Ισλάμ Σλιμάνι, ο… ψαράς των γκολ!

Πριν πέντε μέρες ο Ισλάμ Σλιμάνι έκλεισε τα 26 του χρόνια και εάν έκανε ένα φλας μπακ στη ζωή του θα έβλεπε ότι έχει κάνει ένα τεράστιο άλμα που λίγοι συνομήλικοι μπορούν να κάνουν.

Πριν μερικά χρόνια ο mvp του αγώνα της Αλγερίας με τη Νότιο Κορέα ψάρευε με ένα σπάγκο και πλαστικά μπουκάλια σ’ ένα προάστιο του Αλγερίου, την πρωτεύουσας της πατρίδας του. Παιδί πάμφτωχης οικογένειας εξασφάλιζε ένα… χαρτζιλίκι πουλώντας ότι έπιανε σε ντόπιους και τουρίστες. Η… μαρίδα της περιοχής ψάρευε αφρόψαρα για την επιβίωση. Τον υπόλοιπο χρόνο του τον ξόδευε κυνηγώντας μια μπάλα.

Η καταξίωση ήρθε σχετικά νωρίς. Από άσημες ομάδας πήγε στη μεγάλη ομάδα την CB Μπελουίζντάντ αντί 800.000 δηναρίων Αλγερίου (8.000 ευρώ) το 2009. Από τότε η καριέρα του πήρε την ανηφόρα. Σέντερ φορ με ιδιαίτερη ευχέρεια στο ψηλό παιχνίδι καταξιώθηκε ποδοσφαιρικά, αλλά η ομάδα του φάνηκε ασυνεπής απέναντί του. Το διαμέρισμα που είχε υποσχεθεί να του αγοράσει έμεινε στα… λόγια. Αυτός προσέφυγε στην Ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του και πήρε την ελευθέρα του. Το όνειρό του να παίξει στο εξωτερικό γινόταν πραγματικότητα.

Οι Γάλλοι είχαν εντοπίσει το ταλέντο. Πέρσι τέτοιο καιρό η Χάβρη και η Νις έδιναν μάχη να τον αποκτήσουν. Όμως αρχές Αυγούστου εμφανίστηκε η Πόρτο που προσέφερε 264.000 ευρώ και τον έκανε δικό της. Μαζί με το τετραετές συμβόλαιο (λήγει το καλοκαίρι του 2017) μπήκε και μια… γενναία ρήτρα 40 εκ. δολαρίων.

Μπορεί ο Ισλάμ να ήταν… ψαράς μικρός, αλλά ο άνθρωπος των Πορτογάλων που έκανε τη συμφωνία έκανε τη… καλή ψαριά. Ο Σλιμάνι έπειτα από ένα διάστημα προσαρμογής εκτόπισε τον Κολομβιανό Φρέντι Μοντέρο. Ο Μοντέρο έμεινε στα 22 γκολ σε 2 αγώνες κι ο Σλιμάνι έξι περισσότερα (8) σε 26 ματς.

Στις αρχές της χρονιάς η Γουέστ Χαμ  ενδιαφέρθηκε για την απόκτησή του. Οι συζητήσεις πάγωσαν και μόλις τη Κυριακή έγινε γνωστό ότι οι Λονδρέζοι προσφέρουν 8 εκ. ευρώ για να τον αποκτήσουν. Το αποκάλυψε η πορτογαλική «ο τζόγο». Μόνο που λίγες ώρες αργότερα ο Σλιμάνι έδινε τη δική του παράσταση στον αγώνα με τη Νότια Κορέα. Η εμφάνισή του είναι βέβαιο ότι εκτόξευσε τη τιμή του. Το ισχυρό συμβόλαιο και η πανίσχυρη ρήτρα κάνουν από τώρα τους «πράσινους» της Λισαβόνας να ονειρεύονται πολύ μεγαλύτερα ποσά εάν θέλουν να τον παραχωρήσουν.

Ο ψαράς από το Αλγέρι έπιασε… καρχαρία σε ποτάμι! Αυτό κι αν είναι τύχη. Αυτοί που τον ξέρουν λένε ότι στη Σπόρτινγκ άλλαξε ο χαρακτήρας του. Ο ατίθασος και ατομιστής Αλγερινός έγινε υπόδειγμα σύγχρονου ποδοσφαιριστή. Άλλωστε το 2013 τιμήθηκε με τη «χρυσή μπάλα» στη πατρίδα του. Επόμενος στόχος να δει την Αλγερία στους «16», να διορθώσει την αδικία του 1982 κι ίσως να κάνει τη μεταγραφή της ζωής του σε μια ισχυρότερη ομάδα από τη Γουέστ Χαμ…

Δείτε την παρουσίαση από τη Σπόρτιγκ του Σλιμάνι     

Σχετικά άρθρα