Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Bόμβα του ΣτΕ: Άκυρες οι μειώσεις στις συντάξεις δικαστικών
Bόμβα του ΣτΕ: Άκυρες οι μειώσεις στις συντάξεις δικαστικών thumbnail

Bόμβα του ΣτΕ: Άκυρες οι μειώσεις στις συντάξεις δικαστικών

Η – σχεδόν-αναμενόμενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές και των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών, είναι απλώς ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των δικαστικών αποφάσεων που ουσιαστικά θέτουν υπό αμφισβήτηση τις οικονομικές πολιτικές λιτότητας. Αυτή άλλωστε είναι μια απόφαση που απλώς ακολουθεί τα «ίχνη» των αποφάσεων που ήδη εξέδωσε το Μισθοδικείο με τις οποίες , στα τέλη του 2013 , έκρινε -κατά πλειοψηφία- αντισυνταγματικές τις πρόσφατες μειώσεις των αποδοχών των δικαστών ενώ παράλληλα αποφάνθηκε πως πρέπει να έχουν οι δικαστές αφορολόγητο το 25% των ακαθαρίστων αποδοχών τους – όπως συμβαίνει και με τους βουλευτές.


Ηδη , αν αναλογιστεί κανείς πως το ΣτΕ, εξέδωσε σαφή απόφαση υπέρ της αντισυνταγματικότητας των περικοπών των ενστόλων , είναι προφανές πως θα ακολουθήσει ανάλογη απόφαση και για τους συνταξιούχους ενστόλους από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι αποφάσεις αυτές είναι σχεδόν αδύνατον να μην επεκταθούν και για τους άλλους υπαλλήλους- εν ενεργεία και συνταξιούχους-  των ειδικών μισθολογίων (γιατροί ΕΣΥ, καθηγητές ΑΕΙ κλπ) , κάτι που ουσιαστικά «τινάζει» στον αέρα την μπάγκα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Κι αυτό γιατί ήσδη τα αναδρομικά και η διόρθωση του μισθολογίου των ενστόλων αγγίζει τα 500 εκατομμύρια, μόνο τα αναδρομικά των συνταξιούχων δικαστικών τα- εκτιμάται- τα 150 εκατομμύρια κλπ .     


Τη στιγμή δε που οι μειώσεις στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, πολύ χαμηλότερων κλιμάκων, παραμένουν σταθερές και αμετάβλητές με δικαστική βούλα.


 Η ΑΠΟΦΑΣΗ


Οσον αφορά στους συνταξιούχους δικαστές , σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν ομόφωνα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τις αναδρομικές, από 1 Αυγούστου 2012 περικοπές των συντάξεων των δικαστικών,  εισαγγελέων και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Η απόφαση  αυτή θα αποτελέσει «πυξίδα» για τις εκκρεμείς υποθέσεις των συνταξιούχων ειδικών μισθολογίων, όπως είναι των ενστόλων, διπλωματών, διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ, καθηγητών  Πανεπιστημίων, κ.λπ.


Οι δικαστές έκριναν δηλαδή ότι οι περικοπές υπερβαίνουν τα όρια που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη. Αναγνώρισαν παράλληλα το δικαίωμα του Κράτους να μειώνει τις συντάξεις των δικαστικών (όπως και των αποδοχών τους) όμως η μείωση αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει προηγουμένως εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή, καθώς και αν η μείωση είναι αναγκαία ή  θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος.


ΤΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΝ


Οι δικαστές όμως έδωσαν κι ένα παραθυρο στο Υπουργείο Οικονομικών αφού ανέστρεψαν την νομολογία του δικαστηρίου άρδην, κρίνοντας  ότι η παραγραφή των αξιώσεων των συνταξιούχων δικαστικών είναι διετής και όχι πενταετής μειώνοντας άμεσα τον χρόνο διεκδίκησης αναδρομικών.   Έτσι, το ΕΣ έκανε  δεκτή την αναίρεση του υπουργείου Οικονομικών .


 Kontranews.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X