Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Επηρεάζει η τεστοστερόνη τη συμπεριφορά του πατέρα και πώς;
Επηρεάζει η τεστοστερόνη τη συμπεριφορά του πατέρα και πώς;  thumbnail

Επηρεάζει η τεστοστερόνη τη συμπεριφορά του πατέρα και πώς;

Μια έρευνα που μας παρουσιάζει η επιστημονική ομάδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών www.andrologia.gr


Τεστοστερόνη και γονεϊκή συμπεριφορά


Η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη της αρρενωπότητας, η οποία μπορεί συχνά να σχετίζεται με την ευερεθιστότητα και την επιθετικότητα, αλλά σίγουρα όχι με την καλή γονεϊκή προσέγγιση και συμπεριφορά.


Δεδομένα από την μελέτη ενός είδους ψαριού, το όποιο χαρακτηρίζεται για την υψηλή  κοινωνική του οργάνωση, βοηθούν τους ειδικούς στην κατανόηση  του ρόλου των ανδρογόνων, συμπεριλαμβανομένης και της τεσοστερόνης στη διαμόρφωση των γονεικών δεξιοτήτων των πατέρων.


Τα τροπικά λοιπόν ψάρια, η επιστημονική ονομασία των οποίων είναι Lytrhrypnus dalli, κοινώς γνωστά ως bluebanded gobies, υπό φυσιολογικές συνθήκες όταν γίνονται πατέρες κάθονται κοντά στα αναπτυσσόμενα αυγά, φροντίζοντας τόσο για τη γρήγορη επώαση τους, όσο και για την προστασία τους από μητέρες που θα τα έτρωγαν


Όταν όμως οι ερευνητές χορήγησαν ενέσιμα κάποιες χημικές ουσίες στον εγκέφαλό τους, με αποτέλεσμα να μειώσουν προσωρινά τα επίπεδα των ανδρογόνων του εγκέφαλου, μείωσαν, επίσης, το επίπεδο της γονεϊκής φροντίδας.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης λοιπόν, τα ανδρογόνα φαίνεται να προάγουν τη σωστή γονειϊκή συμπεριφορά.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X