Νίκη της… παρηγοριάς για Πορτογαλία

Πορτογαλία και Γκάνα τελείωσαν τις υποχρεώσεις τους στο εφετινό Παγκόσμιο Κύπελλο παρά την νίκη των Πορτογάλων με 2-1. Το αυτογκόλ του Μπόι (31′), η κεφαλιά του Γκιάν (57′) και το γκολ του Ρονάλντο (80′) διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα.

Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ και Σάλεϊ Μουντάρι δεν αγωνίστηκαν μετά την ποινή που τους επιβλήθηκε από την ομοσπονδία της χώρας και η Γκάνα ήταν φανερά αποδυναμωμένη και αγωνιστικά και ψυχολογικά.

Α’ Ημίχρονο:

Οι δύο ομάδες μπήκαν με διάθεση να τρέξουν και να επιτεθούν, άλλωστε ήθελαν και οι δύο την νίκη και μάλιστα με αρκετά τέρματα ώστε να ξεπεράσουν τις ΗΠΑ. Μόλις στο 5ο λεπτό ο Κριστιάνο απείλησε με σέντρα-σουτ από πλάγια θέση αλλά η μπάλα βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι του Νταούντα. Στο 19′, ο σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης έφτασε και πάλι κοντά στο γκολ, όμως ο Γκανέζος τερματοφύλακας απέκρουσε την εξ’ επαφής κεφαλιά του Πορτογάλου. Στο 31′ η Πορτογαλία άνοιξε το σκορ, με τον Μπόι -με μπόλικη δόση ατυχίας- να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του μετά από σέντρα του Βελόσο. 

Β’ Ημίχρονο:

Ο Γκιάν στο 51′ έφτασε κοντά στην ισοφάριση, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ. Στο 57′ όμως τα κατάφερε. Ο Ασαμόα σέντραρε μέσα στην περιοχή των Πορτογάλων και ο Γκανέζος με δυνατή κεφαλιά έκανε το 1-1. Λίγο αργότερα, η Γκάνα προσπάθησε να φτάσει στην ολική ανατροπή με τον Γκιάν αυτή τη φορά να σεντράρει όμορφα μέσα στην περιοχή του Μπέντο, ωστόσο, η κεφαλιά του Γουάρις έφυγε λίγο άουτ. Μετά την ισοφάριση η αφρικανική ομάδα “ανοίχτηκε” και έδωσε χώρο στους Πορτογάλους που έφτασαν στο 2-1 με τον Ρονάλντο στο 80ο λεπτό. Ο άσος της Ρεάλ εκμεταλλεύτηκε την κακή απομάκρυνση του Νταουντά και πέτυχε το πρώτο -και τελευταίο- του γκολ στη διοργάνωση. 

Που κρίθηκε:

Στην κακή αμυντική λειτουργία της Γκάνας. Οι Αφρικανοί έβαλαν ένα τέρμα στην ίδια τους την εστία, έδωσαν πολλούς χώρους στον Κριστιάνο και την παρέα του ώστε να απειλούν κατά ρυπάς και να κάνουν δοκάρι, και γενικά θα μπορούσαν να είχαν δεχθεί και περισσότερα τέρματα. Πάντως, φαίνεται πως η ομάδα επιρρεάστηκε και ψυχολογικά από την ιστορία με τον Μουντάρι και τον Μπόατενγκ.

Παίκτης από χρυσάφι: 

Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο επιθετικός της Ρεάλ σκόραρε και έδωσε την νίκη στην ομάδα του. Σίγουρα θα μπορούσε να είχε πετύχει κι άλλα γκολ, είχε χαμένες ευκαιρίες και ένα δοκάρι, αλλά ήταν το πρώτο παιχνίδι στο Μουντιάλ που ο Κριστιάνο δεν ήταν σκιά του εαυτού του και αξίζει τον τίτλο του MVP.

Η σφυρίχτρα:

Ο Σουκράλα ήταν σε γενικές γραμμές σωστός. Η Γκάνα φώναξε για ένα πέναλτι προς το τέλος του ματς όμως από τα ριπλέι φαίνεται ότι δεν υπάρχει τίποτα, οπότε ο ρέφερι από το Μπαχρέιν δικαιώθηκε. 

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Πορτογαλία: Μπέτο (Εντουάρντο 90′), Μπρούνο Άλβες, Πέπε, Μιγκέλ Βελόσο, Γουίλιαμ Καρβάλιο, Κριστιάνο Ρονάλντο, Μουτίνιο, Εντέρ (Βιεϊρίνια 69′), Νάνι, Αμορίμ, Περέιρα (Βαρέλα 61′)

Γκάνα: Νταουντά, Γκιάν, Ατσού, Μπαντού, Αντρέ Αγιού (Γουακασό 81′), Ραμπιού (Αφριγιέ 76′), Γουάρις (Τζόρνταν Αγιού 71′), Μενσά, Ασαμόα, Μπόι, Αφούλ

Σχετικά άρθρα