Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Περισσότερους καρκίνους εντοπίζει η τρισδιάστατη μαστογραφία
Περισσότερους καρκίνους εντοπίζει η τρισδιάστατη μαστογραφία thumbnail

Περισσότερους καρκίνους εντοπίζει η τρισδιάστατη μαστογραφία

 Μία εξελιγμένη, τρισδιάστατη απεικονιστική τεχνική ανιχνεύει περισσότερους καρκινικούς όγκους στον μαστό απ’ ό,τι η ψηφιακή μαστογραφία από μόνη της, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη. Η τεχνική αποκαλείται τομοσύνθεση, δημιουργεί λεπτομερείς, τρισδιάστατες εικόνες του μαστικού ιστού και, σύμφωνα με τη μελέτη, αυξάνει την ανίχνευση του διηθητικού καρκίνου του μαστού κατά 41% όταν συνδυάζεται με την ψηφιακή μαστογραφία. Αυξάνει επίσης κατά 29% την ανίχνευση όλων των καρκίνων του μαστού, συμπεριλαμβανομένων των αρχικών, ενώ ελαττώνει κατά 15% τον αριθμό των γυναικών που καλούνται για περαιτέρω εξετάσεις επειδή η μαστογραφία τους είχε ψευδώς θετικά αποτελέσματα.


«Είναι η πιο συναρπαστική εξέλιξη στη μαστογραφία που έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Είναι πιο σημαντική για τις γυναίκες και από την μετατροπή της κλασικής μαστογραφίας σε ψηφιακή», δήλωσε η δρ Έμιλι Κόναντ, καθηγήτρια Ακτινολογίας στην Ιατρική Σχολή Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. «Η τρισδιάστατη μαστογραφία ανιχνεύει νωρίς περισσότερους κλινικώς σημαντικούς καρκίνους του μαστού. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου, όταν οι θεραπευτικές επιλογές είναι περισσότερες και η έκβαση καλύτερη», πρόσθεσε η δρ Κόναντ, η οποία επέβλεψε την μελέτη.


Η μαστογραφία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού, αλλά έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις για τον μεγάλο αριθμό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων, την μειωμένη ευαισθησία και το ενδεχόμενο υπερδιάγνωσης βλαβών οι οποίες δεν είναι κλινικώς σημαντικές. Το 2011, η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, ενέκρινε την τομοσύνθεση για χρήση σε συνδυασμό με την ψηφιακή μαστογραφία για την διάγνωση του καρκίνου του μαστού.


Μελέτες σε μεμονωμένα διαγνωστικά κέντρα είχαν δείξει ότι η προσθήκη της τομοσύνθεσης στην μαστογραφία βελτιώνει την διάγνωση του καρκίνου και μειώνει τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA), βασίζονται στην αξιολόγηση των ψηφιακών μαστογραφιών και των ψηφιακών μαστογραφιών τομοσύνθεσης που πραγματοποιήθηκαν σε 13 ιατρικά κέντρα των ΗΠΑ (συνολικά, 454.850εξετάσεις, εκ των οποίων οι 173.663 ήταν ψηφιακές τομογραφίες με τομοσύνθεση). Η αξιολόγηση αφορούσε την έκβαση αυτών των εξετάσεων, δηλαδή το πόσες ασθενείς κλήθηκαν για περαιτέρω έλεγχο επειδή η αρχική εξέταση είχε ύποπτα ευρήματα και σε πόσες ανιχνεύθηκε τελικά καρκίνος. «Η επιτυχία της προληπτικής μαστογραφίας στη μείωση της θνητότητας από καρκίνο του μαστού βασίζεται στην έγκαιρη ανίχνευση μικρών, ασυμπτωματικών καρκίνων, πριν κάνουν μεταστάσεις», γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.


«Η εκλεκτική αύξηση στην ανίχνευση διηθητικών καρκίνων με την προσθήκη της τομοσύνθεσης, μπορεί να έχει ιδιαίτερη σημασία για την βελτίωση της έκβασης των ασθενών με τον μαστογραφικό έλεγχο». Και καταλήγουν: «Η συσχέτιση (της τομοσύνθεσης) με λιγότερες αχρείαστες εξετάσεις και βιοψίες, με ταυτόχρονη αύξηση στα ποσοστά ανίχνευσης του καρκίνου, υποστηρίζει τα δυνητικά οφέλη της τομοσύνθεσης ως εργαλείου προληπτικού ελέγχου». Η ψηφιακή τομογραφία τομοσύνθεσης διενεργείται σε περισσότερα από 1.100 κέντρα ιατρικής απεικόνισης των ΗΠΑ και σε δεκάδες στην Ευρώπη, ενώ υπάρχει και σε ορισμένα ιδιωτικά κέντρα της χώρας μας.


 


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X