Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Σκέφτομαι τον πρώην μου, πώς θα τον ξεπεράσω;
Σκέφτομαι τον πρώην μου, πώς θα τον ξεπεράσω;  thumbnail

Μαρίνα 30 ετών

Σκέφτομαι τον πρώην μου, πώς θα τον ξεπεράσω;

Αναγνώστριά μας ζητά τη βοήθεια των ειδικών μας: 


Το πρόβλημα μου είναι το παρελθόν μου. Είχα δύο μεγάλες σχέσεις 37 χρόνια στο παρελθόν και τώρα βρίσκομαι σε μία καινουργια εδώ και ένα χρόνο. Οι σχέσεις τελείωσαν ουσιαστικά με δική μου απόφαση. Το πρόβλημα μου είναι ότι συναισθηματικά δεν μπορώ να απαγκιστρωθώ. Δεν έχω επικοινωνία με τους πρώην μου αλλά τους σκέφτομαι. Μία μετανιώνω που χώρισα τον έναν μία τον άλλον μία σκέφτομαι ότι δεν θέλω την τωρινή σχέση μου μία ότι την θέλω. Ετσι είμαι πάντα δυστυχισμένη και δεν μπορώ να χαρώ τίποτα. Είμαι τριάντα χρονών και έχω απογοητευτεί.Μπορώ να κάνω κάτι για αυτό;


Μαρίνα 


Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος – ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός. 


Δημήτρης Κατσαρός

Αγαπητή αναγνώστρια: 

 

Η συναισθηματική εμπλοκή με πρώην συντρόφους μπορεί να πάρει διάφορες μορφές.

"Τον σκέφτομαι ακόμα", "μήπως να χωρίσω με αυτόν που είμαι;", "μήπως δεν έκανα καλά που χώρισα;" κ.τ.λ. Όλα αυτά είναι σκέψεις που αντηχούν ένα συναίσθημα το οποίο είναι ο φόβος της σωστής απόφασης ή αλλιώς η αμφιβολία. Ο φόβος μπορεί να αφορά διάφορες περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν μπορέσατε να συνυπάρξετε ή να χωρέσετε την κατάσταση με τον εκάστοτε πρώην σύντροφό σας. Ένας τσακωμός που σας έφερε εκτός ορίων, μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση στην οποία νιώθατε αδιέξοδο… Ό,τι κι αν ήταν αυτό αν σας τρόμαξε αρκετά, τότε εκείνη τη στιγμή, ή προκειμένου να μη ξανασυμβεί αυτό, επιλέξατε να φύγετε από τη σχέση.

Ένας άλλος λόγος που οι άνθρωποι φεύγουν από μια σχέση είναι γιατί φοβούνται να αφεθούν, να νιώσουν ότι μπορούν να ανοίξουν και τα "μικρά" και "πληγωμένα" τους κομμάτια τα οποία γίνονται αντιληπτά ως επιθετικά και μη συναισθηματικά για λόγους αυτοπροστασίας. Το αποτέλεσμα είναι και σ'αυτές τις περιπτώσεις να φεύγουν οι άνθρωποι από μια σχέση προκειμένου να μη φύγει ο σύντροφος. Υπάρχει δηλαδή μια κούραση από το κρυφό κομμάτι του εαυτού, που δεν αντέχει άλλο να μη φανερώνεται. Σε κάθε περίπτωση, όποια και να 'ναι η αιτία για την οποία εσείς φύγατε από τις δικές σας σχέσεις η βεβαιότητα είναι πως υπάρχουν θέματα ανοιχτά με τους πρώην συντρόφους σας τα οποία καλό είναι για σας και για αυτούς να βρεθείτε να τα συζητήσετε και να τα κλείσετε. Δεν είμαι σε θέση να σας πω κάτι πιο συγκεκριμένο γιατί δεν γνωρίζω τη φύση και την εγγύτητα των σχέσεων στις οποίες υπήρξατε. Όμως το γεγονός πως χωρίσατε με δύο ανθρώπους και σκέφτεστε να χωρίσετε και έναν τρίτο υποδεικνύει την ύπαρξη ενός μοτίβου σκέψης που επαναλαμβάνεται και συνήθως αυτός ο τρόπος σκέψης έχει να κάνει με την μη αντιμετώπιση των θεμάτων που εν τέλει καταλήγουν να γίνονται "βουνό" και να μην κλείνουν. Σκεφτείτε τί απ'αυτά μπορεί να αντιστοιχεί στη δική σας περίπτωση και πράξτε σύμφωνα με τον εαυτό σας αλλά με ένα επιλυτικό τρόπο όπως σας αναφέρω παραπάνω, ώστε εν τέλει να νιώσετε αποφασιστικότητα και βεβαιότητα, με ή χωρίς σύντροφο.


X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X