Νύκτα επιφυλακής στη Κυανή Ακτή

Τα επεισόδια που ακολούθησαν την ιστορική πρόκριση της Αλγερίας  στους «16» στο Νις, ανάγκασαν τις αρχές της πόλης να λάβουν αυστηρά μέτρα για το βράδυ της Δευτέρας.
Και όσο το 0-0 με την Γερμανία παρέμενε τόσο αυξανόταν η επιφυλακή των αρχών ασφαλείας.
Ο δήμαρχος της πόλης Κριστιάν Εστροσί, προερχόμενος από την Δεξιά, απαίτησε να ληφθούν μέτρα σαν να ήταν η πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Μετά την νίκη επί της Κορέας αλλά κυρίως μετά την πρόκριση επί της Ρωσίας, η πόλη αναστατώθηκε. Στο κέντρο και στους  δρόμους γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό όπου μένει η συντριπτική πλειοψηφία των Βορειοαφρικανών μεταναστών, έγιναν εκτεταμένα επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα την σύλληψη 70 ατόμων.

Στο Νις και στην Γαλλική Ριβιέρα γενικότερα ζουν περισσότεροι από 2.000.000 Αλγερινοί μετανάστες, πρώτης και δεύτερης γενιάς. Οι περισσότεροι έχουν διπλή εθνικότητα καθώς κράτησαν και την Αλγερινή όταν ήρθε η ώρα να αποκτήσουν την Γαλλική.

Παρόλα αυτά αποτελούν στόχο των εθνικιστών Γάλλων και ειδικά της ηγέτιδας του ακροδεξιού κόμματος Μαρίν Λε Πεν (κόρη του Ζαν Μαρί Λε Πεν) που δεν χάνει ευκαιρία  να ζητάει να αφαιρεθεί η Γαλλική εθνικότητα από όσους δεν απαρνήθηκαν την χώρα προέλευσης τους.

Ο Εστροσί που μπορεί να μην είναι των…άκρων αλλά μία απέχθεια στους Αφρικανούς την έχει, έδωσε μάλιστα εντολή να συλλαμβάνεται  την Δευτέρα το βράδυ όποιος κυκλοφορούσε στους δρόμους της Νις με… σημαία.

Γενικότερα ο αποκλεισμός της Αλγερίας προκάλεσε τεράστια ανακούφιση όχι μόνο στην πόλη του Νις αλλά σε όλη την Γαλλία.

Ο Εστροσί ούτε να ακούσει δεν ήθελε ότι το βράδυ της Παρασκευής η Γαλλία θα αντιμετώπιζε την Αλγερία στα προημιτελικά. Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε την λήψη πολύ μεγαλύτερων μέτρων ασφαλείας στη πόλη. Ήδη μάλιστα είχε έρθει σε συνεννόηση με τον ομόλογο του της Μασσαλίας για να συνδράμει σε αυτό.

Αλλά και αγωνιστικά οι Γάλλοι όσο και να ακούγεται παράξενο, προτιμούσαν την Γερμανία και όχι την Αλγερία στους «8».

«Είναι απλό. Τους Γερμανούς τους ξέρουμε και μας ξέρουν. Δεν έχουν να κρύψουν τίποτα, όπως ούτε και εμείς άλλωστε» ανέφερε μέλος του προπονητικού τιμ των «τρικολόρ» και πρόσθεσε:
«Τους Αλγερινούς πάλι δεν τους ξέρουμε. Από εμάς έμαθαν τα μυστικά του ποδοσφαίρου. Εκείνοι μας ξέρουν, εμείς όχι και αυτό είναι επικίνδυνο…»

Σχετικά άρθρα