Αρχική / Διατροφή / Υπάρχει τρόπος να χάσω γρήγορα και εύκολα κιλά και λίπος;
Υπάρχει τρόπος να χάσω γρήγορα και εύκολα κιλά και λίπος; thumbnail

Βίκτωρας, 14 ετών

Υπάρχει τρόπος να χάσω γρήγορα και εύκολα κιλά και λίπος;

Ρωτά ο αναγνώστης μας Βίκτωρας Κ.


Είμαι 14 χρόνων, είμαι 1,57 και είμαι 65 κιλά. Υπάρχει κάποιος τρόπος για να χάσω γρήγορα και εύκολα κιλά και λίπος;

 
Απαντάει η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος  Φιλίππου Αμαλία
Από τα στοιχεία που αναφέρεις, υπολογίζω ότι το βάρος για το ύψος σου είναι υπερβάλλον και θα κρινόταν όντως επωφελές για εσένα να χάσεις κάποια κιλά. Ωστόσο μια πιο ακριβής εκτίμηση θα μπορούσε να γίνει μόνο έχοντας μια πλήρη κλινική εικόνα. 

Όπως πολύ σωστά αναφέρεις, η απώλεια κιλών από μόνη της δεν είναι το ζητούμενο αλλά πολύ βασικό είναι η απώλεια λίπους. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να σου πω πως οποιοσδήποτε τρόπος γρήγορης απώλειας βάρους δεν έχει ιδιαίτερα θεαματικά αποτελέσματα στη μείωση του λίπους καθώς τα κιλά που χάνουμε γρήγορα (με πολύ στερητικές δίαιτες για παράδειγμα) είναι κυρίως υγρά και μύες. Ακόμα χειρότερα, μια στερητική δίαιτα που υπόσχεται πολύ γρήγορα αποτελέσματα μείωσης βάρους είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν μπορεί να ακολουθηθεί σε βάθος χρόνου και πολύ γρήγορα ο διαιτώμενος τα παρατάει και τα κιλά επανέρχονται, ενισχύοντας μάλιστα με αυτόν τον τρόπο την αύξηση λίπους στο σώμα του αλλά και δυσχεραίνοντας την επόμενη προσπάθεια για απώλεια. 

Από τα παραπάνω συμπεραίνεις πως η απώλεια βάρους και λίπους που επιθυμείς θα πρέπει να γίνει σταδιακά ακολουθώντας μεθοδευμένα βήματα. Λόγω του νεαρού της ηλικίας σου και καθώς το σώμα σου βρίσκεται ακόμη στην ανάπτυξη, είναι πολύ σημαντικό να είσαι πολύ επιφυλακτικός στην παραπληροφόρηση που επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας καθώς μπορεί εύκολα να σου προκαλέσει σύγχυση και να σε οδηγήσει σε λάθος μεθόδους που ενδέχεται να αποβούν και επιζήμιες για την ομαλή ανάπτυξή σου. Θα σε συμβούλευα να απευθυνθείς σε έναν κλινικό διαιτολόγο που θα σε ενημερώσει με εγκυρότητα, θα σε εκπαιδεύσει και θα σχεδιάσετε μαζί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής που θα σου προσφέρει μεν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι αλλά θα σου εξασφαλίζει παράλληλα και μια ασφαλή απώλεια βάρους. 

Ταυτόχρονα, συνδυάζοντας ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής με κάποιας μορφής άσκηση (κάποιο άθλημα, ποδηλασία, κολύμβηση κ.ο.κ) τα αποτελέσματα της προσπάθειας σου είναι βέβαιο ότι θα φανούν πολύ γρηγορότερα και θα είναι πολύ πιο θεαματικά όσον αφορά την απώλεια λίπους. Καλή αρχή!

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X