Tο πρώτο οκτώ στα οκτώ

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Μουντιάλ και οι οκτώ νικήτριες των ομίλων προκρίθηκαν στην προημιτελική φάση.
Ποτέ άλλοτε δεν είχε συμβεί αυτό από το 1986 και μετά όταν καθιερώθηκε η φάση των «16». Αρχικά είχαμε έξι ομίλους (περνούσαν και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες), το 1986, το 1990 και το 1994 όταν το τουρνουά γινόταν με 24 χώρες.
Από το 1998 ισχύει το τωρινό σύστημα με τις 32 χώρες και τους οκτώ ομίλους.
Πάμε να κάνουμε μία αναδρομή να δούμε ανά διοργάνωση πόσες πρώτες των ομίλων είχαν συνέχεια. Καλύτερη έως φέτος, πορεία των πρώτων είχαμε στο αμέσως προηγούμενο τουρνουά της Νοτίου Αφρικής με επτά στις οκτώ προκρίσεις των πρώτων.

 

 

1986 (3+3)
Οι μισές από τις έξι νικήτριες των ομίλων δεν είχαν συνέχεια μετά την φάση των «16». Η Σοβιετική Ένωση έχασε με 4-3 από το Βέλγιο στην παράταση, το Μαρόκο λύγισε στο 88’ από την Γερμανία (1-0) και η Δανία αν και προηγήθηκε γνώρισε την συντριβή από την Ισπανία με 5-1.

 

1990 (4 στις 6)
Η Βραζιλία χάνοντας στο classicο από την Αργεντινή και η Ισπανία που έχασε στην παράταση από την Γιουγκοσλαβία, έμειναν εκτός συνέχειας από τις έξι νικήτριες των ομίλων.

 

1994 (4 στις 6)
Η Νιγηρία νικήτρια του ομίλου της Ελληνικής ομάδας δεν είχε συνέχεια αποκλειόμενη από την μετέπειτα φιναλίστ Ιταλία στην παράταση. Εκτός συνέχειας και το Μεξικό που έμεινε έξω στα πέναλτι από την Βουλγαρία.
Ήταν η τελευταία φορά που έγινε η πρώτη φάση σε έξι ομίλους.

 

1998 (6 στις 8)
Η Ρουμανία που έμεινε έξω από την Κροατία και η Νιγηρία  που γνώρισε την συντριβή από την Δανία με 4-1, οι δύο νικήτριες ομίλων που έμειναν εκτός από την φάση των «16».
Για την Νιγηρία ήταν το δεύτερο συνεχόμενο Μουντιάλ που αποκλειόταν  σε αυτό το χρονικό σημείο ρτης διοργάνωσης.

 

2002 (4 στις 8)
Πατατράκ των πρώτων. Οι τέσσερις αποκλείστηκαν (Δανία, Σουηδία, Μεξικό, Ιαπωνία) και οι άλλες προκρίθηκαν (Ισπανία στα πέναλτι, Βραζιλία, Γερμανία, Νότιος Κορέα).

 

2006 (6 στις 8)
Η Ελβετία άφησε την μετέπειτα φιναλίστ Γαλλία, δεύτερη στον έβδομο όμιλο αλλά στη συνέχεια αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Ουκρανία.
Εκτός συνέχειας και η νικήτρια του 8ου ομίλου Ισπανία που αν και προηγήθηκε, έχασε από την Γαλλία με 3-1.

 

2010 ( 7 στις 8)
Oι Ηνωμένες Πολιτείες (Γ’ Όμιλος) αποκλείστηκαν από την Γκάνα (1-2) και ήταν η μοναδική ομάδα από τις οκτώ νικήτριες των ομίλων που αποκλείστηκε.
Οι άλλες επτά προκρίθηκαν: Ουρουγουάη, Αργεντινή, Γερμανία, Ολλανδία, Παραγουάη, Βραζιλία και Ισπανία.

Σχετικά άρθρα