Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Εξέδωσαν ανακοίνωση: Εκτός λειτουργίας 13 μονάδες της ΔΕΗ
Εξέδωσαν ανακοίνωση: Εκτός λειτουργίας 13 μονάδες της ΔΕΗ thumbnail

Εξέδωσαν ανακοίνωση: Εκτός λειτουργίας 13 μονάδες της ΔΕΗ

Ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι τέθηκαν εκτός λειτουργίας 13 θερμοηλεκτρικές μονάδες εξαιτίας της απεργίας, εξέδωσε το πρωί της Πέμπτης η ΔΕΗ.

«Σχετικά με την κατάσταση του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας, η ΔΕΗ ενημερώνει τους καταναλωτές ότι σε συνέχεια της απεργίας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ που ξεκίνησε από χθες το βράδυ και με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, τέθηκαν εκτός λειτουργίας 13 θερμοηλεκτρικές μονάδες (λιγνιτικές και Φυσικού Αερίου) συνολικής ισχύος περίπου 3.400 MW», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ) είναι αρμόδιος για την ενημέρωση των καταναλωτών για τυχόν περικοπές ηλεκτροδότησης. Η ΔΕΗ ΑΕ ζητεί την κατανόηση των πολιτών για τυχόν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση».

Σε θέση μάχης οι συνδικαλιστές

Σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση βρίσκονται οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ. Οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους από τα ξημερώματα, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση του 30% της εταιρείας.

Οι κυλιόμενες 48ωρες απεργίες που έχουν αναγγείλει είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν από μικρές διακοπές ρεύματος, ως και εκτεταμένα μπλακ άουτ.

Κλειστή η αγορά στην Κοζάνη

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από χθες το απόγευμα με συλλαλητήριο στην πόλη του Αμυνταίου Φλώρινας. Η κινητοποίηση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, πρωτοβάθμιων σωματείων της επιχείρησης, μαζί με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση Δυτικής Μακεδονίας και με τη συμμετοχή εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης,σωματείων και συλλόγων, κατοίκων της περιοχής, κ.α. φορέων.

Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της δυτικομακεδονικής πόλης όπου μίλησαν στους συγκεντρωθέντες εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστές κ.α. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων σήμερα, στις 11 το πρωί, αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέο συλλαλητήριο, στην κεντρική πλατεία Φλώρινας.

Σήμερα στις 7 το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη και συλλαλητήριο προς τη βουλή, καθώς το επίμαχο νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες στην εθνική αντιπροσωπεία. 

Επιπλέον, απεργιακές κινητοποιήσεις θα γίνουν:

Σε όλους τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς ΑΗΣ (Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Αμυνταίου και Μελίτης στη Δυτική Μακεδονία), σε όλα τα ορυχεία (λεκανοπέδιο Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας καθώς και εκείνα του Νοτίου Πεδίου, της Καρδιάς, της Μαυροπηγής και του Αμυνταίου), στα υδροηλεκτρικά έργα του Πολυφύτου, της Σφηκιάς, του Εδεσσαίου και του Άγρα, στον ΑΗΣ Κομοτηνής, το υδροηλεκτρικό έργο του Θησαυρού στη Δράμα, το υδροηλεκτρικό έργο στο Πουρνάρι της Άρτας και σε όλο το υδροηλεκτρικό σύστημα του Αλιάκμονα. 

Η έκταση των κινητοποιήσεων φανερώνει τη διάθεση των συνδικαλιστών να μην κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από την απόφασή τους για απεργία, προκειμένου να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει από την απόφασή της να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση ποσοστού 30% της ΔΕΗ. 

Φόβοι για μπλακ αουτ

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικαλιστών της ΔΕΗ θα αφήσουν το σύστημα επιτήρησης του δικτύου χωρίς εποπτεία και συντήρηση. Κάθε βλάβη στο δίκτυο μπορεί να προκαλέσει από μικρές τοπικές διακοπές έως και γενικευμένα μπλακ άουτ.

Η διοίκηση της ΔΕΗ και ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής έχουν ήδη καταρτίσει προγράμματα κυλιόμενων περικοπών στην ηλεκτροδότηση ανά περιοχή, ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων, προκειμένου πιθανή απώλεια ισχύος από τις μονάδες του Βορρά να μην προκαλέσει κατάρρευση του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας.

Η εφαρμογή των προγραμμάτων και η διάρκεια των περικοπών θα εξαρτηθεί αφενός από το μέγεθος της ισχύος που θα λείπει από το σύστημα και αφετέρου από το ύψος της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. 

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, οι πιο «δύσκολες» ώρες δεν είναι πλέον οι μεσημεριανές (καθώς τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια έχουν τη μέγιστη απόδοση τις ώρες που η κατανάλωση κορυφώνεται λόγω ζέστης και χρήσης των κλιματιστικών), αλλά οι βραδινές οπότε η χρήση του κλιματισμού είναι επίσης αυξημένη, χωρίς να υπάρχει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. 

Το μέγιστο της ζήτησης αυτήν την περίοδο κυμαίνεται στα 7000-7500 μεγαβάτ μεταξύ 8 και 10 το βράδυ. Οι εφεδρείες του συστήματος πέρα από τις μονάδες της ΔΕΗ περιλαμβάνουν εισαγωγές καθώς και τις μονάδες των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, συνολικής ισχύος περί τα 2.500 μεγαβάτ.

Η ΔΕΗ έχει απευθύνει κάλεσμα στους καταναλωτές να κάνουν λελογισμένη χρήση των κλιματιστικών και των άλλων ενεργοβόρων συσκευών, όπου παρίσταται ανάγκη κατά τις επικαιροποιημένες ώρες αιχμής, προκειμένου να περιοριστεί η επιβάρυνση του συστήματος που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες και διακοπές ρεύματος. 

Σύμφωνα με το meteo.gr για σήμερα η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 32 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 17 έως 33 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα και στην Ήπειρο, από 19 έως 35 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 20 έως 28 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου, αλλά στα ανατολικά νησιωτικά τμήματα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 32 βαθμούς και στις νότιες ακτές της Κρήτης στους 36 βαθμούς Κελσίου. 
Real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X