Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Πώς μαθαίνουμε στο παιδί τον σεβασμό;
Πώς μαθαίνουμε στο παιδί τον σεβασμό;  thumbnail

Γεωργία, 35 ετών

Πώς μαθαίνουμε στο παιδί τον σεβασμό;

Αναγνώστριά μας ζητά τη βοήθεια των ειδικών μας: 


Είμαι μητέρα ενός αγοριού 35 χρόνων. Όπως όλοι ξέρουμε τα παιδια ειναι αυθόρμητα και φυσικά οτι βλέπουννιώθουν ακούνε απλα το λένε χωρίς να το φιλτράρουν. Έτσι και το δικό μουοπου τις προάλλες είδε μια ευτραφή κυρία και λέει μαμααυτή ειναι μια χοντρή κυρία. Ζούμε εκτός Ελλάδας και ευτυχώς το είπε στα ελληνικα όποτε δε τον κατάλαβε κανεις Ομως πώς πρεπει να χειριζομαστε τέτοιες καταστάσεις Από τη μια αυτο που είπε ήταν ενα γεγονός το οποίο δε μπορούσα να το διαψευσω και να πω οχι δεν ειναι χοντρή Και ούτε θέλω να του περάσω το μηνυμα πως δε πρεπει να εκφράζουμε την αλήθεια γιατί ίσως ενοχλεί κάποιους Δε θέλω να τον μπερδέψω έτσι. Άλλωστε εχει όλη τη ζωή μπροστά του για να περιορίσει τον αυθορμητισμό του Ομως σε καμία περίπτωση δε θέλω να προσβάλει τον άλλον ακομα και άθελα του. Φυσικά και παντα σε κάθε ευκαιρία του εξηγώ πως υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι ανάμεσα μας τους οποίους σεβόμαστε. Αλλα αυτο δεν εχει να κανει με την ίδια τη διαπίστωση οτι κάποιος ή κατι ειναι διαφορετικό απο εμάς. Τί πιστεύετε πως ειναι καλύτερο να του πω σε μια ανάλογη στιγμή ίσως. Σας ευχαριστω πολυ για το χρόνο σας.


Γεωργία


Αγαπητή αναγνώστρια. Απευθύναμε το ερώτημά σας στην Μαρία Παπαδημητρίου, παιδοψυχίατρο (συνεργάτιδα της θεραπευτικής και διαγνωστικής Μονάδας για το Παιδί, Σπύρος Δοξιάδης)


ΜΑΡΙΑ Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Οι ανησυχίες της μητέρα σχετικά με τις αντιδράσεις του παιδιού βρίσκονται εντός ενός φυσιολογικού φάσματος. Είναι αναμενόμενο ένα παιδί στην συγκεκριμένη ηλικιακή φάση να εκφράζεται με αυτό τον τρόπο και είναι χρήσιμο για τους γονείς να το βοηθάνε να συνδέει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του με την πραγματικότητα και τα συναισθήματα των άλλων. Αυτό μπορεί να γίνει με συζητήσεις όπως αυτές στις οποίες αναφέρεται η μητέρα σχετικά με την διαφορετικότητα των ανθρώπων. Παράλληλα, θα ήταν βοηθητικό αν η μητέρα μπορούσε να συνδέσει στο παιδί και τα συναισθήματα που ενδεχομένως θα προκαλούσε αυτό το σχόλιο του στην εν λόγω γυναίκα. Είναι πιθανό αυτό να μην είχε άμεσα αποτελέσματα, αλλά σταδιακά θα μπορούσε το παιδί να δώσει ένα νόημα σε όλα αυτά αλλά και σε άλλες παρόμοιες καταστάσεις, για παράδειγμα που θα αφορούσαν στις σχέσεις του με συνομηλίκους.Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X