Ανάλυση της οκτάδας

Η φάση των ομίλων έχει τελειώσει προ πολλού. Ο δεύτερος γύρος έγινε κι αυτός παρελθόν. Σειρά παίρνουν τα προημιτελικά κι από το βράδυ του ερχομένου Σαββάτου οι ομάδες από 32 θα μείνουν μόλις τέσσερις.

 

Σιγά-σιγά το Παγκόσμιο κύπελλο της Βραζιλίας φθάνει προς το τέλος .

Είδαμε στη φάση των ομίλων τη γνωστή ιστορία της γάτας με το ποντίκι και το λεγόμενο «χεράκι βοηθείας» ανάμεσα σε φίλους ή μεταξύ ομάδων από τις οποίες η μία είχε το ενδιαφέρον , ενώ η άλλη ήταν αδιάφορη κι έπρεπε να ξεκουράσει παίκτες λόγω δύσκολης συνέχειας ή καρτών. Τα γνωστά δηλαδή. Δεν άλλαξε τίποτα, ούτε και σε αυτή τη διοργάνωση.

 

Αυτή η αλληλοβοήθεια έπαψε να ισχύει στο δεύτερο γύρο. Τα πράγματα σοβάρεψαν, έγιναν περισσότερο οργανωμένα με την κούραση να παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο. Πολλά παιχνίδια κρίθηκαν στην παράταση. Άλλα στα πέναλτι. Συνεπώς υπερωρίες για τους ποδοσφαιριστές. Επίσης θέαμα και ουσία από σπουδαίους τερματοφύλακες που έκλεψαν την παράσταση.

 

Λογικά τα προημιτελικά θα έχουν την ίδια μορφή. Άγχος, αγωνία, κούραση, φόβος για εκδήλωση επίθεσης, ατέλειες σε κάποια αγωνιστική γραμμή. Στόχος η νίκη. Σκοπός η πρόκριση και για μερικές ομάδες η κατάκτηση του τροπαίου. Συνεπώς το άγχος μεγαλώνει. Πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει σαφές φαβορί σε κανένα ζευγάρι.

 

Ας τα θυμηθούμε ποια είναι αυτά πριν την επανέναρξη και τι μπορεί να αλλάξει

 

ΓΑΛΛΙΑ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 

Η Γαλλία υπήρξε η πιο συνεπής εθνική ομάδα του μουντιάλ μέχρι τώρα. Όμως η Γερμανία έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι παρούσα στον τελικό της 13ης Ιουλίου.

 

Ο αγώνας της Παρασκευής στο Μαρακανά θα βάλει τέλος στο ζήτημα.

Εναντίον της Αλγερίας η δυσκίνητη αμυντική γραμμή της Γερμανίας  παρουσίαζε κενά κατά διαστήματα.

 

Επίσης η έλλειψη ικανών ακραίων αμυντικών λίγο κόντεψε να της στερήσει την πρόκριση.

 

Η Γαλλία γνωρίζει πολύ καλά την ασφυκτική πίεση των Γερμανών, αλλά είναι σε θέση να κερδίσει τη μονομαχία κτυπώντας την στο αμυντικό ευαίσθητο σημείο της.

 

Στο ίδιο ποντάρουν και οι Γερμανοί. Ο Πατρίς Εβρά, αν δεν συνέλθει εγκαίρως, τότε θα αποτελέσει το εύκολο πέρασμα για τους Τόμας Μίλλερ, Μάριο Γκέτσε και Μεσούτ Εζίλ.

 

Συνεπώς το παιχνίδι θα κριθεί από τη σοβαρότητα των αμυντικών γραμμών.

 

 

ΒΡΑΖΙΛΙΑ – ΚΟΛΟΜΒΙΑ

 

 

Η Βραζιλία δοκιμάστηκε σκληρά από τη Χιλή στο δεύτερο γύρο.

 

Ανήμπορη να ακολουθήσει στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα την αντίπαλό της.

 

Το πάθημα της έγινε μάθημα? Λογικά υπάρχουν δύο δρόμοι. Παίζει καλά για να σβήσει τις κακές εντυπώσεις από το παιχνίδι με τη Χιλή ή εξακολουθεί με τον ίδιο παθητικό ρυθμό ελπίζοντας πως θα συμβεί ξανά το θαύμα και θα αποκλείσει την Κολομβία.

 

Η ομάδα του Πέκερμαν έχει φανερώσει σημαντικές αρετές μέχρι τώρα. Τέσσερις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια. Από τις καλύτερες εθνικές της διοργάνωσης, με ουσία και σοβαρότητα στο παιχνίδι της και το Χάμες Ροντρίγκες, (υποψήφιος για την ανάδειξη του κορυφαίου του τουρνουά) παίκτη για όλες τις δουλειές. Ιδίως τώρα που θα λείψει από τη σελεσάο ο αμυντικός μέσος Λουίς Γκουστάβο τα περάσματά του αναμένεται να είναι πιο επικίνδυνα.

 

Η ικανότητα των Ροντρίγκες (οργανωτική, εκτελεστική) και Νεϊμάρ (παραγωγικότητα), καθώς και το αγωνιστικό πρόσωπο των ομάδων, Βραζιλία (αλλαγή προς το καλύτερο), Κολομβία ( η μία κακή εμφάνιση) θα κρίνουν την αναμέτρηση.

 

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΒΕΛΓΙΟ

 

 

Η Αργεντινή ποτέ δεν απέδωσε σύμφωνα με τις ικανότητές της.

 

Σε κάθε παιχνίδι και διαφορετικός τρόπος για να φθάσει στην επιτυχία.

 

Ο Λιονέλ Μέσι ήταν ο μόνος που προσπάθησε για να την ανεβάσει στο επίπεδό της. Δεν τα κατάφερε. Τα έκανε όλα μόνος και ενίοτε είχε αρωγό τον Άνχελ Ντι Μαρία.

Εναντίον του Βελγίου θα χρειαστεί ποιότητα και καλό παιχνίδι, αν επιθυμεί πραγματικά να προκριθεί στα ημιτελικά.

 

Το Βέλγιο έφθασε στη Βραζιλία με την ταυτότητα της ομάδας θαύμα, αλλά ουδέποτε φανέρωσε στοιχεία μεγάλης ομάδας. Τέσσερα στα τέσσερα όπως οι Αργεντίνοι αλλά ασταθείς. Αναμφίβολα το βράδυ του Σαββάτου θα μάθει μετά από χρόνια αν είναι επαρκής ομάδα ή όχι, καθότι η Αλμπισελέστε είναι σημαντική αντίπαλος και ποτέ τα τελευταία χρόνια δεν αναμετρήθηκε με συγκρότημα τόσο ισχυρό. Μία πρόκληση για τα νέα αστεράκια της.

 

Οι επιθετικές γραμμές – το Βέλγιο θα πρέπει να σκοράρει πιο νωρίς κι όχι πάντα στο τέλος – κι η εμφάνιση της σταθερότητας θα κρίνουν τη συνάντηση.

 

 

ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ

 

 

Με τον ειδήμονα των τεχνικών και τακτικών στον πάγκο της, η Ολλανδία προκρίθηκε στα προημιτελικά με πολλούς τρόπους . Από ιπτάμενη (με Ισπανία) μέχρι και αγχωμένη (με Μεξικό). Ο Λουίς Φαν Χάαλ κατάφερε να δώσει χαρακτήρα στους άπειρους παίκτες του και να τους οδηγήσει μέχρι εδώ που αναμφίβολα είναι μεγάλη επιτυχία. Εναντίον της Κόστα Ρίκα έχει την ευκαιρία να φθάσει μέχρι τα ημιτελικά.

 

Ακόμη καλύτερα για μία τόσο νεανική ομάδα. Ο Ολλανδός ομοσπονδιακός τεχνικός δοκίμασε  τρία διαφορετικά συστήματα εναντίον του Μεξικού και πήρε τη νίκη στο τέλος με 4-2-3-1.

 

Το βράδυ του Σαββάτου μελετάει να αρχίσει τον αγώνα με τρεις κεντρικούς μπακ και δύο ακραίους αμυντικούς πολύ επιθετικούς. Σκοπός του να πάρει από νωρίς το κέντρο και να δημιουργήσει σκορ ασφαλείας.

 

Αυτό που έπαθε με το Μεξικό (νίκη στο τελευταίο δίλεπτο) ήταν πολύ δύσπεπτο για τα γούστα του.

 

Η Κόστα Ρίκα ό,τι κι αν κάνει είναι πετυχημένη. Η πορεία της, όνειρο.

Ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλος της δεν περίμενε να τη δει στις οκτώ κορυφαίες του κόσμου.

 

Οι Ρουίς, Γκονσάλες και Νάβας εκτίναξαν στα ύψη τη ζήτησή τους. Τα καλοκαίρι αναμένεται να είναι καυτό για αυτούς.

 

Ο ρυθμός, η θέληση, η κούραση είναι τα στοιχεία εκείνα που θα κρίνουν το παιχνίδι.

 

 

 

Σχετικά άρθρα