Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Νέο όπλο κατά του ιού του Hiv
Νέο όπλο κατά του ιού του Hiv  thumbnail

Νέο όπλο κατά του ιού του Hiv

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας σε ζώα, ένα κολπικό τζελ μπορεί να έχει τη δυνατότητα να προστατέψει τις γυναίκες από τον HIV, ακόμα κι εάν εφαρμοστεί αρκετές ώρες μετά τη σεξουαλική πράξη.

 


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,www.andrologia.gr

 

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης


Το τζελ κατάφερε να προστατέψει 5 από τους 6 πιθήκους από ένα υβριδικό στέλεχος που περιείχε και το γενετικό υλικό του ιού που προσβάλει τους ανθρώπους. Οι πίθηκοι είχαν εκτεθεί στο στέλεχος αυτό, τρεις ώρες πριν την εφαρμογή του τζελ. 

Το ίδιο τζελ προστάτεψε επίσης 2 στους 3 πιθήκους όταν εφαρμόστηκε μίση ώρα πριν την έκθεση τους στον HIV.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές πρώτα εξέτασαν την αποτελεσματικότητα του τζελ σε τρεις πιθήκους πριν την έκθεση τους στον ιό, η οποία γινόταν 2 φορές την εβδομάδα για 7 εβδομάδες. Στο τέλος 2 από τους τρεις δεν είχαν προσβληθεί από τον ιό. Στην ομάδα έλεγχου όμως, όπου χρησιμοποιήθηκε ένα τζελ με μη δραστική ουσία, μόλις ένας στους 10 πιθήκους δεν προσβλήθηκε. Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα εξέτασε εάν το τζελ θα μπορούσε να προστατέψει από την λοίμωξη στην περίπτωση που εφαρμοστεί μετά την έκθεση στον ίο. Η ερευνητική υπόθεση εξετάστηκε σε 6 πιθήκους οι οποίοι εκτίθονταν στον HIV 2 φορές την εβδομάδα για 21/2 μήνες. Εφαρμόζοντας το τζελ τρεις ώρες μετά από κάθε έκθεση, οι ερευνητές μπόρεσαν να προστατέψουν τους 5 από τους 6 πιθήκους. Στην ομάδα έλεγχου και οι 4 πίθηκοι που έλαβαν το ανενεργό τζελ προσβλήθηκαν από τον ιό.

Οι ερευνητές λοιπόν υποστηρίζουν ότι το τζελ αυτό μπορεί να προστατέψει ιδιαίτερα τις γυναίκες γιατί δίνει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί είτε πριν, είτε μετά τη σεξουαλική πράξη. Με τον τρόπο αυτό λύνεται το ζήτημα τόσο της μη προγραμματισμένης σεξουαλικής επαφής, όσο και αυτό της διακοπής της πράξης για την εφαρμογή του προϊόντος.

Το πρόβλημα είναι ότι το προϊόν αυτό θα αργήσει να βγει στην αγορά. Οι ερευνητές απέχουν τουλάχιστον μια πενταετία από την έναρξη των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, γιατί αυτή τη στιγμή εργάζονται για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του στα ζώα. Πολύ συχνά όμως, τα ευρήματα των μελετών σε ζώα δεν επαληθεύονται από τα ευρήματα των αντίστοιχων μελετών σε ανθρώπους.

Το προϊόν περιέχει 1% διάλυμα μιας αντί-HIV ουσίας, της raltegravir, η οποία λειτουργεί αναστέλλοντας την ικανότητα του ιού να ενσωματώσει το DNA του στο DNA των κυττάρων των ζώων. Η διαδικασία αυτή της ενσωμάτωσης είναι ένα κρίσιμο βήμα για τη διαδικασία της λοίμωξης από HIV, το οποίο όμως καθυστέρει να λάβει χώρα. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η ενσωμάτωση γίνεται τυπικά 6 ώρες ή και περισσότερες μετά την έκθεση στον ιό. Αν η θεραπεία πρόληψης λοιπόν, επικεντρωθεί στην αποτροπή της ενσωμάτωσης του ιού, δίνεται ένα χρονικό περιθώριο στα άτομα για να πάρουν τις προφυλάξεις τους, ακόμα και μετά από την ενδεχόμενη έκθεση τους στον ιό. Από τη στιγμή που το τζελ εφαρμοστεί, ο HIV δεν μπορεί να μεταδώσει το DNA του στα κύτταρα, με αποτέλεσμα αυτό να εκφυλίζεται και κύτταρα παραμένουν υγιή. Η δραστική ουσία raltegravir μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί πολύ αποτελεσματική στα πλαίσια της αντί-ρετροϊκής αγωγής, αλλά αυτή τη φορά δοκιμάζεται και στο πεδίο της πρόληψης.


Στις ΗΠΑ ο ιός του AIDS εξαπλώνεται κυρίως μέσω του μη ασφαλούς σεξ, της σεξουαλικής πράξης δηλαδή χωρίς προφυλακτικό, με άτομο που φέρει τον ιο. 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα πολύ εύχρηστο προϊόν, το οποίο μόλις κυκλοφορήσει στην αγορά ενδέχεται να έχει τόσο ευρεία χρήση, όσο τα προφυλακτικά και τα σπερματοκτόνα τζελ. Τονίζουν μάλιστα, ότι πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο προϊόν που ο καθένας θα μπορεί να προμηθευτεί από το φαρμακείο της γειτονιάς του και να το φυλάξει στο σπίτι του, σε περίπτωση που κάποια στιγμή το χρειαστεί. 


 


 


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X