Αρχική / Teens / Αυνανισμός: "Τόσο ωραίο παιδί και να μην έχει κοπέλα…"
Αυνανισμός: "Τόσο ωραίο παιδί και να μην έχει κοπέλα..." thumbnail

Αυνανισμός: "Τόσο ωραίο παιδί και να μην έχει κοπέλα…"

Ο αυνανισμός και πάλι στο προσκήνιο


Γράφει ο Ζήσης Παπαθανασίου
Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας – Σεξολόγος
Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού ΙνστιτούτουΤο Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο ανήκει στους επιστημονικούς φορείς που υποστήριξαν με έμφαση τις τελευταίες δεκαετίες όχι μόνο την αθωότητα του αυνανισμού κατά την εφηβεία, αλλά και τις θετικές του επιπτώσεις στη μετέπειτα σεξουαλική ζωή του εφήβου. Οι θετικές αυτές συνέπειες σχετίζονται με μαθησιακές διαδικασίες και καλύτερη γνωριμία με το ίδιο το σώμα μας.
Είναι όμως σαφές ότι ο αυνανισμός οφείλει να παραχωρήσει τη θέση του στο συντροφικό σεξ, στοιχείο που σηματοδοτείται από την ψυχοσυναισθηματική και ψυχοκοινωνική ωρίμανση του νέου. 


Είναι επίσης σαφές ότι την τελευταία δεκαετία η ηλικία έναρξης των ερωτικών επαφών κατέβηκε αρκετά, λόγω των άφθονων ερωτικών μηνυμάτων που εισπράττουν οι νέοι από τα ΜΜΕ. Τα μισά κορίτσια έχουν ήδη ξεκινήσει τη σεξουαλική τους ζωή στην ηλικία των 14 ή 15 χρόνων. Εκείνο όμως που έγινε γνωστό πολύ πρόσφατα είναι η παρατήρηση ότι ενώ η ηλικία της πρώτης ολοκληρωμένης ερωτικής επαφής στο κορίτσι συνεχώς κατεβαίνει, η αντίστοιχη ηλικία των αγοριών όλο και αυξάνεται! Τα αγόρια δηλαδή όλο και περισσότερο δυσκολεύονται να ξεκινήσουν την ερωτική τους ζωή, ενώ εισπράττουν τα ίδια ή και περισσότερα μηνύματα μέσω του διαδικτύου. Στην ουσία παγιδεύονται σε ανώριμες αυνανιστικές συνήθειες, στα πλαίσια διεκδίκησης της ηδονής, αλλά και αναζήτησης σεξουαλικής ταυτότητας.


Δυστυχώς οι γονείς δύσκολα αντιλαμβάνονται τα προβλήματα ψυχοκοινωνικής και ψυχοσυναισθηματικής ωρίμανσης των παιδιών τους και παραμένουν αμήχανοι στην υπερβολική ενασχόληση με το Internet. Εφησυχάζουν μάλιστα όταν ο νέος ανταποκρίνεται έστω στοιχειωδώς στις σπουδές του και παράλληλα φροντίζει το σώμα του, χάνοντας αρκετές ώρες στο κοντινό γυμναστήριο. «Τόσο ωραίο παιδί και να μην έχει ακόμα φιλενάδα!» παρατηρούν πολλοί γονείς. Κάποιοι μάλιστα πιο παρεμβατικοί πατεράδες ρωτούν: «Να του ρίξω από κοντά μια φιλεναδίτσα να τον ξεπετάξει;».
Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν δύο πράγματα:

• Πρώτον, ο υπερβολικός αυνανισμός στην εφηβεία μπορεί να κρύβει ψυχολογικά αδιέξοδα για τον νέο και δυσκολίες κοινωνικοποίησης, που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή εκ μέρους των γονέων.
• Δεύτερον, η υπερβολική ενασχόληση με το Internet προάγει την εμμονή και στο μέλλον σε ανώριμες αυνανιστικές συνήθειες, όπως επίσης αυξάνει σαφώς την πιθανότητα ομοφυλοφιλικών επιλογών. Αυξάνει τέλος και την πιθανότητα σεξουαλικών δυσλειτουργιών στην ενήλικη ζωή. Μοναδικός τρόπος προφύλαξης είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.
Eλληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο 


www.sexmedic.gr


Ανοιχτή Γραμμή Δωρεάν Ενημέρωσης 210.7233102Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X