Καραγκούνης: «Ίσως παίξω με… μέσον στο EURO»

Για τους ισχυρούς δεσμούς του με την Εθνική ομάδα μίλησε ο Γιώργος Καραγκούνης. Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό “Sentra” ο “Κάρα” μίλησε για την πορεία της “γαλανόλευκης” στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας αλλά και για το μέλλον της ομάδας ενώ αποκάλυψε για ποιον λόγο του… τα έχωσαν τα παιδιά του.

Οι δηλώσεις του Καραγκούνη:

Για την πιο δύσκολη ερώτηση που του έκαναν οι συμπαίκτες του στο αεροπλάνο της επιστροφής:

– Η αλήθεια είναι πως ήμουν απροετοίμαστος και συναισθηματικά φορτισμένος, καθώς ήταν το τελευταίο μου ταξίδι. Κάθε ερώτηση που μου έκαναν τα παιδιά ήταν ιδιαίτερη και ξεχωριστή. Το «ευχαριστώ» είναι λίγο. Ήταν πολύ ωραία όλα, πολλά κι ανάμεικτα τα συναισθήματα, με όλα αυτά που έγιναν στο τελευταίο παιχνίδι και τον τελευταίο καιρό. Προχωράμε. Όταν έρχεται το τέλος, πάντα είναι δύσκολο.

– Για το αν είχε σκεφτεί πως το ματς με την Κόστα Ρίκα θα ήταν το τελευταίο του με το εθνόσημο:

– Δεν μπορείς να προετοιμαστείς για τέτοια πράγματα. Ποτέ δεν σκεφτόμουν πως είναι το τελευταίο ματς. Ούτε με την Ακτή το είχα στο μυαλό μου. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν μπορείς να προετοιμαστείς για τέτοιες στιγμές.

– Για το αν του έμεινε μια… τσαντίλα λόγω του τρόπου με τον οποίον ήρθε ο αποκλεισμός από την Κόστα Ρίκα:

– Ναι, μένει μια… τσαντίλα στο μυαλό, διότι μπορούσαμε να πάμε πιο μακριά. Πιστεύω πως καμία από τις ομάδες των «8» δεν μπορείς να πεις εκ των προτέρων πως είναι τόσο δυνατή που θα χάναμε. Εντάξει, είναι καλές ομάδες και η Ολλανδία και οι άλλες, αλλά μπορούσαμε να καταφέρουμε κι άλλα πράγματα. Δεν ήταν μόνον έξι ημέρες ελπίδας. Μπορούσαμε να διεκδικήσουμε πράγματα. Ειδικά μετά από ένα ματς όπως εξελίχθηκε αυτό κόντρα στην Κόστα Ρίκα. Καμία ομάδα απ’ αυτές των προημιτελικών δεν είναι από… άλλον πλανήτη. Μπορούσαμε να διεκδικήσουμε κάτι επ’ όλους. Αυτό με ενοχλεί πιο πολύ. Αν προκρινόμασταν στους «8», ποτέ δεν ήξερες τι θα γινόταν. Με την ψυχολογία που είχαμε, θα κοιτάζαμε στα μάτια οποιονδήποτε αντίπαλο.

– Για την αγάπη που έχει νοιώσει από τον κόσμο ειδικά τον τελευταίο καιρό:

– Έχω νοιώσει πολλή αγάπη απ’ όλους. Δεν μπορώ να εκφράσω τα συναισθήματά μου. Όταν βλέπεις βίντεο με πανηγυρισμούς του κόσμου στο γκολ του Σωκράτη, αισθάνεσαι αυτό το… γαμώτο γιατί δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε. Όταν βλέπω τη συμπεριφορά του κόσμου, σκέφτομαι πως έπρεπε να κάνουμε το παραπάνω. Όμως έτσι είναι το ποδόσφαιρο, έτσι είναι ο αθλητισμός. Θα μπορούσαμε να είχαμε αποκλειστεί πιο πριν και να μην γινόταν αυτή η συζήτηση. Ήταν μια ευκαιρία ζωής. Το παλέψαμε, δώσαμε τα πάντα κι εν τέλει πέσαμε με το κεφάλι ψηλά.

– Για τις σκέψεις του πριν από το ματς με τους Κοσταρικανούς:

– Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν την πίεση του παιχνιδιού. Είχα προσμονή, σκεφτόμουν τη χαρά που θα έδινε στους Έλληνες μια πιθανή πρόκριση.

– Για τη συμβουλή που έδωσε στους παίκτες της Εθνικής μετά το ματς με την Κόστα Ρίκα:

– Τους είπα πως το ταλέντο υπάρχει. Αυτό που πρέπει να υπάρχει εκτός από χαρακτήρα, είναι η νοοτροπία. Το ταλέντο από μόνο του δεν φτάνει. Καθένας ξεχωριστά πρέπει να έχει νοοτροπία, ειδικά στις δύσκολες κι άδικες στιγμές. Εκεί κινδυνεύεις να… χάσεις το παιχνίδι. Πρέπει όλοι να αγαπάμε την ομάδα και καταλάβουμε τι μπορεί να μας χαρίσει…

– Για τους ιδιαίτερους δεσμούς του με την Εθνική ομάδα:

– Είχα την τύχη να είμαι από μικρός στις Εθνικές. Γαλουχήθηκα με το τι σημαίνει εθνική ομάδα. Την αγάπησα πολύ.

– Για το αν μπορεί να υπάρξει ένας νέος «Καραγκούνης»:

– Καθένας έχει το δικό του καλούπι, είναι ξεχωριστός, έχει τη δική του προσωπικότητα. Θυμάμαι το πρώτο μου ταξίδι στην Πολωνία, δεν ήμουν ούτε 15 ετών, ήμουν μόνος μου σε ένα δωμάτιο και φοβόμουν. Ήθελα να αλλάξω δωμάτιο! Όσα έχω ζήσει με τις εθνικές ομάδες με έχουν φέρει σε αυτό το σημείο.

– Για το αν υπάρχουν παίκτες για να βγουν μπροστά στην «μετά Καραγκούνη» εποχή της Εθνικής:

– Υπάρχουν παίκτες για να βγουν μπροστά και να παρασύρουν τους υπόλοιπους. Παίκτες με παραστάσεις πολλές. Υπάρχουν παιδιά που μου έβγαλαν με την παληκαριά τους, την επιθυμία να τρέξω παραπάνω, ακόμα και σε αυτή την ηλικία. Όταν παίζαμε με δέκα παίκτες κόντρα στην Ιαπωνία και τους έβλεπα να βγάζουν τέτοιο πάθος, μου μετέδωσαν το να κάνω το κάτι παραπάνω κι εγώ. Ο Κώστας Κατσυράνης μπορεί να συνεχίσει. Υπάρχουν κι άλλα παιδιά έχουν εμπειρίες και παραστάσεις. Ενόψει του Euro είναι μεγάλη προίκα τέτοιες εμφανίσεις σε διοργανώσεις όπως το Μουντιάλ .

– Για το μέλλον του στην Εθνική από κάποιο άλλο πόστο:

– Μέχρι πριν μερικές ημέρες παίζαμε! Δεν έχω στο μυαλό μου τι θα μπορούσα να κάνω εκτός του να φοράω το σορτσάκι και να μπαίνω στο γήπεδο. Προς το παρόν θέλω να ξεκουραστώ και θα δούμε τι θα γίνει.

– Για το αν θα ήθελε να δώσει ακόμα έναν αγώνα με την Εθνική ώστε να φτάσεις τις 140 συμμετοχές:

– Ποιος ξέρει. Μπορεί να βάλω… μέσον για να παίξω ένα ματς στο Euro! Χωρίς πλάκα, πάντως, θα ήθελα να παίξω με την Ολλανδία το Σάββατο για να πάρω και τη ρεβάνς για την προ ετών ήττα μας με 4-0.

– Για το αν η Εθνική ομάδα μπορεί να παίξει πιο επιθετικό και δημιουργικό ποδόσφαιρο όπως έδειξε κόντρα σε Ακτή Ελεφαντοστού και Κόστα Ρίκα:

– Κάθε παιχνίδι είναι ξεχωριστό. Κάθε ματς σου βγάζει τα δικά του ερωτήματα. Με την Ακτή παίξαμε πιο επιθετικά, αλλά βοήθησε κι ο αντίπαλος. Υπήρχαν χώροι, σκοράραμε. Δεν μπαίνουμε σε κάθε ματς για να παίξουμε αμυντική ή επιθετικά. Με την Ακτή βόλεψε να κάνουμε αυτό που κάναμε. Φυσικά είναι και το τι ζητάς από κάθε ματς. Εκεί θέλαμε τη νίκη κι έπρεπε να ρισκάρουμε. Πρέπει να διαβάζουμε σωστά τα παιχνίδια. Κόντρα στην Ακτή ή την Κόστα Ρίκα παίξαμε πιο επιθετικά, καθώς έπρεπε να κυνηγήσουμε μόνο τη νίκη.

– Για το αν ήθελε να εκτελέσει πέναλτι κόντρα στην Κόστα Ρίκα:

– Ήμουν ο πέμπτος για να εκτελέσω. Μου είπε ο κόουτς να είμαι τελευταίος, και είπα εντάξει.

– Για τον αγώνα που θα ήθελε να ξαναπαίξει απ’ αυτούς τους 139:

– Το τελευταίο ματς θέλεις να το ξαναπαίξεις, σίγουρα. Ειδικά τα ματς που χάνεις θέλεις να τα ξαναπαίξεις. Το ματς με την Κόστα Ρίκα ήταν απ’ αυτά που ήθελα να ξαναπαίξω. Διότι πίστευα πως δεν θα σταματούσαμε στους «8», άσχετα αν είναι τόσο καλή ομάδα η Ολλανδία. Δεν θυμάμαι πολλές ομάδες σε επίπεδο Μουντιάλ να έχουν προκριθεί έπειτα από ήττα 3-0 στο πρώτο ματς. Η «πρόκριση» ήταν όταν μείναμε ζωντανοί με την Ιαπωνία με 10 παίκτες για 60′. Μετράει πώς παίρνεις την πρόκριση πολλές φορές.

– Για το αν οι συλλογικές «κόντρες» επηρεάζουν την Εθνική ομάδα:

– Δεν πρέπει να μπαίνουν τα συλλογικά στην εθνική ομάδα. Οτιδήποτε είναι κακό και μπαίνει στην Εθνική πρέπει να το αποβάλλουμε. Δυστυχώς έγιναν όσα έγιναν με τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, όμως την κατάλληλη στιγμή αποφάσισαν τα παιδιά να τα αφήσουν όλα πίσω. Πριν το ματς με την Ιαπωνία είπαμε πως είμαστε ζωντανοί και πρέπει να τα δώσουμε όλα. Εκεί άλλαξε η ψυχολογία κι έγιναν όσα έγιναν στα επόμενα παιχνίδια.

– Για τη δική του συνεισφορά ώστε να μείνει εκτός Εθνικής ομάδας οτιδήποτε είχε να κάνει με συλλογικές «έριδες»:

– Αυτό που κατάφερα, τέλος πάντων, είναι να μην επηρεάσουν οι άσχημες καταστάσεις την εθνική ομάδα. Όταν λόγου χάριν μου είχαν ζητήσει οι οπαδοί του Παναθηναϊκού να μην ξαναπάω στην Εθνική όταν ο Τοροσίδης είχε χτυπήσει τον Λέτο, ούτε που μπορούσα να φανταστώ πως θα συνέβαινε κάτι τέτοιο.Δεν μπορώ να φανταστώ πως το συλλογικό μπορεί να μπει πάνω από την εθνική ομάδα. Είμαι χαρούμενος που δεν με επηρέασαν αυτές οι καταστάσεις. Καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και κανένας πρόεδρος, οπαδός ή δημοσιογράφος δεν θα μου πει τι θα κάνω με την Εθνική ομάδα.

– Για την παρουσία και προσφορά του Φερνάντο Σάντος στην Εθνική ομάδα:

– Είχαμε ωραίες στιγμές αυτά τα τέσσερα χρόνια. Δεν ξέρω τι έγινε στο τέλος, αλλά ας μην στεκόμαστε σ’ αυτά. Θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε και να κρατήσουμε τις καλές στιγμές. Ας κρατήσουμε πως ο Σάντος δούλεψε με όλο το «είναι» του για την Εθνική ομάδα. Και δεν καταφέραμε λίγα μαζί του.

– Για τον Κλαούντιο Ρανιέρι που αναλαμβάνει τα ηνία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος:

– Μεγάλο όνομα και μεγάλο βιογραφικό. Τιμή μας αλλά και τιμή του διότι έρχεται σε μία από τις δέκα καλύτερες ομάδες του κόσμου. Σημασία, όμως, έχουν τα αποτελέσματα. Πρέπει να δέσει με την ομάδα, να υπάρξει χημεία, να υπάρξουν οι κατάλληλοι άνθρωπο δίπλα του ώστε να δεθεί με τους παίκτες. Αν γίνουν αυτά, το νερό θα μπει στ’ αυλάκι. Δεν θα βρει καμένη γη πίσω του. Έχει μεγάλη εμπειρία για να χειριστεί καταστάσεις. Όσα έχει πετύχει, τα λένε όλα.

– Για τις αντιδράσεις των παιδιών του για τον αποκλεισμό:

– Τα παιδιά στενοχωρήθηκαν πολύ που αποκλειστήκαμε και μου τα… έχωσαν, διότι τους είχα πει πως θα έρχονταν στη Βραζιλία αν περνούσαμε στους «8».

– Για τον οικογενειάρχη Γιώργο Καραγκούνη:

– Η αλήθεια είναι πως τους έχω παραμελήσει και πρέπει να είμαι λίγο δίπλα τους, διότι όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν εύκολο να είμαι κοντά τους. Τους έχω λείψει και ήρθε η κατάλληλη ώρα να είμαι κι εγώ μπαμπάς. Με έχουν ανάγκη πραγματικά…

Σχετικά άρθρα