Η υπόσχεση που δεν τηρήθηκε

Είκοσι πέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πτώση του  Τείχους του Βερολίνου κι ακόμη κανείς δεν μπορεί να πει ότι η ενοποίηση αυτή έφερε τα αποτελέσματα, τουλάχιστον στον χώρο του αθλητισμού που όλοι περίμεναν.
Η πρώην Δυτική Γερμανία που κατέκτησε για τελευταία φορά έως τώρα το παγκόσμιο κύπελλο το 1990 με ομοσπονδιακό τον Φράντς Μπέκενμπαουερ δεν μπόρεσε στη συνέχεια να παρουσιάσει μία πανίσχυρη εθνική ομάδα. Ικανή να πάρει πάλι το μεγαλύτερο τρόπαιο στο χώρο του ποδοσφαίρου. Κι όμως οι συνθήκες την εποχή εκείνη, προς τα εκεί οδηγούσαν. Οι δυτικοί πήραν ότι καλύτερο υπήρχε στην πρώην Ανατολική, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο.
Χαρακτηριστικά ο τότε προπονητής της μεγάλης της επιτυχίας, στα Ιταλικά γήπεδα, Φράντς  Φραντς Μπέκενμπαουερ είχε εκφράσει την άποψη ότι : «Η γερμανική εθνική ομάδα θα είναι ασυναγώνιστη για τα επόμενα χρόνια», είπε. Και ήταν σαφές σε όσους γνωρίζουν τον «Κάιζερ» πόσο πολύ σοβαρά μιλούσε και δεν εννοούσε μόνο το ποδόσφαιρο αλλά γενικότερα τον  αθλητισμό.
Τώρα λοιπόν που την Παρασκευή η ενωμένη πλέον εθνική Γερμανίας θα αντιμετωπίσει την μεγάλη της αντίπαλο, Γαλλία στα προημιτελικά του 20ού  παγκόσμιου κυπέλλου περισσότερο από ποτέ δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι εξακολουθεί να κυριαρχεί ως επί το πλείστον η παλιά Δυτική Γερμανία. Άλλωστε αυτή έχει πλέον και την τεράστια οικονομική επιφάνεια και «κινεί τα νήματα»
Όπως έγραψε πρόσφατα ο συγγραφέας, Νίκλας Βιλντχάγκεν «ακόμη και σήμερα που έχει γίνει η ενοποίηση Ανατολής και Δύσης υπάρχει διαφορά και αντικατοπτρίζεται και στο ποδόσφαιρο».
«Οι ανατολικές ομάδες δεν ήταν διατεθειμένες  να στραφούν από ένα κομμουνιστικό σύστημα σε ένα καπιταλιστικό και το θέμα  απέτυχε. Οι πλούσιοι δυτικοί σύλλογοι πήγαν γρήγορα και πήραν  ό, τι ταλέντο υπήρχε και το έβαλαν στο σπίτι τους στην  Δύση. Ακόμη  και σήμερα, το ποδόσφαιρο στην Ανατολή είναι δίχως  χρήματα, χωρίς μια πλήρη κατανόηση του πώς να είναι επιτυχής και ολοένα και χωρίς ελπίδα. ”
Η διαίρεση συνεχίζεται με πολλούς τρόπους Ότι η διαίρεση συνεχίζεται με πολλούς τρόπους. Το ποσοστό ανεργίας παραμένει σημαντικά υψηλότερος στην Ανατολή από τη Δύση. Σε μια πρόσφατη συμφωνία για να καθορίσουν έναν κατώτατο μισθό, τα συνδικάτα και οι εργοδότες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να είναι χαμηλότερος  στην Ανατολή.
Στο Παγκόσμιο κύπελλο η  πρώην Ανατολική Γερμανία, η οποία ήταν λίγο λιγότερο από το μισό σε μέγεθος της Δυτικής Γερμανίας και είχε περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού,  τώρα σχεδόν δεν υπάρχει.  Από τους 24 παίκτες που είναι  στην εθνική ομάδα στα γήπεδα της Βραζιλίας , μόνο ένας είναι από την παλιά Ανατολή: ο Τόνι Κρόος . Άλλοι δύο «ανατολίτες»που ήταν σοβαροί υποψήφιοι έμειναν εκτός…
 
Το 2002, όταν η Γερμανία έχασε στον τελικό από την Βραζιλία υπήρχαν 6 από την πρώην Ανατολική Γερμανία, ενώ το  2006, όταν η Γερμανία φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο και τερμάτισε 3η , υπήρχαν τέσσερις. Έως το  2010 υπήρχε ένας Στην πραγματικότητα, το ποδόσφαιρο που διεξάγεται στη Γερμανία  είναι σχεδόν αποκλειστικά δυτική  υπόθεση..
 
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος- Αναλυτής Διεθνούς ποδοσφαίρου και Υποθέσεων
 

Σχετικά άρθρα