Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Μιλάμε για Ξεπούλημα Εθνικής Περιουσίας
Μιλάμε για Ξεπούλημα Εθνικής Περιουσίας thumbnail

Μιλάμε για Ξεπούλημα Εθνικής Περιουσίας

Ο Θανάσης Πετράκος, υπεύθυνος ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί.


Πώς πιστεύετε ότι το ζήτημα της Μικρής ΔΕΗ, με άλλα λόγια η πώληση μέρους της ΔΕΗ, θα επηρεάσει τον απλό καταναλωτή;


Πρώτα απ’όλα για να καταλάβει και ο απλός πολίτης πρέπει να εξηγήσουμε πως το κόστος του ρεύματος εξαρτάται από τρεις παράγοντες. 1ον από το κόστος του χρήματος δηλαδή το κόστος ανάπτυξης του κεφαλαίου. 2ον από το κόστος καυσίμου και 3ον από το κόστος εργασίας. Το κόστος του καυσίμου, είτε στη λεγόμενη μικρή –  που δεν είναι και τόσο μικρή όσο λένε αλλά μεγάλη – είτε στην υπόλοιπη ΔΕΗ, θα είναι το ίδιο. Το κόστος όμως ανάπτυξης κεφαλαίου, το κόστος του χρήματος δηλαδή θα είναι πολύ μεγαλύτερο καθαρά στην ιδιωτική ΔΕΗ, διότι η σημερινή ΔΕΗ ανακτά το κόστος ανάπτυξης του κεφαλαίου κάθε 25 χρόνια.
Διότι πρέπει να γνωρίζουμε και το γνωρίζουμε όλοι ότι το 49% της ΔΕΗ βρίσκεται ήδη σε ιδιώτες. Και όλα αυτά έχουν αυξήσει την τιμή του ρεύματος και αυτό έχει συμβεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τον ελληνικό λαό δεν τον συμφέρει να συνεχιστεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και των θυγατρικών της. Τον ελληνικό λαό τον συμφέρει η ΔΕΗ να ανακτήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της γιατί όταν η ΔΕΗ ήταν 100% δημόσια το ρεύμα ήταν φθηνό για όλο τον ελληνικό λαό.


Πιστεύετε πως θα γίνουν και απολύσεις μέσα στη ΔΕΗ;


Απολύσεις φυσικά και θα γίνουν, εάν δούμε το παράδειγμα του ΟΤΕ όπου ο μεγαλύτερος αριθμός των εργαζομένων είναι παιδιά που πληρώνονται με 400 ευρώ, τα οποία είναι μηχανικοί και ηλεκτρολόγοι του Μετσόβιου Πανεπιστημίου. Νομίζω καταλαβαίνετε ποιο μέλλον επιφυλάσσεται στη νεολαία με τη συγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης.


Γιατί ένας ιδιώτης να θέλει να αγοράσει τη Μικρή ΔΕΗ; Λογικά δεν θα θέλει να αυξήσει τα κέρδη του, κάτι που θα αυξήσει την τιμή του ρεύματος;


Γιατί αγοράζει έτοιμη περιουσία, έτοιμες επιχειρήσεις τις οποίες έχουμε πληρώσει εμείς, ο ελληνικός λαός με εξασφαλισμένο πελατολόγιο. Το κράτος θα δώσει με το ζόρι 2 εκατομμύρια πελάτες σε αυτό που λένε μικρή ΔΕΗ. Παίρνει κανένα ρίσκο ο ιδιώτης;
Επενδυτής είναι αυτός που φτιάχνει μία επιχείρηση, βγάζει ένα προϊόν και επιθυμεί να το πουλήσει. Πρέπει να έχει καλό προϊόν και σε καλή τιμή για να μπορέσει να το πουλήσει. Εδώ μιλάμε για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας – τα νερά, τα υδροηλεκτρικά εργα – τα οποία είναι έργα πολλαπλού σκοπού διότι εξυπηρετούν και την αγροτική οικονομία. Στο Νομό Άρτας θα πουληθούν μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, στο Νομό Ξάνθης, στο Νομό Κομοτηνής, στο Νομό Σερρών, Δράμας, Έδεσσας, Πέλλας, από παντού θα πάρουν έτοιμα υδροηλεκτρικά έργα, έτοιμες υδροηλεκτρικές μονάδες. Ο ιδιώτης δεν θα κάνει κάτι. Ξεπουλιέται μία δημόσια υπηρεσία, η οποία είναι εξασφαλισμένη να πουλάει το ρεύμα, βρέξει -χιονίσει, οπότε αυτός ο ιδιώτης θα έχει εξασφαλισμένους πελάτες. Άρα, αυτός δεν θεωρείται επενδυτής, αυτός είναι καταχραστής του δημοσίου πλούτου και συμφέροντος.


Οπως με την περίπτωση του Ελληνικού;


Ναι, ακριβώς ίδια περίπτωση. Κανονίσματα της κυβέρνησης με ιδιώτες που διαλέγουν οι ίδιοι. Νομίζω πως αυτό τα λέει όλα.


Τί πιστεύετε πως θα γίνει με τα κοινωνικά τιμολόγια; Θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται;


Το κοινωνικό τιμολόγο είναι υποχρέωση του κράτους, της πολιτείας να το τηρήσει. Δεν υπάρχει πρόβλημα με το κοινωνικό τιμολόγιο αλλά το θέμα είναι ότι όταν τελικά αυξηθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξηθεί και η τιμή του κοινωνικού τιμολογίου, προφανώς.


Αναφέρατε ότι αντίστοιχη περίπτωση έχει γίνει και σε άλλη χώρα της Ευρώπης, γνωρίζετε εάν έχει πετύχει;


Πουθενά δεν έχει πετύχει. Γιατί εάν δείτε το μέσο όρο του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα δείτε ότι υπάρχει εμφανής αύξηση. Κατέθεσα στην επιτροπή τα διαγράμματα που δείχνουν αυτό το ζήτημα και επιπλέον σας λέω ότι οι 7 μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία συνολικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας. Γενικά οι κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν έχουν οδηγήσει πουθενά. Η ενέργεια είναι ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό και ετσι θα πρέπει να παραμείνει ως προς τον έλεγχο και την ιδιοκτησία της γιατί παρέχεται σε όλους τους πολίτες και όπως έλεγε ο ιδρυτικός νόμος της ΔΕΗ ανεξαρτήτως εάν κάποιος είναι φτωχός ή πλούσιος, ανεξαρτήτως εαν είναι δίπλα στη Μεγαλόπολη στην Πτολεμαϊδα ή στο νησί μακριά οπως στο Καστελόριζο, το ρεύμα θα έχει την ίδια τιμή.


Πιστεύετε ότι θα έχουμε πρόβλημα στην παροχή ρεύματος στα ακριτικά νησιά ή σε πιο απομακρυσμένα χωριά της Ελλάδας που δεν υπάρχει κέρδος εκεί; 


Βεβαίως, θα έχουμε πρόβλημα σοβαρό. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Είναι παρα πολύ σοβαρό το θέμα. Πρεπει να συνειδητοποιήσουμε οτι η κυβέρνηση δημιουργεί στα βόρεια σύνορα της χώρας μία ειδική οικονομική ζώνη και αυτή η ειδική οικονομική ζώνη πουλάει σχεδόν όλο το νομό της Φλώρινας με όλες τις υποδομές του, με όλα τα εργοστάσια με όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του. Δεν είναι μόνο οικονομικό και πολιτικό έγκλημα αυτό που κάνει. Είναι και εθνικό έγκλημα. Για αυτό και η στάση μας ως κόμμα προς το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ.


Θα υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον;


Θα υπάρχουν επιπτώσεις διότι διασπάται η ενότητα των διοικητικών πεδίων, των ορυχείων. Κάτι που θα δημιουργήσει συμφεροντολογική εκμετάλλευση κάθως δεν θα υπάρχει διαφάνεια και δημόσιος έλεγχος. Είναι χαρακτηριστικό ότι απο την ώρα που μπήκαν εργολάβοι στη ΔΕΗ γίνεται καθαρά ανορθολογική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.


Τί έχετε να απαντήσετε σε όλους αυτούς που πιστεύουν πως η ΔΕΗ τόσο καιρό δεν έχει υπάρξει αποδοτική;


Έχω να απαντήσω, έχουμε να απαντήσουμε, πως από το 2001 και ώς τώρα, ο Κυριος Σημίτης την ιδιωτικοποιούσε σταδιακά. Η ΔΕΗ δεν ειναι 100% δημόσια. Υπερασπιζόμενοι εμείς τη ΔΕΗ δεν υπερασπιζόμαστε τη σημερινή της εικόνα ουτε τη σημερινή της λειτουργία. Υπερασπιζόμαστε την βασική ιδέα αλλά καταλυτική ότι πρέπει να είναι δημόσια περιουσία και υπό δημοσιο έλεγχο, κάτι που σήμερα δεν είναι.


Σας ευχαριστούμε πολύ.Συνέντευξη – Γιάννης Μαλαβάκης


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X