Αρχική / Υγεία / Το φθινόπωρο γεννιούνται οι αθλητές: Ξέρεις γιατί;
Το φθινόπωρο γεννιούνται οι αθλητές: Ξέρεις γιατί; thumbnail

Το φθινόπωρο γεννιούνται οι αθλητές: Ξέρεις γιατί;

Μία νέα έρευνα έρχεται να ταράξει τα νερά, καθώς ουσιαστικά συνδέει την εποχή γέννησης ενός παιδιού με τις αθλητικές του επιδόσεις στην εφηβική και ενήλικη ζωή του. Μελετητές του Πανεπιστημίου Έσσεξ, της Μεγάλης Βρετανίας, ερεύνησαν περισσότερα από 8000 παιδιά, ηλικίας 10-16 ετών στην αντοχή, τη δύναμη των άνω και των κάτω άκρων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ένα αγόρι, που γεννήθηκε μήνα Νοέμβριο, τρέχει τουλάχιστον δέκα τοις εκατό γρηγορότερα, πηδάει δώδεκα τοις εκατό υψηλότερα, και έχει δεκαπέντε τοις εκατό περισσότερη δύναμη σε σύγκριση με ένα συνομήλικό του, που γεννήθηκε μην Απρίλιο. Τι κάνει όμως ένα παιδί, που γεννήθηκε το φθινόπωρο, να πρωταγωνιστεί στα αθλήματα, ενώ εκείνο, που γεννήθηκε την άνοιξη, να μοιάζει περισσότερο με αναπληρωματικό; Οι ειδικοί υποθέτουν ότι το αίτιο είναι ο ήλιος.


Τα έμβρυα, που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ανάπτυξής τους, κατά τη διάρκεια των πιο θερμών μηνών του καλοκαιριού έχουν αυξημένα τα επίπεδα της βιταμίνης D ενδομητρίως. Η βιταμίνη D λειτουργεί ως μια ορμόνη στο σώμα, που βοηθά στη ρύθμιση ανάπτυξης του σκελετού και της μυϊκής δύναμης. Η συγκεκριμένη θεωρία αναπτύχθηκε (με λιγότερες λεπτομέρειες όμως) για πρώτη φορά το 2009. οι ερευνητές τότε απλά είχαν διαπιστώσει ότι από τους παίκτες στην επαγγελματικές εφηβικές ομάδες της Αγγλίας το 57% είχαν γεννηθεί τους μήνες Σεπτέμβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, ενώ μόνο το 14% είδαν το φως του κόσμου Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X