Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Παιδική Aπόρριψη: Μαμά γιατί τα άλλα παιδιά δε με παίζουν;
Παιδική Aπόρριψη: Μαμά γιατί τα άλλα παιδιά δε με παίζουν;  thumbnail

Παιδική Aπόρριψη: Μαμά γιατί τα άλλα παιδιά δε με παίζουν;

Είναι στη φύση του ανθρώπου η ανάγκη του για κοινωνική αποδοχή και αγάπη.


Αυτό όμως που χρειάζεται περισσότερο για να είναι ψυχικά υγιής είναι η θετική αλληλεπίδραση με τους γύρω του. Ωστόσο, η απλή κοινωνική επαφή και αλληλεπίδραση δεν αρκεί από μόνη της για να εκπληρώσει την ανάγκη μας για αποδοχή, επισημάνει ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Σύμβουλος Ανάπτυξης (www.mandou.gr)


Μαντούδης ΣτέλιοςΣτην παιδική ηλικία, βιώνουμε για πρώτη φορά το αίσθημα της απόρριψης. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει για την απόρριψη στην παιδική ηλικία, φαίνεται να ισχύει ότι η ανώριμη, επιθετική ή κοινωνικά αδέξια συμπεριφορά των αγοριών αποτελεί σοβαρή αιτία απόρριψης. Αντιθέτως στα κορίτσια, σημαντική αιτία αποτελεί η αυταρχική τους συμπεριφορά καθώς και η ανωριμότητα τους στον τρόπο επίλυσης συγκρούσεων. Γενικότερα, τα παιδιά που δυσκολεύονται να κοινωνικοποιηθούν ή να ενσωματωθούν σε κάποιο παιχνίδι αντιμετωπίζουν πολύ πιο έντονα το αίσθημα της απόρριψης σε ένα κοινωνικό πλαίσιο από ότι εκείνα που θεωρούνται δημοφιλή λόγω της εξωστρέφειας και της προσαρμοστικής τους συμπεριφοράς στις καταστάσεις και στα γεγονότα. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί στην κοινωνική απόρριψη είναι εκείνα με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, με αναπηρίες καθώς και εκείνα που αποτελούν μειονότητες.


οι επιπτώσεις της κοινωνικής απόρριψης
Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας:
• Άρνηση και διάθεση να πάνε στο σχολείο
• Άρνηση να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες

Στα παιδιά σχολικής ηλικίας:

• Μείωση σχολικής απόδοσης που πιθανόν να οδηγήσει σε μαθησιακές δυσκολίες
• Συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης
• Συναισθηματικού τύπου δυσκολίες που οδηγούν σε συγκρούσεις με τα υπόλοιπα παιδιά
Κατά τη διάρκεια της εφηβείας:
• Όταν οι δυσκολίες παρουσιάσουν μία χρονιότητα μπορεί να εξελιχθούν σε κατάθλιψη, επιθετικότητα, αγχώδη διαταραχή
• Συμμετοχή σε περιθωριακές ομάδες εφήβων (χούλιγκαν, αναρχικοί κλπ)
• Έχουν συχνά παραβατική συμπεριφορά (κλοπή, ψέματα κλπ)
• Επιρρεπείς σε ναρκωτικά, κάπνισμα, αλκοόλ κλπ

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, συμβουλεύει τους γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους πώς να αποδέχονται τη διαφορετικότητα των άλλων παιδιών όσο αφορά τις ιδέες, τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις τους. Να τους διδάξουν τεχνικές επικοινωνίας και προσαρμοστικής συμπεριφοράς. Είναι σημαντικό να ενισχύσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και να προωθήσουν την ένταξη τους σε κάποια ομαδική δραστηριότητα.


Οι κοινωνικές δεξιότητες αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης ενός παιδιού, για αυτό τον λόγο στο Κέντρο μας εφαρμόζουμε το πρόγραμμα life skills το οποίο βοηθάει τον έφηβο να κατανοήσει τον εαυτό του, τις ανάγκες του και να μπορέσει να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X