Η ιστορία ενός θρύλου… (pics&video)

«La Saeta Rubia» ή αλλιώς… «η ξανθιά σαΐτα»!!! Αυτό ήταν το παρατσούκλι που ακολουθούσε τον θρυλικό Αλφρέδο Ντι Στέφανο από τότε που έπαιζε μπάλα και έκανε… θαύματα μέσα στον αγωνιστικό!  Μόνο που από το 2005, όταν είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, η καρδιά του είχε γίνει… ευάλωτη! Κάθε χρόνο έκανε τσεκ απ, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση της καρδιάς του, αλλά την Δευτέρα το απόγευμα… χτύπησε για τελευταία φορά και ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο «έφυγε» στα 88 του και πλέον θα… μαθαίνει τα μυστικά της μπάλας στους αγγέλους!!! Μιλάμε για έναν θρύλος της μπάλας και της Ρεάλ Μαδρίτης Με τη «βασίλισσα» κατέκτησε πέντε Κύπελλα πρωταθλητριών, οκτώ πρωταθλήματα Ισπανίας και ένα Κύπελλο!
Ο εκλιπών γεννήθηκε στην Αργεντινή και στο Μπουένος Άιρες στις 4 Ιουλίου του 1926. Με τα… κατορθώματά του μέσα στα γήπεδα έκανε πολλούς να τον θεωρούν ως το καλύτερο παίκτη λόγω των εποχών! Έπαιξε στη Ρίβερ Πλέιτ (1944-45), στην Ουρακάν (1945-46) και στη Μιγιονάριος (1949-53) και το 1953 πήρε μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης. Τότε είχε γραφτεί πως αρχικά είχε συμφωνήσει με την Μπαρτσελόνα, αλλά τον… έκλεψε η «βασίλισσα» και λόγω… χούντας! Με την Ρεάλ Μαδρίτης έκανε σπουδαία καριέρα μέχρι και το 1964! Ακολούθησαν δύο χρόνια στην Εσπανιόλ (1964-66). Δούλεψε και ως προπονητής (Ρεάλ, Βαλένθια, Ρίβερ Πλέιτ, Μπόκα, Σπόρτινγκ κ.α.), κατακτώντας παντού τίτλους!Δεν είναι τυχαίο πως ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο έπαιξε σε τρεις διαφορετικές εθνικές ομάδες, στην Αργεντινή (7 συμμετοχές), στην Κολομβία (2 συμμετοχές) και στην Ισπανία (31 συμμετοχές). Σε όλη την καριέρα του έδωσε 1.166 αγώνες πρωταθλήματος σε Αργεντινή, Κολομβία και Ισπανία και σημείωσε 829 γκολ!!!Η καρδιά του δεν… χώρισε ποτέ με την «βασίλισσα». Ήταν και επίτιμος πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, οι φίλαθλοι της οποίας του έτρεφαν απίστευτο σεβασμό, καθώς ξέρουν πως η αίγλη που έχει σήμερα η ομάδα τους, οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό και στον πρώην σπουδαίο άσο, ο οποίος γιγάντωσε τον σύλλογό του τα χρόνια που φορούσε τη φανέλα της «βασιλισσας»!κατά ένα μέρος σε αυτόν το πραγματικά σπουδαίο ποδοσφαιριστή.
Από τα κτήματα της οικγένειάς του στην ερασιτεχνική Λος ΚαρντάγιεςΟ Αλφρέδο Ντι Στέφανο, όπως είπαμε, γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου 1926. Το πρώτο του κλάμα ακούστηκε σε φάρμα λίγο έξω από το Μπουένος Άιρες, με τους γονείς του (Ιταλοί στην καταγωγή τους) να ανοίγουν ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί για την γέννηση του παιδιού τους. Στα παιδικά του χρόνια ο θρυλικός Ντι Στέφανο βοηθούσε τους γονείς του στις δουλειές στα κτήματα. Κάτι που, όπως ο ίδιος είχε πει, του έκανε πολύ καλό, καθώς οι δυσκολίες που πέρασε τον έκαναν πολύ δυνατό ως άνθρωπο. Κάτι που τον βοήθησε αργότερα και όταν έγινε ποδοσφαιριστής, όταν… όργωνε όλο το γήπεδο!!!Αυτόν τον δυναμικό χαρακτήρα, τον απέκτησε από μικρός, μέσω της σκληρής καθημερινής εργασίας του στη φάρμα! Όπως κάθε παιδί, έτσι και ο Ντι Στέφανο αγάπησε το ποδόσφαιρο και σε ηλικία 12 ετών εντάχθηκε στην ερασιτεχνική Λος Καρντάγιες! Από μικρός είχε ξεχωριστή επαφή με την μπάλα, και έτσι κατάφερε να βοηθήσει την πρώτη ομάδα να κατακτήσει το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Αργεντινής…
Το μεγάλο βήμα στην Ρίβερ ΠλέιτΤα κατορθώματα του έφτασαν στα… αυτά των ανθρώπων της Ρίβερ Πλέιτ, και οι «εκατομμυριούχοι» τον έκαναν δικό τους το 1941! Δεν ήρθε αμέσως η καθιέρωση στην Ρίβερ Πλέιτ. Πρώτα έπαιξε δανεικός σε Ουρακάν και Ατλάντα και στα 20 του κατάφερε να πάρει θέση βασικού. Αυτό ήταν… Από την πρώτη στιγμή κατάφερε να δείξει το πλούσιο ταλέντο του και να γίνει αναντικατάστατος. Έτσι, την επόμενη χρονιά (1947), όταν η Ρίβερ πήρε το πρωτάθλημα, ο Ντι Στέφανο πέτυχε 27 γκολ σε 30 αγώνες και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ. Εκείνη την εποχή έκανε και τις πρώτες εμφανίσεις του με την εθνική της Αργεντινής.
Η… απεργία τον έστειλε στην Κολομβία Εκείνη την περίοδο τα χρόνια ήταν δύσκολα στην Αργεντινή. Το 1949 έγινε στην χώρα μεγάλη ποδοσφαιρική απεργία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί παίκτες της χώρας να… μετακομίσουν στην Κολομβία, καθώς το πρωτάθλημα της συγκεκριμένης χώρας δεν τελούσε υπό την έγκριση της FIFA. Στην Κολομβία με το συγκεκριμένο καθεστώς, δεν πλήρωσαν χρήματα για μεταγραφές και δεν έδιναν υψηλά ποσά για μισθούς. Έτσι, ο Αλφρέδο ντι Στέφανο φόρεσε τη φανέλα της Μιλιονάριος (Μπογκοτά). Με την ομάδα της Κολομβίας έκανε… πράγματα και θαύματα. Κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα (1950, ’51, ’52, ’53), πέτυχε 267 γκολ σε 292 ματς! Τότε, φόρεσε και τη φανέλα της εθνικής Κολομβίας!
Περιοδεία στην Ισπανία, στα… χαρακώματα Ρεάλ και «Μπάρτσα»!Το 1953 ήταν χρονιά… ορόσημο για τον Ντι Στέφανο! Το καλοκαίρι η Μιλιονάριος έκανε πραγματοποίησε περιοδεία στην Ισπανία! Η «ξανθιά σαΐτα» με τις επιδόσεις του ξετρέλανε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα! Οι δυο μεγάλοι της Ισπανίας κινήθηκαν για την απόκτησή του. Ο παίκτης ανήκε στην Ρίβερ Πλέιτ, αφού στη Μιλιονάριος δεν είχε πάρει ουσιαστικά μεταγραφή και η «Μπάρτσα» πρόλαβε να έρθει σε συμφωνία με την ομάδα του Μπουένος Άιρες. Την ίδια ώρα, οι «άνθρωποι» της «βασίλισσας» συμφώνησαν για την απόκτησή του με την Μιλιονάριος!Είναι χαρακτηριστικό πως εκείνη την εποχή οι δυο μεγάλο της Ισπανίας βρέθηκαν στα… χαρακώματα, με τους ανθρώπους της Ρεάλ Μαδρίτης να απαγάγουν τον παίκτη από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, φέρνοντας τον στη Μαδρίτη!!!Τελικά, αποφασίστηκε να δώσει λύση μια επιτροπή, που-με βάση τα δημοσιεύματα της εποχής-με την… απειλή της χούντας, αποφάσισε τα δικαιώματα του Ντι Στέφανο να ανήκουν μισά, μισά και στις δυο ομάδες. Αυτό σήμαινε πως ο Ντι Στέφανο, θα αγωνιζόταν μια χρονιά στην Ρεάλ και μια στην «Μπάρτσα». Κάτι που δεν άρεσε στους «μπλαουγκράνα», οι οποίοι αποσύρθηκαν από την διεκδίκηση του παίκτη, κάνοντας λόγο για φαρσοκωμωδία! Έτσι, ξεκίνησε η… περιπέτεια του Ντο Στέφανο στην «βασίλισσα» με τα γνωστά «χρυσά» αποτελέσματα!
Η «χρυσή» περίοδος στη Ρεάλ Με τη φανέλα της «βασίλισσας» ο Ντι Στέφανο έκανε εκπληκτικά πράγματα! Αποτέλεσε τον ηγέτης της σούπερ ομάδας που κατέκτησε τα 5 πρώτα κύπελλα Πρωταθλητριών (1956, ’57, ’58, ’59, ’60)! Κατάφερε το ακατόρθωτο… Σκόραρε και τους πέντε τελικούς, κάτι που δεν έχει πετύχει κανείς άλλος. Στο τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών σημείωσε 49 γκολ και για πολλά χρόνια ήταν ο πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση (μετέπειτα και ως Τσάμπιονς Λιγκ)! Με την Ρεάλ Μαδρίτης… σήκωσε οκτώ πρωταθλήματα Ισπανίας (1954, ’55, ’57, ’58, ’61, ’62, ’63, ’64) ένα Κύπελλο (1962) καθώς και το Διηπειρωτικό του 1960. Ατομικά αναδείχθηκε πέντε φορές πρώτος σκόρερ του ισπανικού πρωταθλήματος. Δυο φορές κατέκτησε την «Χρυσή Μπάλα» (όντας κορυφαίος παίκτης της Ευρώπης)! Πραγματικά απίστευτα επιτεύγματα! Στη συνέχεια, έχοντας πλέον μεγαλώσει, έπαιξε δυο χρονιές (από το 1964). Το 1966 αποφάσισε να σταματήσει την μπάλα, έχοντας πετύχει 228 γκολ στο ισπανικό πρωτάθλημα. Τα 218 με την Ρεάλ, με το όνομά του να είναι μέσα στους πρώτους σκόρερ όλων των εποχών! Σε Αργεντινή, Ισπανία και Κολομβία πέτυχε πάνω από 790 τέρματα!Αγωνίστηκε και 31 ματς με την εθνικής Ισπανίας, πετυχαίνοντας 23 γκολ!
****Όπως σας είπαμε, το… έλεγε η καρδούλα του Αλφέρδο Ντι Στέφανο! Μπορεί στα 88 του να τον πρόδωσε, αλλά στα 86 του ο μύθος της μπάλας είχε… ταράξει τα νερά, όταν έκανε γνωστό πως θα παντρευτεί την κατά 50 χρόνια νεότερή του γραμματέα του, Τζίνα Γκονθάλεθ! Γυναίκα που την είχε γνωρίσει κάποια χρόνια πριν, όταν τον βοήθησε στη συγγραφή του βιβλίου «Ντι Στέφανο, οι ιστορίες ενός θρύλου»!
****Τον Οκτώβριο του 2011 η FIFA τίμησε τον Ντι Στέφανο, όταν ανακοίνωσε πως θα συμπεριληφθεί στο FIFA Hall of Fame, το μουσείο του ποδοσφαίρου που στεγάζεται στην πόλη Πατσούκα του Μεξικού και τα εγκαίνια του έγιναν τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Εκεί μπορεί κάποιος να βρει στοιχεία για τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου όλων των εποχών…

Σχετικά άρθρα