Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Κόμπλεξ κατωτερότητας: Τρόποι να το ξεπεράσεις
Κόμπλεξ κατωτερότητας: Τρόποι να το ξεπεράσεις thumbnail

Aνώνυμος αναγνώστης...

Κόμπλεξ κατωτερότητας: Τρόποι να το ξεπεράσεις

Ερώτηση: 


ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΜΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΤΙΚΑ ΚΑΠΟΙΟ ΑΤΟΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΣΥΝΧΕΩΣ ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΚΟΜΠΛΕΞ ΚΑΤΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΠΛΕΞ ΚΑΤΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟΝ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΤΙΜΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ… EYXAΡΙΣΤΩ.


Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος – ομαδικός θεραπευτής, Δημήτρης Κατσαρός 


Δημήτρης Κατσαρός


Αγαπητέ-τή αναγνώστη-τρια:

 

Μιλάτε σε τρίτο πρόσωπο και αυτό δείχνει μια γενίκευση εκ μέρους σας η οποία ζητά μια γενική απάντηση εκ μέρους μου. Αυτή η διάδραση, δηλαδή η γενικόλογη συνταγή και η απροσωπία που την χαρακτηρίζει είναι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Είναι ο άνθρωπος που πολλές φορές ζει και συμμορφώνεται με βάση το πως αντιδρούν οι άλλοι σε λάθη που κάνουν οι άλλοι με την αίσθηση ότι έτσι "δεν θα επαναλάβει τα ίδια". Εν τέλει μπορεί σε κάποια θέματα αυτή η προσέγγιση να είναι ταιριαστή, όπως στη δουλειά, σε μεγάλες κοινωνικές συναθροίσεις όπου η προβλεψιμότητα δίνει μια αίσθηση ασφάλειας. Όμως στην προσωπική επικοινωνία και στην πραγματική σύνδεση με ένα πρόσωπο σε επίπεδο φιλίας, σχέσης και οικογένειας η λύση είναι μόνο η προσωπική ειλικρίνεια και η κατάθεση των φόβων και των ελπίδων. Όσο πιο κρυφά είναι αυτά τόσο μεγαλύτερη είναι η ανακούφιση ή και χαρά του ανθρώπου που τα μοιράζεται και βλέπει να του χαμογελούν με καταόνηση ή και συμπαράσταση. Σκεφτείτε το και αν αφορά εσάς το ερώτημα, όταν νιώσετε άνετα ξαναστέλνετε.

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X