Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Τουρκία: Το τραγικό τέλος μιας 15χρονης νύφης
Τουρκία: Το τραγικό τέλος μιας 15χρονης νύφης thumbnail

Τουρκία: Το τραγικό τέλος μιας 15χρονης νύφης

15χρονη  νύφη που είχε παντρευτεί πριν από τρεις μήνες σε ένα παραδοσιακό, μη επίσημο γάμο βρέθηκε νεκρή στο σπίτι των πεθερών της στην νοτιοανατολική επαρχία του Adıyaman, στην Τουρκία.  


Η νεαρή που προσδιορίζεται ως Y.A., είχε επιστρέψει προσωρινά στη γενέτειρά της, στην περιοχή Gölbaşı Adıyaman, μετά τη μετακίνηση της στην πόλη Γκαζιαντέπ με το σύζυγό της μετά το γάμο της.  


Οι συγγενείς της την βρήκαν, σύμφωνα με τη Χουριέτ,  πυροβολημένη στο κεφάλι από καραμπίνα και οι πρώτες εξετάσεις δείχνουν την αυτοκτονία ως αιτία θανάτου.  


Πριν από έξι μήνες είχε προκαλέσει τεράστιο σάλο στην Τουρκία ο θάνατος ενός 14χρονου κοριτσιού το οποίο ήταν παντρεμένο από τα 11 χρόνια του και είχε δύο παιδιά.  


Οι θάνατοι αυτοί είναι το τραγικό αποτέλεσμα μιας βαθιά ριζωμένης αντίληψης στην τουρκική κοινωνία, κυρίως στα βάθη της χώρας. Έρευνα που δημοσιεύτηκε από την οργάνωση KAMER, αποκάλυψε ότι στο 1/3 των γάμων στις ανατολικές και νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας συμμετέχουν νύφες μικρής ηλικίας.  


Η νόμιμη ηλικία για γάμο στην Τουρκία ανέβηκε πρόσφατα στα 17 από τα 15 χρόνια, όμως  πολλές οικογένειες αλλάζουν τις ημερομηνίες γέννησης στις κόρες τους, ώστε να μπορούν να τις παντρέψουν νόμιμα.  


Πολλοί ακτιβιστές τονίζουν τη σημασία της ευαισθητοποίησης μέσω της ισότητας των φύλων, σημειώνοντας ότι οι νόμοι συχνά δεν είναι αρκετοί από μόνοι τους.


Πηγή: www.lifo.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X