Αρχική / Υγεία / Δερματολογία / Μύκητες στα νύχια: Τι την προκαλεί και πόσο επικίνδυνη είναι;
Μύκητες στα νύχια: Τι την προκαλεί και πόσο επικίνδυνη είναι;  thumbnail

Μύκητες στα νύχια: Τι την προκαλεί και πόσο επικίνδυνη είναι;

 

 
Η ονυχομυκητίαση είναι μια κοινή μυκητιασική λοίμωξη των νυχιών. Η εξάπλωση της, εκτιμάται στο 2-8% του πληθυσμού.


Εκτός των ανησυχιών από αισθητικής άποψης που δημιουργεί, η ονυχομυκητίαση μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις των δακτύλων και να είναι πολύ ενοχλητική.


Η ονυχομυκητίαση θεραπεύεται παραδοσιακά με τοπικά αντιμηκυτισιακά από του στόματος ή τοπικά αντιμυκητιακά, τα οποία συχνά έχουν χαμηλή έως μέτρια αποτελεσματικότητα. Μπορεί να σχετίζεται δε με ανεπιθύμητες αντιδράσεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων, οι οποίες περιορίζουν τη χρήση της σε πολλούς ασθενείς.


Ακόμα κι όταν η φαρμακοθεραπεία επιφέρει αρχικά μυκητολογική θεραπεία, το ποσοστό υποτροπής ή και επαναμόλυνσης κυμαίνεται ανάμεσα σε 16-25%.


Πολλοί άνθρωποι έχουν υποστεί μολύνσεις που επιμένουν για μήνες ή χρόνια και συνεπώς μπορεί να μην παρακινούνται να αρχίσουν ή να ολοκληρώσουν μία θεραπεία, επειδή πιστεύουν ότι η κατάσταση δεν είναι ιάσιμη.


Η επιτυχημένη θεραπεία για τους μύκητες νυχιών απαιτεί τα αντιμυκητιασιακά φάρμακα να εισχωρήσουν στην πλάκα και την κοίτη του νυχιού, όμως η ελλιπής προσέγγιση όλης της βλάβης είναι ένα πρόβλημα τόσο για τους από του στόματος, όσο και για τους τοπικούς παράγοντες.


Η νέα θεραπεία με κλασματικό laser CO2


Στις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις τόσο για τη διεύρυνση των θεραπευτικών επιλογών όσο και για τη μείωση των παρενεργειών για τους ασθενείς τα laser αποτελούν μια εναλλακτική επιλογή για τη θεραπεία της ονυχομυκητίασης.Στα συστήματα με laser ή με φως που έχουν διερευνηθεί για τη συγκεκριμένη ένδειξη περιλαμβάνεται το laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2).


 


Το συγκεκριμένο laser δημιουργεί πολλαπλές στήλες εξάχνωσής στους ιστούς, οι οποίες ονομάζονται μικροσκοπικές θεραπευτικές ζώνες.


Το σύστημα laser CO2 έχει αναπτυχθεί κατά τρόπο που χρησιμοποιεί την τεχνολογία κλασματικού laser για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικής δράσης και την ελαχιστοποίηση των παρενεργειών.


Η θεραπεία δρα ως συμπληρωματική των τοπικών αντιμυκητιασιακών, προσφέροντας έναν τρόπο διείσδυσης από την πλάκα του νυχιού στην κοίτη του νυχιού.


Η θεραπεία με κλασματικό laser CO2 περιλαμβάνει 3 συνεδρίες σε διαστήματα των 4 εβδομάδων. Ενώ χρησιμοποιείται επιπλέον τοπικά, κρέμα με αμορολφίνη μία φορά την ημέρα αμέσως μετά τη θεραπεία με το laser.


 


Πηγή: www.tzermias.gr – Γράφει ο δερματολόγος – αφροδισιολόγος Χριστόφορος Τζερμιάς
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X