Επεισόδια πριν από τον τελικό

Η αστυνομία του Ρίο διέλυσε την Κυριακή κάνοντας χρήση δακρυγόνων το πλήθος περίπου 300 ανθρώπων που διαδήλωναν εναντίον της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι συγκεκριμένοι επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό ασφαλείας προκειμένου να προσεγγίσουν το στάδιο «Μαρακανά», λίγο πριν από την έναρξη του τελικού, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τα ποσά που επενδύθηκαν για τη διοργάνωση του Μουντιάλ εις βάρος της βελτίωσης των δημόσιων υπηρεσιών (εκπαίδευση και υγεία), ένα 24ωρο μετά τη σύλληψη 19 ακτιβιστών που κατηγορούνται για πράξεις βανδαλισμού κατά τη διάρκεια προηγούμενων διαδηλώσεων.

Λίγο πριν η αστυνομία είχε ήδη κάνει χρήση σπρέι πιπεριού εναντίον μιας ομάδας διαδηλωτών που επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας που προστατεύει το στάδιο και δεν άφηνε να περάσει κανείς παρά μόνο οι οπαδοί που είχαν εισιτήρια για τον τελικό Γερμανίας- Αργεντινής.

Κρατώντας πανό που έγραφαν «Απελευθερώστε τους κρατούμενους», «Το να διαδηλώνει κανείς δε συνιστά έγκλημα», «Ονομάστε με Νεϊμάρ και ασχοληθείτε με την υγεία μου» οι διαδηλωτές είχαν στην αρχή συγκεντρωθεί σε μια πλατεία της συνοικίας Τιζούσα, κοντά στο Μαρακανά.

«Είμαστε αντίθετοι με το Παγκόσμιο Κύπελλο εξαιτίας του τρόπου με το οποίο διοργανώθηκε» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαουρίτσιο Μιλέο, του κινήματος Collectif Marxiste.

«Ο αριθμός των αστυνομικών είναι τέτοιος που οποιαδήποτε ενέργεια είναι πρακτικά αδύνατη. Ζητάμε την αποφυλάκιση των ακτιβιστών που κρατούνται» προσέθεσε ο ίδιος.

Τουλάχιστον 26.000 αστυνομικοί στρατιώτες και πράκτορες ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί σήμερα σε όλη την πόλη για να εγγυηθούν την ήρεμη διεξαγωγή του τελικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα