Μελαγχολία: Πότε ένας έφηβος πρέπει να πάει σε ψυχολόγο;

Είμαι διαζευγμένη εδώ και 13 χρόνια και ο γιος μου είναι 15 ετών. Πήγε διακοπές στον πατέρα του σε νησί και αρνείται έντονα να κάνει μπάνιο στη θάλασσα, να βγει έξω για βόλτα.

Κάποιες φορές είχε εφιδρώσεις όταν βγήκε εκτός σπιτιού. Δεν μπορεί να συγκεντρωθεί όταν βγαίνει, δεν νιώθει άνετα ενώ είναι άκεφος και αγχωμένος. Μου ζήτησε όταν γυρίσει να τον πάω σε διατροφολόγο.

Είναι λίγο υπέρβαρος. Θα χρειαστεί να επισκεφτούμε παιδοψυχολόγο; Ανησυχώ μήπως δεν είναι μόνο το βάρος του…

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχίατρος Γεώργιος Φλώρος

Ακούγεται η περίπτωση του νέου σαν να έχει ζήσει μια εμπειρία στρες επειδή αισθάνεται για κάποιο λόγο, μη ικανοποιημένος ξαφνικά με τον εαυτό του, με το βάρος του συγκεκριμένα εκεί που πήγε. Και τώρα, δε γνωρίζουμε τι άλλο μπορεί να συνέβη εκεί και παρουσιάστηκαν αυτές οι σκέψεις και οι ανάλογες συμπεριφορές.

sad teen

Μήπως είχε κάποια γνωριμία με κοπέλα και δέχτηκε απόρριψη; Γιατί συνήθως αυτές οι σκέψεις για το σώμα βγαίνουν πριν πάει κάποιος στην παραλία ή σε ένα μέρος διακοπών. Είναι πολύ πιθανόν να έχει συμβεί κάτι άλλο. Αν χρειαστεί ψυχολογική υποστήριξη ή εξέταση ή όχι εξαρτάται από το πιεσμένος νιώθει και από το τι θα της πει την ώρα που θα γυρίσει πίσω.

Ως γονείς, να είστε δίπλα του

Ενδεχομένως θα ήταν χρήσιμο να συμβουλευτεί και έναν ειδικό ψυχικής υγείας αν το θέλει και ο ίδιος διότι αν δεν το θέλει θα είναι πολύ δύσκολο να τη δεχτεί αμέσως. Οπότε πρέπει να προηγηθεί μια κουβέντα. Στην αρχή να τον ρωτήσουν αν κάτι τον στενοχώρησε και μετά να κάνουν ερωτήσεις διερευνητικές για να δουν πώς τον επηρέασαν τα γεγονότα που συνέβησαν εκεί.

Καλό είναι να κάνει τη συζήτηση με τον μπαμπά ή τη μητέρα αλλά ακόμα και με έναν άνθρωπο που να του έχετε εμπιστοσύνη, κάποιον μεγαλύτερο σε ηλικία για να τον συμβουλεύσει αν δε θέλει να ανοιχτεί τους γονείς. Μπορεί να είναι ένας θείος ή ένας μεγαλύτερος ξάδερφος, κάποιος που να τον κάνει να νιώσει άνετα να μιλήσει και να ανοιχτεί.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εφηβεία και διαζύγιο: Τι θα κάνω αν η μαμά και ο μπαμπάς χωρίσουν;

Πώς να βάλεις τους γονείς στη… θέση τους αν επεμβαίνουν στη ζωή σου;

Σχετικά άρθρα