Αρχική / Teens / Μελαγχολία: Πότε ένας έφηβος πρέπει να πάει σε ψυχολόγο;
Μελαγχολία: Πότε ένας έφηβος πρέπει να πάει σε ψυχολόγο;  thumbnail

Mαρία, 45 ετών από Αθήνα

Μελαγχολία: Πότε ένας έφηβος πρέπει να πάει σε ψυχολόγο;

Aναγνώστριά μας ζητά τη συμβουλή των ειδικών μας:


Είμαι διαζευγμένη εδώ και 13 χρόνια και ο γιος μου είναι 15 ετών. Πήγε διακοπές στον πατέρα του σε νησί και αρνείται έντονα να κάνει μπάνιο στη θάλασσα να βγεί έξω για βόλτα ή φαγητόκάποιες φορές είχε εφιδρώσεις όταν βγήκε εκτός σπιτιούΔεν μπορεί να συγκεντρωθεί όταν βγαίνει δε νοιώθει άνετα είναι άκεφος και αγχωμένος. Μου ζήτησε όταν γυρίσει να τον πάω σε διατροφολόγο. Είναι λίγο υπέρβαρος. Θα χρειαστεί να επισκεφτούμε παιδοψυχολόγο; Ανησυχώ μήπως δεν είναι μόνο το βάρος του… 


Αγαπητή αναγνώστρια. Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχίατρος κύριος Γεώργιος Φλώρος. 


Γιώργος Φλώρος


Κοιτάξτε ακούγεται η περίπτωση του νέου σαν αν έχει ζήσει μια εμπειρία στρες επειδή αισθάνεται για κάποιο λόγο επειδή αισθάνεται μη ικανοποιημένος ξαφνικά με τον εαυτό του, με το βάρος του συγκεκριμένα εκεί που πήγε. Και τώρα, δε γνμωρίζουμε τι άλλο μπορεί να συνέβη εκεί και παρουσιάστηκαν αυτές οι σκέψεις και οι ανάλογες συμπεριφορές. Μήπως είχε κάποια γνωριμία με κοπέλα και δέχτηκε  απόρριψη; Γιατί συνήθως αυτές οι σκέψεις για το σώμα βγαίνουν πριν πάει κάποιος στην παραλία ή σε ένα μέρος διακοπών. Είναι πολύ πιθανόν να έχει συμβεί κάτι άλλο. Αν χρειαστεί ψυχολογική υποστήριξη ή εξέταση ή όχι εξαρτάται από το πιεσμένος νιώθει και από το τι θα της πει την ώρα που θα γυρίσει πίσω. Ενδεχομένως θα ήταν χρήσιμο να συμβουλευτε’ί και έναν ειδικό ψυχικής υγείας αν το θέλει και ο ίδιος διότι αν δεν το θέλει θα είναι πολύ δύσκολο να τη δεχτεί αμέσως. Οπότε πρέπει να προηγηθεί μια κουβέντα. Στην αρχή να τον ρωτήσουν αν κάτι τον στεναχώρησε και μετά να κάνουν ερωτήσεις διερευνητικές για να δουν πώς τον επηρέασαν τα γεγονότα που συνέβησαν εκεί. Καλό είναι να κάνει τη συζήτηση με το μπαμπά ή τη μητέρα αλλά ακόμα και με έναν άνθρωπο που να του έχετε εμπιστοσύνη, κάποιον μεγαλύτερο σε ηλικία για να τον συμβουλεύσει αν δε θέλει να ανοιχτεί τους γονείς. Μπορεί να είναι ένας θείος ή ένας μεγαλύτερος ξάδερφος, κάποιος που να τον κάνει να νιώσει άνετα να μιλήσει και να ανοιχτεί. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X