Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ένοχος για απλή συνέργεια ο Παπαγεωργόπουλος. Γλυτώνει τα ισόβια
Ένοχος για απλή συνέργεια ο Παπαγεωργόπουλος. Γλυτώνει τα ισόβια  thumbnail

Ένοχος για απλή συνέργεια ο Παπαγεωργόπουλος. Γλυτώνει τα ισόβια

Συνεχίζεται η 54η και τελευταία συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, το οποίο εξετάζει σε δεύτερο βαθμό την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης.


Η πρόταση του Εισαγγγελέα, Δημήτρη Νάιντου, για τις ποινές των κατηγορουμένων είναι η εξής:


-Για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο προτείνει: 13 έτη φυλάκιση για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση.


Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης έκρινε ένοχο τον Β. Παπαγεωργόπουλο -κατά πλειοψηφία (3-2) και κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου- για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία, πράξη που επισύρει ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης (10 έως 20 έτη).


Το πρωτόδικο δικαστήριο τον είχε καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση δια παραλείψεως. 
Στο άκουσμα της απόφασης, ο τέως δήμαρχος, απευθυνόμενος προς την έδρα σχολίασε: «Είναι λάθος».


-Για τον Μιχάλη Λεμούσια προτείνει: 15 έτη φυλάκιση για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση και 15 μήνες για πλαστογραφία.


Ένοχος, κατά πλειοψηφία (3-2) για το ίδιο αδίκημα, δηλαδή της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση και επιπλέον για την πράξη της απλής συνέργειας στην πλαστογραφία (πλημμέλημα) κρίθηκε, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, που, όπως ο τέως δήμαρχος, πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. 

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Μ. Λεμούσιας έκανε λόγο για «εν ψυχρώ δολοφονία του», τονίζοντας προς τους δικαστές ότι έκαναν «ένα τεράστιο λάθος».


-Για τον Παναγιώτη Σαξώνη προτείνει: 20 έτη για την υπεξαίρεση, 2 έτη για πλαστογραφία, 7 έτη για νομιμοποίηση εσόδων και 1,7 εκατ. ευρώ χρηματική ποινή


Εξάλλου, την ομόφωνη ενοχή για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, της πλαστογραφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις, αποφάσισε το δικαστήριο για τον πρώην δημοτικό ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, τον τρίτο καταδικασθέντα σε ισόβια κάθειρξη και μόνο που αποδέχθηκε την υπεξαίρεση, που προσδιορίστηκε στο ποσό των 17,9 εκατ. ευρώ.


-Για τους δύο πρώην διευθυντές προτείνεται φυλάκιση 5 και 4 έτη φυλάκιση για παράβαση ελέγχου των υφισταμένων τους.


Τέλος, ένοχοι, για το πλημμέλημα ότι παρέλειψαν να ελέγξουν τον υφιστάμενό τους κρίθηκαν οι δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου Θωμάς Γκόλας και Γιώργος Γκαϊδατζής, που πρωτοδίκως είχαν καταδικαστεί αντιστοίχως σε ποινές κάθειρξης 15 και 10 ετών για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία.

Ακολούθως, ο εισαγγελέας της έδρας, αγορεύοντας επί του αιτήματος των συνηγόρων υπεράσπισης για τη χορήγηση ελαφρυντικών, εισηγήθηκε την μη αναγνώρισή τους στους Β. Παπαγεωργόπουλο, Μ. Λεμούσια και Π. Σαξώνη (είχαν ζητήσει κατά περίπτωση τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς).

Το δικαστήριο αποσύρθηκε σε διάσκεψη για να αποφασίσει για τη χορήγηση των ελαφρυντικών και να εκδώσει τις τελικές ποινές.


Σε όλους τους κατηγορούμενους αναγνωρίστηκε ομόφωνα το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Για τον διευθυντή της ταμειακής υπηρεσίας Γκόλα αναγνωρίστηκε και το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μετά τη δίκη.


 


Μadata.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X