Το Μουντιάλ σταθεροποιεί τη δημοτικότητα της Μέρκελ

Στην εβδομαδιαία δημοσκόπηση του FORSA τα ποσοστά των γερμανικών κομμάτων δεν παρουσιάζουν αξιοσημείωτες διακυμάνσεις. Η κατάκτηση του Μουντιάλ όμως φαίνεται να σταθεροποιεί τη δημοτικότητα της καγκελαρίου.

Σύμφωνα με την τακτική δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των Stern και RTL, Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) συνεχίζουν να λαμβάνουν 41 % στην πρόθεση ψήφου, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) παραμένουν καθηλωμένοι στο 23 %, οι Πράσινοι (Grüne) στο 11 %, η Αριστερά (Linke) στο 9 %, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει 6 % ενώ κάτω από το εκλογικό όριο του 5 % εξακολουθεί να βρίσκεται το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) που λαμβάνει μόλις 3%.

Στο ερώτημα ποιόν θα ψηφίζατε εάν ήταν δυνατή η απευθείας εκλογή καγκελαρίου, η Άνγκελα Μέρκελ εξακολουθεί να διατηρεί τεράστιο προβάδισμα. Ενώ μόλις το 14 % δηλώνει ότι θα ψήφιζε τον αντικαγκελάριο, υπ. Οικονομίας και Πρόεδρο του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, το 59 % συνεχίζει να εκφράζει την προτίμησή του στο πρόσωπο της νυν καγκελαρίου. Πρόκειται για μια διαφορά της τάξης των 45 ποσοστιαίων μονάδων.

Μπάλα και πολιτική…

Κυρίαρχο θέμα των ημερών για τους Γερμανούς πολίτες είναι η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου από την Εθνική Γερμανίας. «Για τα δύο τρίτα των Γερμανών είναι το σημαντικότερο θέμα», όπως σημειώνει ο επικεφαλής του Forsa Μάνφρεντ Γκιούλνερ προς το περιοδικό Stern. Και αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, ενδέχεται να ωφελήσει την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, σημειωτέον, κλείνει σήμερα Πέμπτη τα 60 της χρόνια. «Σκηνοθέτησε την παρουσία της στο Μουντιάλ με μεγάλη επιδεξιότητα καθώς παρακολούθησε τον πρώτο αγώνα και τον τελικό, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι νοιάζεται. Αυτό σταθεροποιεί την ούτως ή άλλως υψηλή της δημοτικότητα».

Τα ποσοστά της δημοτικότητάς της μάλιστα βρίσκονται σε τόσο υψηλά επίπεδα που δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης, όπως λέει: «Το κύρος της συγκρίνεται με εκείνο του Κόνραντ Αντενάουερ (σ.σ. ο πρώτος μεταπολεμικός καγκελάριος της Γερμανίας, 1949-1963) στις καλύτερες μέρες του».

Η επιτυχία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου δεν θα έχει πάντως έναν «αποδεδειγμένο αντίκτυπο» και στην γερμανική οικονομία, εκτιμά ο ειδικός: «Οι Γερμανοί δεν έχουν ξαφνικά περισσότερα λεφτά λόγω του Μουντιάλ». Όσον αφορά στις γενικότερες οικονομικές προοπτικές, οι πολίτες εμφανίζονται μάλλον ουδέτεροι, χωρίς να είναι ούτε απαισιόδοξοι αλλά ούτε και ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Εντούτοις οι Γερμανοί δεν ανησυχούν πλέον τόσο για τη θέση εργασίας τους όπως μέχρι πριν από μερικά χρόνια.

Πηγή: DW

Σχετικά άρθρα