Ένας «θεός» κι ένας «κέρβερος» αποτιμούν το Μουντιάλ

Συνέντευξη στον Μιλτιάδη Παναγιωτόπουλο

Η Γερμανία για τέταρτη φορά στην ιστορία της αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια. Ο Κλόζε και η παρέα του τα κατάφεραν στον τελικό κόντρα στην Αργεντινή κι έγιναν η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που κατακτά το κύπελλο σε νοτιοαμερικάνικο έδαφος. Ο Μισέλ και η Άτζελα, οι ευρωπαίοι ηγέτες, θα πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερα ευτυχείς όπως και το “αφεντικό” ο Παύλος που εγκαίρως είχε ποντάρει σε κατάκτηση του τροπαίου απο την “αντιπαθέστατη” Γερμανία των Νοϊερ, Κλόζε και Μίλλερ.

Ο Μέσι και τ´ άλλα παιδιά της Αργεντινής, με το “τρόπαιο” της συμμετοχής σε τελικό, βρήκαν παρηγοριά στη ζέστη αγκαλιά της Χριστιάνα, ο Μαραντόνα παρέμεινε στο θρόνο του με την ελπίδα ότι και στο παγκόσμιο του 2018 ο Λίο θα είναι η σκιά του εαυτού του, ο Σκολάρι έκλεισε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο τον κύκλο που είχε ανοίξει πριν απο 12 χρόνια με την κατάκτηση του παγκοσμίου κυπέλλου στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, η Βραζιλία για πάρα πολύ καιρό θα αναζητά και θα αναλύει τα …7 θανάσιμα “αμαρτήματα”, που την οδήγησαν, μέσα στο σπίτι της, στον διασυρμό απο την Γερμανία.

Οι “οράνιε” έζησαν το όνειρο τους αλλά οπως ο Κρόιφ και ο Ρεπ, ο Γκούλιτ και ο Φαν Μπάστεν στο παρελθόν, έτσι και ο Ρόμπεν με τον Πέρσι κατέκτησαν τον τίτλο της κορυφαίας ομάδας του κόσμου όχι όμως και το παγκόσμιο κύπελλο. Ισπανία και Ιταλία απογοήτευσαν. Αγγλία για γέλια και για κλάματα. Οι ομάδες της Αφρικής μια απο τα ίδια. Οι νοτιοαμερικάνικες, με μικρές αναλαμπές, χόρεψαν σε ρυθμούς … ευρωπαϊκούς.

Τα μεγάλα αστέρια έλαμψαν δια της … απουσίας τους. Ρόμπεν, Νέϊμάρ και Σοάρεζ ηταν η εξαίρεση που θα μπορούσε να ωραιοποιήςει την κατάσταση ωστόσο ο Ρόμπεν έμεινε μόνος, με τον Βραζιλιάνο να αποχωρεί απο τους αγώνες λόγω “εγκληματικής” σε βάρος του ενέργειας και ο ουρουγουανός να αποπέμπεται ως άλλος Χάνιμπαλ Λέκτορ για απόπειρα “ανθρωποφαγίας”.

Κι έμεινε ο Ρόμπεν να παλεύει για να γεμίσει τον σκοτεινό ποδοσφαιρικό γαλαξία μαζί με το νέο υπέρλαμπρο άστρο που εμφανίστηκε απο το πουθενά μια βραδιά του Ιούνη στον ουρανό του Μπέλο Οριζόντε. Τον παγκοσμίως άγνωστο μέχρι και πριν απο λίγο καιρό, Χάμες Ροντρίγκες , τον κολομβιανό άσο της Μονακό, που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του μουντιάλ .

«Έλειψαν οι σούπερ σταρ», είναι το πρωτο σχόλιο του θρύλου των ελληνικών γηπέδων Θωμά Μαύρου. «Το παγκόσμιο κύπελλο, με εξαίρεση τον Κολομβιανό Ροντρίγκες, δεν ανέδειξε τα μεγάλα αστέρια που περιμέναμε. Οι θεωρούμενοι παγκόσμιας κλάσης ποδοσφαιριστές, με εξαίρεση τον Ρόμπεν, κινήθηκαν στην μετριότητα. Απ´ αυτή την άποψη το παγκόσμιο κύπελλο ήταν φτωχό».

Ικανοποιημένος απο το θέαμα και την αποτελεσματικότητα των ομάδων εμφανίζεται ο “μουντιαλικός” Ηλίας Ατματσίδης. «Το παγκόσμιο κύπελλο του 2014 ηταν απο τα καλύτερα της ιστορίας. Πλούσιο, χορταστικό θέαμα, με πολλά γκολ και φάσεις. Ο αγώνας Γερμανία – Γκάνα ήταν ο κορυφαίος αγώνας του παγκοσμίου κυπέλλου. Παίχτηκε σπουδαίο ποδόσφαιρο και απο τις δυο ομάδας». Ο πρώην διεθνής τερματοφύλακας της Ένωσης συμφωνεί με την άποψη οτι δίκαια η Γερμανία κατέκτησε το παγκόσμιο κύπελλο. «Ηταν μια ολοκληρωμένη ομάδα με σαφείς αγωνιστικούς προσανατολισμούς. Με κυρίαρχα στοιχεία την πειθαρχία, το πάθος και την αποφασιστικότητα των παιχτών. Ομάδα με σπουδαία οργάνωση και βάθος πάγκου».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο “θεός” Θωμάς Μαύρος: «Η Γερμανία είχε όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια πρωταθλήτρια. Αγωνιστική συνέπεια, οργάνωση και πειθαρχία, πάθος και αποφασιστικότητα των παιχτών. Μπορεί να μην διέθετε τους σούπερ σταρ, ωστόσο είχε ποδοσφαιριστές που έδιναν το 100% των δυνατοτήτων τους. Κάποιοι απο αυτούς ειναι μέτριοι του 6 και του 7 αλλά παίζουν πάντα για το 7. Χωρίς αγωνιστικές μεταπτώσεις . Κι αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας».

Η στροφή των ομάδων προς την άμυνα ειναι το κυρίαρχο στοιχείο του μουντιάλ της Βραζιλίας. «Οι περισσότερες απο τις ομάδες έριξαν το βάρος της προσπάθειας τους στην άμυνα. Ακόμα και παραδοσιακά επιθετικές ομάδες όπως για παράδειγμα η Αργεντινή βασίστηκαν στην αμυντική τους λειτουργία επιδιώκοντας με την τακτική των αντεπιθέσεων να πάρουν το αποτέλεσμα», σχολιάζει ο Θωμάς Μαύρος άποψη με την οποία συμφωνεί και ο Ηλίας Ατματσίδης: «Ιδιαίτερη έμφαση στην άμυνα απο όλες σχεδόν τις ομάδες. Υπήρξαν, βέβαια και παιχνίδια οπου και οι δυο ομάδες κινήθηκαν καθαρά επιθετικά αλλά ήταν η εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τις ομάδες να εστιάζουν την προσοχή τους στην άμυνα».

Το ποδοσφαιρικό κατεστημένο, οπως εκφράζεται απο της επιτροπές ειδικών της FIFA και τους χορηγούς, ανέδειξε τον Μέσι κορυφαίο παίχτη του παγκοσμίου κυπέλλου, γεγονός που εξέπληξε ακόμα και τον ισχυρό άνδρα της παγκόσμιας ομοσπονδίας, τον πρόεδρο Γιόζεφ Μπλάτερ. Για τα εκατομμύρια, όμως, των φανατικών φίλων του ποδοσφαίρου ο νεαρός Χάμες Ροντρίγκες ηταν ο κορυφαίος.

«Χαρισματικός παίχτης, με τεράστιες δυνατότητες τοσο στο παραγωγικό όσο και στο εκτελεστικό κομμάτι μιας ομάδας. Πραγματικός ηγέτης ικανός απο μόνος του να διαμορφώσει ενα αποτέλεσμα. Παίχτης παγκόσμιας κλάσης. Ηταν οτι το καλύτερο είχε να παρουσιάσει αυτο το παγκόσμιο κύπελλο», σχολίασε ο χαρισματικός σκόρερ και παίχτης παγκόσμιας κλάσης Θωμάς Μαύρος.

Ο νεαρός κολομβιανός μεσοεπιθετικός Χάμες Ροντρίγκες έκλεψε την καρδιά και του Ηλία Ατματσίδη και δεν ήταν ο μόνος: «Ο Ροντρίγκες ήταν μακράν ο κορυφαίος παίχτης του παγκοσμίου κυπέλλου. Παίχτης με τεράστιες δυνατότητες. Μια ομάδα μόνος του. Και δεν ηταν ό μόνος. Θεωρώ οτι ο Νοϊερ είναι ο κορυφαίος τερματοφύλακας του κόσμου. Η εθνική Γερμανίας του οφείλει πάρα πολλά. Είναι τερματοφύλακας που παίζει το ίδιο καλά τοσο στην εστία οσο και μακριά απο αυτήν. Τα προσόντα του απίστευτα. Θα τολμούσα να τον χαρακτηρίσω ως εναν εκ των κορυφαίων όλων των εποχών».

Η εθνική ομάδα πέτυχε το μεγάλο στόχο της που ηταν η πρόκριση στην φάση των “16” και βρέθηκε μια ανάσα απο τους “8” και τον θρίαμβο.

«Αυτοκτόνησε», θα πει ο Θωμάς ο “θεός” του ελληνικού ποδοσφαίρου. «Θα μπορούσε με λίγη προσοχή να πετύχει το γκολ της πρόκρισης στη κανονική διάρκεια του αγώνα ή στην παράταση κόντρα στην Κοστα Ρίκα που αγωνιζόταν με 10 παίχτες. Χάθηκε μια σπάνια ευκαιρία και υπο αυτήν τη έννοια αυτοκτόνησε η εθνική μας ομάδα. Κατα τα άλλα τα πήγε παρα πολυ καλά, προκρίθηκε στους “16” που ήταν ο μεγάλος στόχος, πραγματοποιώντας στους τρείς απο τους τέσσερις αγώνες της πειστικές εμφανίσεις».

Κι όσο για την επόμενη μέρα. Ο Θωμάς Μαύρος ειναι ιδιαίτερα αισιόδοξος. «Η εθνική μας έχει βρεί το δρόμο της. Είναι ανταγωνιστική σε υψηλό επίπεδο. Ειμαστε μια απο τις υπολογίσιμες δυνάμεις σε παγκόσμιο επιπεδο. Η εμφάνιση των νέων παιδιών ηταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Η ομάδα έχει μέλλον. Αποδείξαμε οτι δικαίως κατέχουμε μια απο τις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης».

«Πίκρα», θα πει ο Ηλίας Ατματζίδης σχολιάζοντας την παρουσία της εθνικής ομάδας σε μια ακόμα τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου. «Είχε πολυ καλή πορεία. Πέτυχε το μεγάλο στόχο που ήταν η πρόκριση στους “16”. Εδραίωσε τη θέση της στη λίστα των κορυφαίων ομάδων του κόσμου. Ωστόσο το γεγονός οτι δεν καταφέραμε να περάσουμε στους “8” μας γέμισε πίκρα. Πίκρα γιατι ενω φάνηκε οτι μπορούσαμε δεν τα καταφέραμε. Πίκρα γιατι χάσαμε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία έτσι οπως είχε διαμορφωθεί η κατάσταση με τους Κοσταρικανούς να παίζουν με 10 παίχτες. Πίκρα γιατι ανάλογες ευκαιρίες δεν σου δίνονται κάθε μέρα».

Κι όσο για το αύριο της εθνικής. Ο Θωμάς Μαύρος είναι αισιόδοξος, σίγουρος και κατηγορηματικός: «Είμαστε ομάδα με παρόν αλλα και μέλλον. Τα νέα παιδιά όπως ο Παπασταθόπουλος, ο Μανωλάς, ο Κονέ, ο Σάμαρης, ο Μήτρογλου, ο Φετφατζίδης έστειλαν το μήνυμα οτι μπορουν να σταθούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Και δεν ειναι μόνο αυτοί. Ειναι και τα παιδιά που για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν στη Βραζιλία. Είμαι σίγουρος οτι το αυριο της εθνικής θα ειναι το ίδιο καλό για να μην πω καλύτερο απο το σήμερα. Η πρόκριση στις τελικές φάσεις των ευρωπαϊκών και παγκοσμίων κυπέλλων εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο απο μας. Αρκεί να παραμείνουμε πιστοί στην αγωνιστική τακτική και τις μεθόδους που μας καταξίωσαν σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια».

Αισιόδοξος και σίγουρος για τις δυνατότητες της εθνικής ομάδας ειναι και ο Ηλίας Ατματσίδης: «Την τελευταία δεκαπενταετία η εθνική μας ομάδα πέτυχε κατι το μοναδικό. Δεν κατέκτησε μόνο το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αλλα κατάφερε να εδραιωθεί μεταξύ των μεγάλων ποδοσφαιρικών δυνάμεων του πλανήτη. Ο νέος προπονητής το μόνο που οφείλει να κάνει ειναι να συνεχίσει το έργο των προκατόχων του Ρεχάγκελ και Σάντος . Η εθνική ομάδα εχει βρεί το δρόμο της. Δεν χρειάζονται πειραματισμοί. Το μέλλον της ανήκει».

 

Σχετικά άρθρα