Αντετοκούνμπο: «Τεράστια τιμή η Εθνική»

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ετοιμάζεται να διεκδικήσει μια θέση στην τελική δωδεκάδα της Εθνικής και τόνισε ότι να φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο είναι τεράστια τιμή για εκείνον. 
Ο Έλληνας παίκτης, που εντυπωσίασε στην πρώτη του σεζόν στο NBA, πλέον στρέφει όλη του την προσοχή στην Εθνική ομάδα που τη Τρίτη (22/07) θα ξεκινήσει την προετοιμασία της για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παραχώρησε συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο. Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:
Η εικόνα που σηκώσατε την ελληνική σημαία μαζί με τον αδερφό σου μόλις επιλέχθηκες στο περσινό ντραφτ έχει χαραχτεί στη μνήμη όλων των Ελλήνων. Ανυπομονείς να φορέσεις τη φανέλα με την ελληνική σημαία στο στήθος και στο Μουντομπάσκετ, όταν θα σε βλέπει πια ολόκληρος ο κόσμος;«Έχω τεράστια προσμονή. Μπορεί το ΝΒΑ να ήταν όνειρο αλλά το να φορέσω την γαλανόλευκη είναι τεράστια τιμή για εμένα και την οικογένειά μου. Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα δώσω τα πάντα για να φτάσουμε στην κορυφή, εκεί που μας έχει συνηθίσει να βρίσκεται αυτή η ομάδα».
Το 2006 κερδίσαμε τις ΗΠΑ στο Μουντομπάσκετ και οι Αμερικανοί δεν ήξεραν κανέναν παίκτη μας σχεδόν. Πώς αισθάνεσαι τώρα πια που μπορούμε να παίξουμε εναντίον τους στην Ισπανία και να έχουμε στην ομάδα κάποιον που έχει αφήσει τόσο καλές εντυπώσεις όπως εσύ;«Κακώς δεν ήξεραν τότε τους διεθνείς μας αλλά τα παιδιά βοήθησαν να μείνουν βαθιά χαραγμένοι στο μυαλό τους από εκεί και ύστερα. Δεν αισθάνομαι κάτι ξεχωριστό να σου πω την αλήθεια, εύχομαι και ελπίζω για το repeat».
Εκανες όλα τα βήματα μαζί και από την Α2 βρέθηκες αμέσως στο ΝΒΑ. Εγιναν όλα πολύ γρήγορα. Εχεις ξυπνήσει αρκετές φορές και έχεις ρωτήσει τον εαυτό σου αν είναι όνειρο όλο αυτό;«Στις αρχές είναι αλήθεια ότι κάθε πρωί ξυπνούσα πάντα με ένα περίεργο χαμόγελο. Βέβαια όταν έφτανα στο γήπεδο οι απαιτήσεις ήταν και είναι τέτοιες που με έκαναν να συνειδητοποιήσω το ότι έφτασα εδώ. Είναι απλά το πρώτο βήμα, σκοπός μου είναι να παραμείνω στο ΝΒΑ και να φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται».
Πιστεύεις ότι εσύ άνοιξες το δρόμο για να παίξουν περισσότεροι Ελληνες παίκτες στο ΝΒΑ; Ηταν η επιλογή του αδερφού σου ένα πρώτο βήμα;«Νομίζω ότι κυρίως βοήθησα στο να καταλάβουν οι πάντες ότι δεν υπάρχουν παίκτες αξιόλογοι μόνο στις βιτρίνες των πρωταθλημάτων και υποχρέωσα πολλούς να κοιτάξουν και λίγο πιο χαμηλά. Σίγουρα εκτίμησαν παραπάνω το ελληνικό μπάσκετ και ο Θανάσης θα έρθει να πιστοποιήσει την πολλή καλή δουλεία που γίνεται στη χώρα μας και είμαι σίγουρος πως στο μέλλον θα ακολουθήσουν κ άλλοι».
Πριν από ένα περίπου χρόνο έβλεπες από την τηλεόραση αγώνες και έπαιζες βιντεοπαιχνίδια διαλέγοντας τον Κέβιν Ντουράντ. Πόσο διαφορετικά είναι τώρα που αρκετά παιδιά διαλέγουν εσένα όταν παίζουν; Ποιο είναι το μήνυμά σου προς αυτά;«Σε όλα τα παιδιά που έχουν φιλοδοξίες και όνειρα, όποια και να είναι αυτά, θέλω να πω πως ότι κάνουν πρέπει να έχουν πίστη, επιμονή και πάνω απ” όλα να το κάνουν επειδή το αγαπάνε και όχι επειδή πρέπει».
Είπες λίγο μετά την επιλογή του αδερφού σου στο ντραφτ μια πολύ ώριμη κουβέντα («δεν θέλω να λένε ότι ο Θανάσης είναι ο αδερφός του Γιάννη»). Πιστεύεις ότι το… επώνυμο του τον βοήθησε;«Είναι στο χέρι του Θανάση να ξεχωρίσει και να γράψει την δική του ιστορία. Του αξίζει πέρα για πέρα το ότι επιλέχτηκε στα ντραφτ. Οσο για το επίθετό μας… Ε, δεν είναι και ένα επίθετο που το ξεχνάς εύκολα (γέλια)».
Ποια λάθη που έκανες εσύ τον πρώτο καιρό θα του πεις να μην κάνει τώρα;«Θα του έλεγα, να βρει γρήγορα μια ρουτίνα καθημερινότητας γιατί οι απαιτήσεις κάθε ημέρας είναι πάρα πολλές και επίπονες, έτσι χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Τα ταξίδια είναι πολλά και αυτό είναι πολύ κουραστικό γιατί δεν κάθεσαι καθόλου σπίτι σου».
Πέρσι ολόκληρη η Ελλάδα περίμενε τα ματς, Μπακς-Γκρίζλις, λόγω της παρουσίας της δικής σου και των Κουφού και Καλάθη. Τώρα θα περιμένουμε και τα ματς της οικογένειας Αντετοκούνμπο, Μπακς-Νικς. Οταν παίζατε μονά οι δυο σας είχατε σκεφτεί ποτέ ότι θα φθάσει αυτή η στιγμή;«Ε, σαν παιδιά και εμείς, πιο πολύ το ονειρευόμασταν όταν παίζαμε στα ανοιχτά, δίπλα στο σπίτι, παρά το σκεπτόμασταν ότι θα μπορούσε να συμβεί στα αλήθεια».
Εχετε κάνει μεταξύ σας πλάκα κάθε φορά που έρχεται η συζήτηση σε αυτά τα ματς;«Βέβαια! Εγώ του λέω ότι θα τον… σκίσω και αυτός μου απαντά αναλόγως! Ανυπομονούμε πραγματικά για αυτή τη στιγμή! Το ωραίο είναι ότι θα συναντηθούμε πρώτη φορά στο φιλικό που θα δώσουμε τον Οκτώβρη στο Λονδίνο. Θα είναι μεγάλη χαρά μας να έρθουν οι γονείς μας σε αυτό το παιχνίδι».

Σχετικά άρθρα