Αυλαία με… άρωμα Τσάτουμα

Του Κάρολου ΣΑΡΓΟΛΟΓΟΥ

Με την παρουσία του υπουργού αθλητισμού κυρίου Γιάννη Ανδριανού και λιγοστών φιλάθλων που δεν ξεπέρασαν τους επτακόσιους έπεσε η αυλαία του 100ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος στίβου Ανδρών και του 78ου των Γυναικών.

“Αυτοκράτωρ” του 100ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ανδρών αποδείχθηκε για μια εις έτι φορά ο χαλκέντερος Λούης Τσάτουμας ο οποίος πραγματοποιώντας μόνο δύο άλματα (το πρώτο άκυρο) και 8,08μ. το δεύτερο , απέδειξε περίτρανα πως παραμένει σταθερή αξία και από τις καλύτερες ελπίδες μας για την Ζυρίχη.  Ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ μετά το δεύτερο άλμα του έφυγε από τον αγώνα, καθώς αισθάνθηκε μια αδιαθεσία. Ο αθλητής εξετάστηκε από τους γιατρούς της ομοσπονδίας, όπου δεν διαπίστωσα κάτι αναησυχητικό. Παρόλα αυτά ο αθλητής δεν εκτέλεσε άλλο άλμα. “Ενιωθα μια αδιαθεσία που δεν μου επέτρεπε να συνεχίσω τον αγώνα μου. Δεν φαίνεται να είναι κάτι ανησυχητικό, ωστόσο δεν υπήρχε λόγος να μείνω στον αγώνα”, είπε ο Τσάτουμας, που θα κάνει τον επόμενο αγώνα του απευθείας στη Ζυρίχη.

Μετά τον νικητή του μήκους Τσάτουμα στην δεύτερη θέση με βρέθηκε με 7,88μ. ο Μιχάλης Μερτζανίδης και στην τρίτη με 7,81μ. ο Γιώργος Τσάκωνας.

Θεαματική ήταν η προσπάθεια για την κατάκτηση της  νίκης στον τελικό του άλματος επι-κοντώ Γυναικών όπου μετά την απουσία του λογικού φαβορί (Κατερίνας Στεφανίδη) πρώτευσε η Νικόλ Κυριακοπούλου, η οποία προερχόμενη από τραυματισμό περιορίστηκε σε άλμα 4,40μ., αφήνοντας στην δεύτερη θέση την Λορέλα Μάνου η οποία υπερέβη τα 4,35μ. και στην τρίτη με 4,30μ. την Στέλλα-Ηρώ Λεδάκη.

Μετά από καλή κούρσα και χωρίς πίεση στον τελικό των 200μέτρων γυναικών , επικράτησε άνετα η 23χρόνη Μαρία Μπελιμπασάκη με επίδοση 23.27. Η Μπελιμπασάκη αποτελεί ελπίδα μας για μια αξιόλογη εμφάνιση στην Ζυρίχη όπου θα διενεργηθεί το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου Ανδρών γυναικών.Στην δεύτερη θέση στα 200μ. γυναικών βρέθηκε  η Ανδριάνα Φέρρα με 23.58 και στην τρίτη η 19χρόνη Κορίνα Πολίτη με 24.44.
 
Οπως και στα 100 μ. έτσι και στα 200 μ. η νίκη πήγε στον Λυκούργο Τσάκωνα, που έτρεξε άνετα. Ο έμπειρος24χρόνος σπρίντερ “κάλυψε” την απόσταση σε 20.58 (20.57 η φετινή του επίδοση) και έδειξε πως βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση ενόψει του κορυφαίου αθλητικού γεγονός, το Πρωτάθλημα της Ζυρίχης. Ο Κώστας Δουβαλίδης όπως και πέρυσι έτσι και φέτος κατέλαβε την δεύτερη θέση, τρέχοντας σε 21.16, ενώ ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης ήταν τρίτος με 21.39.

Λίαν αποτυχημένη ήταν η παρουσία της Αθανασίας Πέρρα (Μεσογειονίκης) η οποία με το μετριότατο άλμα 12,17μ. στην τρίτη προσπάθεια της κατετάγη 9η στον τελικό του τριπλούν απογοητεύοντας τους πάντες, την νίκη στο τριπλούν κατέκτησε η Χριστίνα Αλβερτσιάν με άλμα στα 13,12μ., δεύτερη με 12,92μ. ήταν η Αναστασία Φουσιτζίδου και στην τρίτη θέση με 12,81μ. βρέθηκε η Κατερίνα Βέργου.
 
Σε μέτρια επίπεδα κυμάνθηκε ο τελικός του ύψους των γυναικών με τελική νικήτρια την 20χρόνη Τατιάνα Γκούσιν με άλμα 1,83μ. στην πρώτη της προσπάθεια, με το ίδιο ύψος δεύτερη ήταν η Πρωταθλήτρια Ελλάδος τα τελευταία χρόνια Πατρινή Αντωνία Στεργίου, η Στεργίου περιορίστηκε στην δεύτερη θέση γιατί υπερέβη το 1,75μ. με την δεύτερη προσπάθεια, στην τρίτη θέση του ύψους βρέθηκε η Αικατερίνη Κυριακοπούλου επίσης με 1,83μ. αλλά με υπέρβαση του προαναφερθέντος άλματος στο τρίτο άλμα.

Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποιησε η Κατερίνα Δαλάκα στα 400 μ. εμπόδια. Η αθλήτρια του Πλούταρχου Σαρασλανίδη διένυσε την  απόσταση σε 59.61, πολύ κοντά στο ατομικό της ρεκόρ, το οποίο είναι 59.39. Στη δεύτερη θέση με 60.86 τερμάτισε η Εφη Θεοδώρου και στην τρίτη η Μαρία Λιτσένη με 61.23.

Γρήγορη κούρσα, όχι όμως αρκετά για να του δώσει το εισιτήριο για το Ευρωπαικό Πρωτάθλημα έκανε ο Γιάννης Λουλάς στα 400 μ. εμπόδια. Ο αθλητής του Κώστα Χήτα τερμάτισε σε 51.36 με το όριο στα 51.10, βελτίωσε ωστόσο το φετινό του ρεκόρ. “Ηταν καλή κούρσα. Στην τελική ευθεία μου γύρισε ο άνεμος ευνοικός και μου ήρθαν τα εμπόδια κοντά, με αποτέλεσμα να αναγκαστώ να κόψω. Εχω άλλη μια ευκαιρία στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα, όπου με την βοήθεια του συναγωνισμού πιστεύω θα βγάλω την επίδοση που θέλω”, είπε ο αθλητής της Πυγμής Ευόσμου.

Σαν το καλό κρασί η 30χρονη Ελένη Φιλάνδρα διατηρείται στην κορυφή των 800μ. γεγονός που απέδειξε περίτρανα με την νίκη της στα 800μ. με 2..04.35 παρότι ήταν για ένα χρόνο εκτός σταδίων λόγω εγκυμοσύνης, δεύτερη ήταν η Μαρία Κλάδου με 2.05.53 και Τρίτη με 2.08.93 η Ελένη Θεοδωροπούλου.

Χωρίς την… συντροφιά του τραυματία Κώστα Νακόπουλου, ο Ανδέας Δημητράκης έκανε μοναχική κούρσα. Ο αθλητής του Χρήστου Παπαχρήστου διένυσε την απόσταση σε 1.49.39, μπροστά από τον Θεοφάνη Μιχαηλά (1.50.48) και τον Εντισον Μούτσο (1.50.70). Ο Δημητράκης έκανε το νταμπλ, αφού ήταν νικητής και στα 1.500 μέτρα.

Στο πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα μετά από πολλά χρόνια χωρίς τη συμμετοχή του Αλέξανδρου Παπαδημητρίου, ο Κώστας Κωστογλίδης στέφθηκε νικητής στη σφυροβολία με καλύτερη προσπάθεια στα 68,24 μέτρα.

Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση του 60χρόνου Βασίλη Μαγγανά ο οποίος με επίδοση 50,13μ. έμενε  για 16 εκατοστά εκτός τελικού ,όντας ο κορυφαίος Έλληνας διαχρονικός αθλητής στίβου όλων των εποχών.

Σχετικά άρθρα