Αρχική / Υγεία / Παιδιατρική / Τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή μπορεί να αναστείλουν την ανάπτυξη των παιδιών
Τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή μπορεί να αναστείλουν την ανάπτυξη των παιδιών thumbnail

Τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή μπορεί να αναστείλουν την ανάπτυξη των παιδιών

 

Τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή φάρμακα που χορηγούνται ευρέως κατά του παιδικού άσθματος, μπορεί να αναστείλουν την ανάπτυξη των παιδιών, σύμφωνα με δύο νέες έρευνες οι οποίες δημοσιεύθηκαν στην Cochrane Library. Η επίπτωση είναι ορατή κατά τον πρώτο χρόνο της θεραπείας, αλλά μπορεί να ελαχιστοποιηθεί, αν η δοσολογία μειωθεί.


Στην πρώτη μελέτη, ερευνητές από την Βραζιλία, με επικεφαλή τον Δρ Λίντζιε Ζανγκ της Ιατρικής Σχολής του Ομοσπονδιακου Πανεπιστημίου του Ρίο Γκράντε, επανεξέτασαν 25 ήδη δημοσιευμένες κλινικές μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά περίπου 8.500 παιδιά και εφήβους έως 18 ετών με ήπιο έως μέτριο άσθμα. 
Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή «φρενάρουν» τον ρυθμό ανάπτυξη του παιδιού, συγκριτικά με το εικονικό σκεύασμα ή τα μη στεροειδή φάρμακα. Συγκεκριμένα, το ύψος των παιδιών ήταν μειωμένο κατά μισό εκατοστό, με την μείωση να φτάνει και το ένα εκατοστό. Συνήθως, το ύψος των παιδιών αυξάνεται κατά έξι έως εννέα εκατοστά ανά έτος. «Τα στοιχεία δείχνουν πως αν τα παιδιά λαμβάνουν καθημερινά εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, μπορεί να αναπτυχθούν περίπου κατά μισό εκατοστό λιγότερο τον πρώτο χρόνο της θεραπείας. Όμως η μείωση είναι μικρότερη τα επόμενα χρόνια και πάντως φαίνεται μικρή σε σχέση με τα γνωστά οφέλη αυτών των φαρμάκων που ελέγχουν το άσθμα και διασφαλίζουν την πλήρη ανάπτυξη των πνευμόνων», σχολιάζει ο Δρ Ζανγκ. 
Να σημειωθεί ότι, όσον αφορά τους ενηλίκους, διαπιστώθηκε μια μέση διαφορά ύψους της τάξης των 0,7 έως 1,2 εκατοστών, σε σχέση με όσους δεν είχαν κάνει θεραπεία κορτικοστεροειδών ως παιδιά.

Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής την παιδίατρο Φρανσίν Ντισάρμ του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στον Καναδά, αξιολόγησε άλλες 22 κλινικές μελέτες που αφορούσαν πέντε εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή. Όπως διαπίστωσε, αν η δοσολογία μειωθεί (μία εισπνοή λιγότερη την ημέρα), τότε μέσα σε ένα χρόνο η μείωση του ύψους είναι μικρότερη κατά ένα τέταρτο του εκατοστού, κατά μέσο όρο, τον πρώτο χρόνο της θεραπείας.
Όσον αφορά τη σχετική ανωτερότητα κάθε φαρμάκου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό πρέπει να διερευνηθεί από μελλοντικές έρευνες που θα συγκρίνουν άμεσα τα φάρμακα μεταξύ τους. 
Επίσης ανέφεραν ότι χρειάζονται κι άλλες μελέτες που θα έχουν πιο μακροχρόνιο ορίζοντα και θα αφορούν υψηλότερες δόσεις, για τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρότερης μορφής άσθμα, καθώς το ζήτημα είναι «πολύ σοβαρό» και χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση.  Προς το παρόν, συστήνουν την ελάχιστη αποτελεσματική δόση, ωσότου προκύψουν περισσότερα δεδομένα, ενώ η ανάπτυξη κάθε παιδιού πρέπει να παρακολουθείται τακτικά.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X