Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Aύριο η πιιο ευτυχισμένη Δευτέρα του χρόνου: Μάθε γιατί!
Aύριο η πιιο ευτυχισμένη Δευτέρα του χρόνου: Μάθε γιατί! thumbnail

Aύριο η πιιο ευτυχισμένη Δευτέρα του χρόνου: Μάθε γιατί!

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μία τουλάχιστον ευχάριστη δραστη­ριότητα κάθε μέρα θα επιφέρει μακροχρόνια βελτίωση στη διάθεσή σας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσο περισσότερες φορές λάμβαναν μέρος οι συμμετέχοντες σε κοινωνικές δραστηριότητες (με φίλους ή οικογένεια) και ήταν δραστήριοι σωματικά ή ασκούσαν το μυαλό τους (μαθαίνοντας νέα πράγματα), τόσο πιο ευτυχισμένοι δήλωναν ότι ήταν. Τι λέτε λοιπόν; Θέλετε να ανακαλύψουμε μαζί πώς θα κάνουμε τη βδομάδα που έρχεται την πιο χαρούμενη και δημιουργική εβδομάδα της χρονιάς; 


0 προγραμμα­τισμός μίας τουλάχιστον από αυτές τις δραστηριότητες την ημέρα δεν θα σας δώσει ικανοποίηση μόνο εκείνη την ώρα, αλλά και θα νιώθετε καλύτερα επειδή θα ξέρετε ότι έχετε κάτι να περιμένετε για την επόμενη μέρα, και για τη μεθεπόμενη. Έτσι δημιουργείτε ένα πρότυπο θετικής συμπεριφοράς. Δεν έχει καμία σημασία πόσο μικρές είναι οι δραστηριό­τητες αυτές· μπορεί να νιώσετε πιο χαλαροί ακόμα και με λίγο περισσό­τερα διαλείμματα για καφέ την ώρα της δουλειάς. Η γνώση ότι στο ζή­τημα των αλλαγών λειτουργείτε δυναμικά θα σας κάνει να ασκείτε πιο πολύ έλεγχο στη διάθεσή σας.


Η παρακάτω στρατηγική θα σας βοηθήσει να γεμίσετε το ημερολόγιό σας με περισσότερα από τα ευχάριστα αυτά γεγονότα. Αν και συνήθως είμαστε πολύ επιφυλακτικοί όταν πρόκειται για κάποια αναγκαστική διασκέδαση (που περιλαμβάνει ανόητες ασκήσεις για το δέσιμο της ομάδας, μ’ έναν βλάκα που κραδαίνει μια σφυρίχτρα), είναι πολύ σημαντικό να προγραμματίζετε μέσα στην εβδομάδα πράγματα που απολαμβάνετε. Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσετε ένα νέο ημερολόγιο δραστηριοτήτων (πριν ξεκινήσετε το καινούργιο, βεβαιωθεί­τε ότι έχετε τελειώσει το πρώτο) στο οποίο θα προγραμματίζετε το λιγό- τερο μία δραστηριότητα την ημέρα που σας κάνει να νιώθετε χαρούμενοι – ή, αν όχι χαρούμενοι, τουλάχιστον καλά. Αν ορίζετε συγκεκριμένες δραστηριότητες και δεσμεύεστε για την ημέρα και την ώρα, είναι πολύ πιο πιθανό να τις κάνετε, παρά αν σκεφτείτε απλώς: "Εντάξει, θα το κάνω κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα".


Για παράδειγμα, αντί να γράψετε "να συναντήσω έναν φίλο", κανονίστε το μαζί του και γράψτε: "Δευτέρα 5:30, να συναντήσω τον Μάικ στο καφέ".Ή, αν σας αρέσει το τζόκινγκ, προγραμματίστε το τη Δευτέρα και την Τρίτη κατευθείαν μετά τη δουλειά. Τη δε Τετάρτη βρείτε χρόνο την ώρα του διαλείμματος σας να περπατήσετε σ’ εκείνο το πάρκο που σας αρέσει κ.ο.κ. Κάντε έναν κατάλογο με πράγματα που σας έρχονται στο μυαλό τα οποία θεωρείτε διασκεδαστικά, συναρπαστικά ή ενδιαφέροντα. Προτιμήστε δραστηριό­τητες που απαιτούν την απόλυτη προσοχή σας, σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα και στις οποίες είστε καλοί, ανεξάρτητα από το αν είναι μικρές ή μεγάλες. Παρακάτω αναφέρουμε μερικές ιδέες για να μπείτε στο κλίμα:


♦   Αν σας αρέσει να πίνετε εσπρέσο σε μοντέρνα καφέ, τότε βρείτε τον χρόνο να πάτε σε κάποιο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος από τη δουλειά.


♦  Η κοινωνική υποστήριξη είναι πολύ σημαντική. Κανονίστε να φάτε με κάποιον φίλο και κλείστε αμέσως τραπέζι, έτσι ώστε να μην έχετε περιθώριο να του το ακυρώσετε.


♦    Παραγγείλτε το αγαπημένο σας μπουρίτο και απολαύστε κάθε μπου­κιά.


♦    Στη διαδρομή για τη δουλειά, ακούστε ένα καταπληκτικό CD.


♦     Ασκηθείτε. Τίποτα δεν ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειάς σας πιο γρή­γορα και πιο αποτελεσματικά από την άσκηση.


Ψάξτε για κάποιο πρόγραμμα εθελοντισμού. Κανένας δεν θα απορ ρίψει την πρόσθετη βοήθεια. Η αίσθηση ότι προσφέρετε θα ενισχύσει σημαντικά την αυτοεκτίμησή σας.


♦     Κοιτάξτε αυτά που σημειώσατε με υψηλότερο βαθμό διάθεσης στο ημερολόγιο δραστηριοτήτων και προσπαθήστε να θυμηθείτε κάποια από τα πράγματα που σας άρεσε να κάνετε πριν πέσετε σε μελαγχο­λία ή αναζητήστε τρόπους να ξεκινήσετε κάτι που πάντα θέλατε να κάνετε – μπορεί να είναι ζωγραφική, τένις ή να εγγραφείτε σε μια ομάδα ανάγνωσης.


 


Μόλις κατασταλάξετε σε μερικές από τις ιδέες που πέρασαν από το μυαλό σας, γράψτε τες στο ημερολόγιο δραστηριοτήτων σας και αφο- σιωθείτε σε αυτό. Οργανώστε μία σημαντική δραστηριότητα για κάθε ημέρα της επόμενης εβδομάδας, αλλά προσέξτε να μη στριμώξετε πολλά και δεν μπορέσετε να ανταποκριθείτε. Το ζήτημα είναι όλο αυτό να σας βοηθήσει κι όχι να προσθέσετε άλλη μια ανησυχία. Επειδή η επιπλέον πίεση που ασκείτε στον εαυτό σας για να φέρετε σε πέρας κάθε εργασία ενδέχεται να επιβαρύνει το πρόβλημά σας, βεβαιωθείτε ότι δίνετε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για καθετί. Μην ξεχνάτε ότι μια ουσιαστική δραστηριότητα μπορεί να είναι "να διαβάσετε ένα κεφάλαιο από το αγα­πημένο σας βιβλίο". Αν δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε, ταξινομήστε τις δραστηριότητες σε "εύκολες", "μέτριες" και "δύσκολες", και εντάξτε τις "εύκολες" στην αρχή της εβδομάδας.


 


 


Απόσπασμα από το Μικρό Βιβλίο της Χαράς, ευχαριστούμε τις εκδόσεις Μεταίχμιο για την ευγενική παραχώρηση του υλικού. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X