Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Πρωτη στη λιστα για χρεοκοπία εμφανίζεται η Ελλάδα
Πρωτη στη λιστα για χρεοκοπία εμφανίζεται η Ελλάδα thumbnail

Πρωτη στη λιστα για χρεοκοπία εμφανίζεται η Ελλάδα

Πρωτη στη λιστα για χρεοκοπία εμφανίζεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την εκτίμηση της Standard & Poor’s και της Blackrock. Οι εκθέσεις και των παγκόσμιων οίκων αξιολόγησης, καίνε στην κυριολεξία τους αλμπάνηδες της τρόικας και τους άλλους ξένους σωτήρες, που επέβαλαν το μνημόνιο, το οποίο αντί για ανάπτυξη, έφερε την καταστροφή στο σύνολο της οικονομίας. Εξάλλου, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ίδια η κυβέρνηση, η μόνη… σοβαρή μεταρρύθμιση που έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ήταν η δημιουργία 860.000 νέων συνταξιούχων που οδηγούν αναγκαστικά σε χρεοκοπία και το ασφαλιστικό σύστημα. Το έγκλημα αυτό συντελέστηκε απ’ τους φωστήρες της τρόικας και τους ντόπιους δοσίλογους, για να μην εμφανίζουν την πραγματική ανεργία που θα ξεπερνούσε το 40%, στην περίπτωση κατά την οποία δεν έβγαζαν στη σύνταξη, όλους τους πενηντάρηδες! Τώρα θα πρέπει το κράτος να συντηρεί σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια συνταξιούχους, που είναι πρακτικά αδύνατο, αφού οι παραγωγικά εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια. Η Ελλάδα φιγουράρει στην πρώτη θέση των υποψηφίων χωρών για χρεοκοπία, στη λίστα των οίκων αξιολόγησης, γιατί όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι ο κατήφορος δεν έχει τέλος. Τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών αγγίζουν τα ενενήντα δισεκατομμύρια ευρώ. Ο στραγγαλισμός των επιχειρήσεων με την υπερφορολόγηση, οδήγησε σε στάση πληρωμών προς τις τράπεζες το δημόσιο και τα ταμεία. Η εφορία κάθε μέρα ληστεύει τέσσερις χιλιάδες τραπεζικούς λογαριασμούς φυσικών προσώπων, οδηγώντας στην απόλυτη εξαθλίωση μεγάλα κοινωνικά στρώματα και προκαλώντας ασφυξία στην αγορά. Καμία επένδυση δεν έγινε, στο επίμαχο διάστημα που βρισκόμαστε υπό την κατοχή της τρόικας. Αντίθετα κλείνουν και όσες επιχειρήσεις άντεξαν την κρίσιμη τριετία. Η οικοδομή που αποτελούσε κινητήριο δύναμη της οικονομίας, τελείωσε οριστικά και μαζί με αυτή βγήκαν σε μόνιμη ανεργία ένα εκατομμύριο έλληνες που σχετίζονται με επαγγέλματα γύρω από τον κατασκευαστικό κλάδο.


Βεβαίως, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτινάχτηκε στα ύψη και οι θυσίες του ελληνικού λαού πήγαν χαμένες. Τα σύννεφα που έχουν σωρευτεί στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας προμηνύουν την καταιγίδα που έρχεται και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι οίκοι αξιολόγησης.


Κάποιες άλλες χώρες που ήταν υποψήφιες για χρεοκοπία όπως η Αργεντινή, γλύτωσαν γιατί αποφάσισαν να απαλλαγούν από τις συνταγές του ΔΝΤ και κατέφυγαν στους κινέζους. Εξασφάλισαν δάνεια δισεκατομμυρίων, πετυχαίνοντας παράλληλα την υπογραφή αναπτυξιακών συμβάσεων.


Blackrock: Κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα 
Στο δείκτη κινδύνου της Blackrock φιγουράρει η Ελλάδα και μάλιστα στις πρώτες θέσεις, που δείχνει τις χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις μεγαλύτερες πιθανότητες χρεοκοπίας με βάση τα δημοσιονομικά τους στοιχεία.


Το αντίθετο ισχύει με τη Νορβηγία, η οποία χάρη στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα χρέους, αλλά κι ένα θεσμικό πλαίσιο πολύ ισχυρό στην αποφυγή κινδύνων από χρηματοπιστωτικούς κραδασμούς είναι η πιο ασφαλής χώρα. Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία συμπληρώνουν ακολουθούν ενώ το αντίστροφο ισχύει για την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και φυσικά την Ελλάδα.


Μάλιστα η χώρα μας είναι πρώτη στη σχετική λίστα, η οποία συντάχθηκε τον Ιούνιο – εάν είχε γίνει τον Ιούλιο, τότε ενδεχομένως θα ήταν πρώτη η Αργεντινή.
Υψηλή “βαθμολογία” πήρε η Ελλάδα και στο top 10 της Standard & Poor με τις  πιο επικίνδυνες χώρες για χρεοκοπία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το μοντέλο αξιολόγησης του οίκου πρώτη είναι η Αργεντινή και δεύτερη η Βενεζουέλα, ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος είναι στην 5η και 6η θέση αντίστοιχα, όταν η Αίγυπτος βρίσκεται στην δέκατη θέση.


Αυτό που είναι ενδιαφέρον στη λίστα της Blackrock, είναι ότι η Νορβηγία, παρόλο που είναι ξεκάθαρα πρώτη σε σχέση με τη δημοσιονομική της εικόνα, τα πάει λιγότερο καλά στο χρηματοπιστωτικό τομέα.


Το ίδιο ισχύει και για τη Γερμανία και τη Φινλανδία, οι οποίες καταλαμβάνουν υψηλή θέση στην πορεία των δημοσιονομικών ενώ δεν είναι και τόσο καλές σε ότι έχει να κάνει με την “υγεία” του χρηματοπιστωτικού τομέα.


 


Kontranews.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X