Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Τι καταλαβαίνεις από τη στύση ενός άνδρα για την υγεία του
Τι καταλαβαίνεις από τη στύση ενός άνδρα για την υγεία του thumbnail

Τι καταλαβαίνεις από τη στύση ενός άνδρα για την υγεία του

Αν και η στυτική δυσλειτουργία(ΣΔ) έχει βρεθεί πως συνιστά μια πρώιμη ειδοποίηση για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, κάποιοι ιατροί και ασθενείς την εκλαμβάνουν ακόμα ως ένα φυσιολογικό επακόλουθο της προχωρημένης ηλικίας.

Μια ομάδα ερευνητών όμως, αποφάσισε να εξετάσει νέους άνδρες για τα συμπτώματα της ΣΔ. Οι ερευνητές ενθάρρυναν τους θεράποντες ιατρούς να αναζητούν τα συμπτώματα της ΣΔ σε κάθε άνδρα άνω των 30, με παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία και το οικογενειακό ιστορικό , καθώς και σε όλους τους άνδρες με διαβήτη τύπου ΙΙ.

Εκτιμάται ότι περίπου 30 εκατομμύρια άνδρες υποφέρουν από ΣΔ, από τη μη ικανότητα δηλαδή να διατηρήσουν μια στύση ικανή για συνουσία. Η ΣΔ και η καρδιαγγειακή νόσος έχουν ως κοινή αιτία τη στένωση των αρτηριών που έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση, ή την παρεμπόδιση της ροής του αίματος στα όργανα. Έχουν επίσης κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως είναι το κάπνισμα, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η υπέρταση. Επειδή οι πεϊκές αρτηρίες είναι μικρότερες από τις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά, τα συμπτώματα των καταστάσεων που προκαλούν στένωση των αρτηριών, όπως είναι η αθηροσκλύρηνση, είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν πρώτα υπό τη μορφή των προβλημάτων στη στυτική λειτουργία. Γι αυτό εξάλλου, όσο πιο σοβαρά είναι τα προβλήματα στη στυτική λειτουργία, τόσο πιο μεγάλος θεωρείται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως είναι η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό.

Ο έλεγχος για ΣΔ λοιπόν είναι το πρώτο βήμα για την πρώιμη ανίχνευση της καρδιαγγειακής νόσου και την έγκαιρη αντιμετώπιση της. Είναι σημαντικό όμως τόσο οι επαγγελματίες υγείας, όσο και οι ασθενείς να μην την εκλαμβάνουν ως φυσικό επακόλουθο της γήρανσης. Ο έλεγχος για ΣΔ μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση του καρδιαγγειακού νοσήματος, ακόμα και στην περίπτωση ενός νέου άνδρα που δεν πληρεί τα στερεοτυπικά χαρακτηριστικά των ασθενών με ΣΔ. Για το λόγο αυτό οι ιατροί ενθαρρύνονται να συζητούν με την πλειοψηφία των ασθενών τους για τη σεξουαλική τους λειτουργία , καθώς και για τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Αν και δεν έχουν όλοι οι άνδρες με ΣΔ αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι ευθύνη των ιατρών κάνουν τον κατάλληλο έλεγχο, έτσι ώστε εάν ο ασθενής βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο, να λάβει την ανάλογη φροντίδα.

Η ανασκόπηση 40 σχετικών μελετών έδειξε ότι η ΣΔ είναι σημαντικός προγνωστικός παράγοντας για την καρδιαγγειακή νόσο σε άνδρες κάτω των 60 ετών και σε άνδρες με διαβήτη. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων υποστηρίζει το ρόλο της ΣΔ ως σήμα κινδύνου που προειδοποιεί για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων σε άνδρες νεαρής και μέσης ηλικίας.

Η προγνωστική αξία της ΣΔ μάλιστα φαίνεται να είναι μεγαλύτερη στις ηλικίες 40-49 σε σύγκριση με τις ηλικίες 70 και άνω. Παράλληλα βρέθηκε πως η ΣΔ είναι ιδιαίτερα ισχυρός δείκτης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα σε άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ και για αυτό στα άτομα αυτά προάγεται ο προληπτικός έλεγχος για τα συμπτώματα της ΣΔ.

Η πρώιμη αναγνώριση των ανδρών που έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι πιθανό να μειώσει τις δαπάνες των υπηρεσιών υγείας και ταυτόχρονα να αυξήσει την αποτελεσματικότητα τους. Οι ειδικοί πιστεύουν πως ίσως η πρώιμη παρέμβαση μπορεί να αναχαιτίσει την ανάπτυξη της νόσου, καθώς και πως είναι πιθανό στο μέλλον να χρησιμοποιείται η στυτική λειτουργία ως δείκτης αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου.

Πηγή : medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X