Αρχική / Ψυχολογία / Κατάθλιψη / Κατάθλιψη: Ποια είναι τα συμπτώματά της;
Κατάθλιψη: Ποια είναι τα συμπτώματά της;  thumbnail

Κατάθλιψη: Ποια είναι τα συμπτώματά της;

Κατάθλιψη: Όταν τίποτα δεν έχει νόημα


Άρθρο της Έρας Μουλάκη,


Ψυχολόγου – ΨυχοθεραπεύτριαςΟλοένα και περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν ότι έχουν κατάθλιψη. Συχνά, δεν αναφέρονται στην κλινική της μορφή, αλλά στην κούραση, την έλλειψη καλής διάθεσης ή τη μοναξιά που νιώθουν. Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή του συναισθήματος. Μπορεί να περάσουμε κατάθλιψη μετά από μία απώλεια ή θάνατο, μετά από εγκυμοσύνη ("επιλόχεια κατάθλιψη"), ή μπορεί να είναι το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων που μας έκαναν ευάλωτους.


Συμπτώματα της κατάθλιψης


Υπάρχουν πολλά συμπτώματα που δηλώνουν ότι έχουμε κατάθλιψη:


• Πεσμένη διάθεση


• Αίσθημα ατονίας


• Σαν μην έχουμε τον έλεγχο του εαυτού μας


• Στεναχώρια και λύπη


• Απελπισία


• Όλα μοιάζουν τα ίδια και τίποτα δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να τα αλλάξει


• Αλλαγή στις συνήθειες του ύπνου


• Αλλαγή στην όρεξη


• Μειωμένη σωματική ενέργεια


• Τα πράγματα και η ζωή έχουν χάσει το νόημα τους


• Σκέψεις αυτοκτονίας ("πως θα ένιωθαν αυτοί που μ’ αγαπάνε αν πέθαινα;"


 


Είναι πολύ σημαντικό, αν εσύ ή κάποιος που νοιάζεσαι, έχεις κατάθλιψη να ζητήσεις άμεσα τη βοήθεια ενός ειδικού. Δεν είναι λίγες οι φορές, που οι άνθρωποι είναι τόσο "μέσα" στην κατάθλιψη τους, στην ατονία που νιώθουν, στην έλλειψη ενδιαφέροντος για όλα και την απογοήτευση ότι τίποτα δεν έχει αξία και τίποτα δεν αλλάζει, που αδυνατούν να ζητήσουν οι ίδιοι βοήθεια.


Η κατάθλιψη έχει διακυμάνσεις και διάφορους τύπους (ανάλογα με τη διάγνωση). Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτός/ή που πάσχει από κατάθλιψη μπορεί να κινδυνεύει να βάλει τέλος στη ζωή του/της. Η ψυχοθεραπεία είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη και σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται και φαρμακευτική αγωγή.


Θεραπεία της Κατάθλιψης


Η κατάθλιψη θεραπεύεται. Η ψυχοθεραπεία αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη μορφή θεραπείας. Ο καθένας μπορεί να βρεθεί σε μια φάση αδυναμίας, να νιώσει πως μόνος του δεν μπορεί να τα καταφέρει.


Τόλμησε να ζητήσεις βοήθεια και ν’ αλλάξεις τη ζωή σου. Να απαλλαγείς απ’ ότι σε βαραίνει και σε κάνει δυστυχισμένο/η. Διώξε ότι νιώθεις να σε πνίγει. Μην κατηγορείς τον εαυτό σου για όλα και ζήτα βοήθεια ώστε να γεμίσει το εσωτερικό κενό που σε συντροφεύει και δε σ’ αφήνει να χαρείς.


Όλα ξεκινάνε από ένα πρώτο βήμα


Σχετικά με την Ψυχοθεραπεία


Έχοντας εκπαιδευτεί στην κλινική ψυχολογία και εργαζόμενη εδώ και χρόνια ως ψυχοθεραπεύτρια καλούμαι συχνά να βοηθήσω ανθρώπους μέσω της συμβουλευτικής και της ψυχοθεραπείας να βρουν νέους τρόπους επικοινωνίας και να ανακαλύψουν διεξόδους στα αδιέξοδα που βιώνουν και να έρθουν αντιμέτωποι με χρόνιους φόβους και εσωτερικές αγωνίες.


Η ψυχοθεραπεία είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί ο καθένας να βρει λύσεις σε σημαντικά θέματα ή προβλήματα που αντιμετωπίζει, καθώς επίσης είναι ένας τρόπος να γνωρίσει κανείς καλύτερα τον εαυτό του, πτυχές που δεν ήταν ορατές (πχ φόβοι και αγωνίες), αλλά τον επηρέαζαν, και να δει τη ζωή του με άλλα μάτια.


Δεν είναι λίγες οι φορές που μπροστά σε αποφάσεις μεταξύ ελευθερίας και ασφάλειας, διαλέγουμε την ασφάλεια. Δυστυχώς, όποιος κάνει συχνά τέτοιες επιλογές, κινδυνεύει να χάσει και την ελευθερία και την ασφάλεια του (και αυτό το αντιλαμβάνεται αρκετά αργά)


Επίσης, η ψυχοθεραπεία βοηθάει στην αντιμετώπιση και θεραπεία διαταραχών όπως είναι η κατάθλιψη (κυκλοθυμία), η αγοραφοβία (και σε άλλους τύπους φοβιών), οι κρίσεις πανικού, αλλά και στην επίλυση σοβαρών θεμάτων στις διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις, όπως είναι η κρίση στο ζευγάρι (στο γάμο), το διαζύγιο, οι συγκρουσιακές σχέσεις με τον έφηβο/-η.


Τέλος, μέσω της ψυχοθεραπείας μπορεί κανείς να βοηθηθεί σε θέματα προσωπικής ανάπτυξης και βελτίωσης του εαυτού, να αυξήσει την αυτοπεποίθηση του και να αλλάξει συνολικότερα τις ιδέες και τις παγιωμένες αντιλήψεις που είχε σχετικά με το ποιος είναι, τι τον γεμίζει, τι τον ικανοποιεί και τι θέλει από τη ζωή.


Αλλάζοντας εμείς και αναλαμβάνοντας την ευθύνη του εαυτού μας, αλλάζει η καθημερινότητα μας και αποκτάμε εμπιστοσύνη και αισιοδοξία για τις ικανότητες μας και δίνουμε άλλο νόημα στη ζωή μας.


Η απόφαση είναι του καθενός.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X