Αρχική / Ψυχολογία / ψυχοσωματικά / Γιατί όταν η ψυχολογία μας είναι άσχημη αρρωσταίνουμε;
Γιατί όταν η ψυχολογία μας είναι άσχημη αρρωσταίνουμε;  thumbnail

Γιατί όταν η ψυχολογία μας είναι άσχημη αρρωσταίνουμε;

Η αισιόδοξη αντιμετώπιση της ζωής μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, η οποία προστίθεται στον μακρύ κατάλογο όσων υποδηλώνουν πως έχουμε πολλά να κερδίσουμε αν βλέπουμε το ποτήρι της ζωής μισογεμάτο.

Πρακτικά, το νέο εύρημα σημαίνει πως "ο ίδιος άνθρωπος έχει διαφορετική ανοσοποιητική λειτουργία όταν αισθάνεται περισσότερο ή λιγότερο αισιόδοξος", λέει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σούζαν Σέγκερστρομ, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκυ.

Από το 2001 έως το 2005, η δρ Σέγκερστρομ και οι συνεργάτες της έπαιρναν συνεντεύξεις από 124 φοιτητές της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου, ρωτώντας τους πόσο αισιόδοξοι ένιωθαν για τις επιδόσεις τους στις επικείμενες εξετάσεις τους.

Επιπλέον, τους έκαναν έγχυση με μία ουσία (αντιγόνο) που προκαλούσε την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να δημιουργηθεί ένα εξογκωματάκι στο δέρμα τους. Όσο πιο μεγάλο ήταν το εξόγκωμα, τόσο πιο έντονη ήταν η αντίδραση του ανοσοποιητικού τους.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στο τεύχος Μαρτίου της επιθεωρήσεως "Psychological Science", η ανοσοποιητική αντίδραση ήταν πολύ πιο ισχυρή κάθε φορά που ένας φοιτητής ή φοιτήτρια δήλωνε μεγαλύτερη αισιοδοξία, ενώ αντιθέτως εξασθενούσε κάθε φορά που δήλωναν απαισιοδοξία.

Ο δρ Τζαίημς Μαντού, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζ Μέισον, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, λέει ότι τα νέα ευρήματα αποτελούν μία ακόμα απόδειξη για την δύναμη της αισιοδοξίας και της θετικής σκέψης.

"Αν και είναι πολύ δύσκολο να εξάγει κανείς συμπεράσματα από μία μεμονωμένη μελέτη, η παρούσα αποτελεί μία ακόμα ένδειξη για το ότι έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος που σκεφτόμαστε", εξηγεί.

Και προσθέτει πως άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει την αισιοδοξία με υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών, με καλή υγεία της καρδιάς και τελικά με την μακροζωία.


www.real.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X