Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Tα 10 μυστικά των πραγματικά καλών γονιών
Tα 10 μυστικά των πραγματικά καλών γονιών  thumbnail

Tα 10 μυστικά των πραγματικά καλών γονιών
Στο σχολείο μαθαίνουμε πολλά σημαντικά πράγματα που μας ωφελούν στην πορεία της ζωής μας. Το να είμαστε όμως καλοί γονείς δεν μας το διδάσκει κανείς.


Γράφει ο Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής Στέλιος Μαντούδης. (www.mandou.gr)


Μαντούδης Στέλιος


 


 


Μην γίνεστε υπερπροστατευτικοί


Παροτρύνετε παιδιά σας να βγαίνουν από το σπίτι, να ασχοληθούν με πολλαπλές δραστηριότητες και να αναπτύξουν την κοινωνικότητα τους. Ενθαρρύνετε τα να ανεξαρτητοποιηθούν και ενισχύστε τους τις φιλοδοξίες.


 


Μην έχετε την απαίτηση να είναι τέλειοι


Η φράση ‘’κανείς δεν είναι τέλειος’’ δεν έχει βγει τυχαία! Μην έχετε την απαίτηση από τα παιδιά σας να μην κάνουν λάθη και να αποτελούν πρότυπο για την κοινωνία. Όσο τα πιέζετε να αποδείξουν πόσο ικανοί άνθρωποι είναι, τόσο θα τα στρεσάρετε και θα έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα.


 


Χρησιμοποιήστε την καλή σας διάθεση


Κανένας δεν θέλει τους σκυθρωπούς ανθρώπους, πόσο μάλλον τα ίδια σας τα παιδιά. Παρ’ όλες τις έννοιες και τα προβλήματα της καθημερινότητας που μπορεί να έχετε, όταν βρίσκεστε μαζί με την οικογένεια, το ιδανικό είναι να τα αφήνετε όλα πίσω και να επικεντρώνεστε στα θετικά πράγματα της στιγμής. Χαμογελάστε και περάστε ευχάριστα το χρόνο μαζί με τα παιδιά σας.


 


Μην είστε αντιδραστικοί


Έρχεται η στιγμή που σας ζητάει το πιο απίθανο για εσάς πράγμα, από το να γυρίσει τα ξημερώματα μέχρι να δοκιμάσει το πιο επικίνδυνο σπορ! Το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό είναι ένα μεγάλο όχι και όσο και αν σας φαίνεται περίεργο θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Μην αντιδράτε με απόλυτο τρόπο και δώστε του την ευκαιρία της συζήτησης. Εξηγήστε ήρεμα και κατανοητά στο παιδί σας για ποιους λόγους δεν συμφωνείτε μαζί του.


 


Δώστε προτεραιότητα στην ψυχική σας υγεία


Αν έχετε την παραμικρή υποψία πως η συμπεριφορά σας δεν είναι απόλυτα υγιής και συχνά είστε στεναχωρημένη ζητήστε βοήθεια για το καλό το δικό σας και των παιδιών. Έρευνες έχουν αποδείξει πως οι καταθλιπτικοί γονείς προκαλούν άγχος και νεύρα στα παιδιά τους από τη νηπιακή ηλικία. Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, συμβουλεύει πως μια επίσκεψη σε Ειδικό θα σας απαλλάξει από τυχόν αμφιβολίες.


 


Εμπιστευτείτε τα παιδιά σας


Πολλές φορές η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους άλλους είναι αυτή που τους καθιστά ανίκανους να πάρουν πρωτοβουλίες. Το σημαντικό είναι τα παιδιά σας να νιώσουν πως τα υπολογίζετε και έχετε εμπιστοσύνη στις δυνατότητες τους. Αυτό, θα τους κάνει να θέλουν να αναλάβουν ευθύνες και να σας βγάλουν ασπροπρόσωπους.


 


Μην παραμελείτε τους /τις συζύγους


Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να μεγαλώσει σε ένα υγιή και στοργικό οικογενειακό περιβάλλον. Τα ερεθίσματα που πρέπει να λαμβάνει ένα παιδί από τους γονείς του θα πρέπει να ενισχύουν την συναισθηματική του σταθερότητα, για αυτό θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και να μην έρχεστε μπροστά του σε ρήξη.


 


Αφιερώστε χρόνο για τις δραστηριότητες τους


Τα παιδιά καταπιάνονται με πολλές δραστηριότητες, ειδικά την χρονική περίοδο, που βρίσκονται στο σχολείο. Για την κάθε του ενασχόληση, είναι απαραίτητο, να την επιβραβεύουμε και να είμαστε παρόν σε αυτήν. Έτσι, το παιδί νιώθει πως έχει την απόλυτη στήριξη μας και δείχνει προθυμία να γίνει καλύτερο.


 


Βάλτε όρια


Εκτός από την αγάπη που έχουν ανάγκη, βασικό κριτήριο, ενός καλού γονέα είναι να θέσει τα όρια του. Ουσιαστικά, είναι μια εκδήλωση αγάπης η οποία έχει ως αποτέλεσμα την πειθαρχία του. Προσπαθήστε να εξηγήσετε στο παιδί ότι δεν το τιμωρείτε, απλά είναι η συνέπεια της παράβασης των κανόνων, που είχατε θέσει.


 


Γίνετε το καλό παράδειγμα για το παιδί σας


Τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται συμπεριφορές. Επηρεάζονται πολύ περισσότερο από τις πράξεις των άλλων παρά με τα λόγια. Ωστόσο, αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτείτε και να γίνεται το πρότυπο του. Να συμπεριφέρεστε ακριβώς όπως θέλετε να συμπεριφερθεί.


 


Η συμβουλή του ειδικού 


Μολονότι οι παραπάνω συμβουλές ακούγονται και φαίνονται αρκετά απλές  στην καθημερινή μας επαφή με τα παιδιά, βλέπουμε ότι εφαρμογή δεν είναι εξίσου εύκολη .Οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν ένα γονιό στην αποτυχία είναι πολλοί. Μπορεί να είναι τόσο πρακτικοί όσο και συναισθηματικοί.Αυτές οι  περιπτώσεις των γονιών που νιώθουν ότι θέλουν αλλά δεν μπορούν να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα,θα τους σύστηνα να παρακολουθήσουν πρόγραμμα συμβουλευτικής γονέων με συχνότητα μια φορά το δεκαπενθήμερο


Το έμπειρο αυτί του Ειδικού θα εντοπίσει τις αδυναμίες τους  και θα τους  καθοδηγήσει βήμα  βήμα.  Ταυτόχρονα,  θα τους υποστηρίξει ψυχολογικά  ώστε να επιτύχουν το στόχο τους να γίνουν καλύτεροι γονείς. 

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X