Αρχική / Ψυχολογία / Κρίσεις πανικού / Αγοραφοβία: Τι είναι και ποια συμπτώματα έχει;
Αγοραφοβία: Τι είναι και ποια συμπτώματα έχει;  thumbnail

Αγοραφοβία: Τι είναι και ποια συμπτώματα έχει;

Αγοραφοβία – Τι είναι


Kείμενο της επιστημονικής ομάδας του Καθηγητή Ψυχτρικής Νίκου Βαιδάκη.Στην κλινική πράξη είναι η κατάσταση όπου ο πάσχων για έξι μήνες τουλάχιστον, έχει έντονο φόβο ή άγχος και/ή αποφεύγει δραστηριότητες, επειδή εκτιμά ότι:  1. Η διαφυγή είναι δύσκολη

  2. Δεν θα υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια από άλλους, αν νιώσει αβοήθητος και άνθρωπος ο ίδιos ή αν έχει συμπτώματα που μοιάζουν με κρίση πανικού.

  3. Οι αγοραφοβικές δραστηριότητες είτε αποφεύγονται, είτε απαιτούν την παρουσία συνοδού (σημαντικού άλλου ανθρώπου για τους ίδιους π.χ. σύζυγος, γονέας κ.λπ.)

  4. είτε υπομένονται με έντονο φόβο ή άγχος.


Ο φόβος, το άγχος και η αποφυγή προκαλούν δυσφορία και δυσλειτουργία σε σημαντικούς τομείς της ζωής (προσωπική, επαγγελγματική κ.λπ.).Αν όλα αυτά δεν είναι άμεσο αποτέλεσμα χρήσης κάποιας ουσίας ή φαρμάκου ή μιας γενικής ιατρικής κατάστασης (π.χ. καρδιοαναπνευστική διαταραχή),τότε είναι πολύ πιθανόν ο άνθρωπος να έχει αναπτύξει αγοραφοβία.


Πώς συμπεριφέρεται κάποιος με αγοραφοβία;Αποφεύγει μέρη με πολύ κόσμο


όπως σούπερ μάρκει, πολυκατάστημα, θέατρα, κινηματογράφοι, γήπεδα και άλλα πολυσύχναστα μέρη.  Αποφεύγει την οδήγηση, ειδικά σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας ή γέφυρες, σε μποτιλιάρισμα και για μεγάλες αποστάσεις, να είναι επιβάτης σε αυτοκίνητο ενώ οδηγεί άλλος. Απομάκρυνση από το σπίτι. Μερικοί έχουν μια ασφαλή απόσταση στην οποία μπορούν να βρίσκονται και δεν μπορούν με ευκολία να βγουν από αυτήν. Σε σπάνιες περιπτώσεις το να βγει κάποιος από το σπίτι είναι ανέφικτο.Αποφεύγει  να μένει μόνος, ειδικά στις παραπάνω περιστάσεις αλλά και μέσα στο σπίτι.   Δεν θέλει να πηγαίνει σε Κλειστούς χώρους στους οποίους νιώθει περιορισμένος/η  (κομμωτήριο, οδοντογιατρός κ.λπ.)


 Δεν προτιμά μέρη από τα οποία η διαφυγή είναι δύσκολη (π.χ. τούνελ, μικρά δωμάτια, αεροπλάνα, υπόγειες διαβάσεις, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπως πλοία, λεωφορεία, τρένα, τραμ, μετρό.


 


Στρατηγικές αντιμετώπισης και… τεχνάσματα


Για να μη χάσουν σημαντικές πτυχές της ζωής τους οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να εφεύρουν διάφορα τεχνάοματα για να συνεχίσουν να λειτουργούν στην καθημερινότητα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα εύκολη διαφυγή όταν τα πράγματα δυσκολέψουν.


Έτσι για παράδειγμα:  • Στο λεωφορείο διαλέγουν θέση κοντά στον οδηγό, την πόρτα, ή το παράθυρο


-Εστιάζουν το μυαλό τους σε κάτι άλλο και όχι σ’ αυτό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή (απόσπαση προσοχής)

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X