Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / TAΪΠΕΔ αντί για 2,5 δις μάζεψε μόνο 300 εκ. ευρώ!
 TAΪΠΕΔ αντί για 2,5 δις μάζεψε μόνο 300 εκ. ευρώ!  thumbnail

TAΪΠΕΔ αντί για 2,5 δις μάζεψε μόνο 300 εκ. ευρώ!

Ανίκανοι ακόμη και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αποδεικνύονται οι κυβερνητικοί εταίροι. Το αποδεικνύει η πορεία του αμαρτωλού ΤΑΙΠΕΔ, που ξεκίνησε, αναλαμβάνοντας αντίστοιχη δέσμευση απέναντι στους τοκογλύφους-δανειστές,  με στόχο να συγκεντρώσει 2,5 δις μέσα στο 2014, για να καταλήξουν στο 1 δις και απ` αυτά να έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα, μόλις 300 εκατ., που σημαίνει ότι αποκλείεται να επιτευχθεί και αυτός, ο αναθεωρημένος προς τα κάτω στόχος.


Κι όλα αυτά παρά την προθυμία της υποτελούς κυβέρνησης, να ικανοποιήσει κάθε απαίτηση των δανειστών, ξεπουλώντας μέχρι το νερό και τις παραλίες.


Η συνεχής υστέρηση στους στόχους εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, αποδίδεται από τη διοίκηση του ταμείου σε "αντικειμενικούς παράγοντες". Κοιτώντας όμως και προς την πλευρά της  κυβέρνησης για τις καθυστερήσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Εμίρης,  σε συνέντευξή του στο "Βήμα" την περασμένη Κυριακή, απέδωσε τις καθυστερήσεις και στη γραφειοκρατία, στην κωλυσιεργία του κρατικού μηχανισμού. 


Πολλοί  διαγωνισμοί έχουν κολλήσει,  σε παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (από πέρυσι περιμένει το Ταμείο να εισπράξει το έσοδο από την πώληση του ΔΕΣΦΑ στη Socar από το Αζερμπαϊτζάν) και σε παρεμβάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με χαρακτηριστικότερη την ακύρωση των διαγωνισμών για την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, είτε εξαιτίας καθυστερήσεων της κυβέρνησης για προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων. Για παράδειγμα, ο διαγωνισμός για τη μαρίνα Αλίμου σέρνεται επί σχεδόν δύο χρόνια.


Σύμφωνα με το τελευταίο μνημόνιο, την περίοδο 2011 – 2014 τα έσοδα από τις  ιδιωτικοποιήσεις αναμένονταν να είναι κοντά στα  5,1 δις ευρώ. Από αυτά έχουν εισπραχθεί περίπου τα 3 δις. Σχεδόν τα μισά από όσα έχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα είναι τα έσοδα από τον ΟΠΑΠ. Συγκεκριμένα, από την πώληση ποσοστού του 33% στην emma delta, την επέκταση της άδειας για τα παραδοσιακά παίγνια του ΟΠΑΠ για ακόμα 10 έτη, και από την παραχώρηση της άδειας για τις παιχνιδομηχανές (VLTs). Οι 35.000 κουλοχέρηδες ένα θέμα που είχε αναδείξει η Kontra news στο πρόσφατο παρελθόν.


Το ΤΑΙΠΕΔ δύσκολα θα προλάβει, να  εισπράξει μέχρι το τέλος του χρόνου έσοδα από εν εξελίξει διαγωνισμούς όπως τα περιφερειακά αεροδρόμια   την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, και το ιπποδρομιακό στοίχημα. Αφού ακόμα και αν βρεθούν οι αγοραστές-επενδυτές πριν το τέλος Δεκεμβρίου θα χρειαστεί  η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου μέχρι να καταβληθεί το τίμημα.


Kontranews.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X