Αρχική / Υγεία / Παιδιατρική / Η γενική αναισθησία στην παιδική ηλικία έχει αρνητική επίδραση στην μνήμη;
Η γενική αναισθησία στην παιδική ηλικία έχει αρνητική επίδραση στην μνήμη; thumbnail

Η γενική αναισθησία στην παιδική ηλικία έχει αρνητική επίδραση στην μνήμη;

Γράφει για το boro.gr ο παιδίατρος NΙΚΟΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ
Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας 

 


 

 

 

 

 Σε πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύτηκε από το τμήμα αναισθησίας και περιεγχειριτικής φροντίδας πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Σαν Φρανσίσκο. Διαπίστωσαν ότι η αναισθησία στην πρώτη παιδική ηλικία εξασθενίζει την απόδοση σε εργασίες αναγνωρίσεις και μνήμης. Οι δομές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην ανάμνηση που πλήττονται από την αναισθησία λόγω νευροεκφυλισμών.

 Γενική αναισθησία πριν από την ηλικία του 1 έτους μπορεί να επηρεάσει την νοητική ικανότητα των παιδιών αργότερα στη ζωή τους.

 Μελετήθηκαν 28 παιδιά ηλικίας 5-11 ετών που υποβλήθηκαν σε γενική αναισθησία πριν από την ηλικία του 1 έτους και συγκρίθηκαν με 28 παιδία ίδιας ηλικίας και φύλου που δεν είχαν υποβληθεί σε αναισθησία.

 Αξιολογήθηκαν σε τεστ μνήμης αναγνωρίσεις αντικειμένων και το I.Q. και η συμπεριφορά. Επίσης παράλληλα έλαβαν αναισθησία 33 ποντίκια 7 ημερών και συγκρίθηκαν με αντίστοιχα με εικονική αναισθησία. (αξιολογήθηκε η αναγνώριση της οσμής).

 Βρέθηκε ότι τα παιδία που ‘έλαβαν αναισθησία είχαν σημαντικές χαμηλότερες βαθμολογίες ανάμνησης και συνειρμικών πληροφοριών (περίπου 20% το λιγότερο).

 Τα ευρήματα από αυτήν υποδηλώνουν ότι η γενική αναισθησία στην παιδικά ηλικία πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις απόλυτης ανάγκης και να εξετάζονται εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας.  

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X