Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Πώς θα καταλάβω ότι έχω έλλειψη τεστοστερόνης;
Πώς θα καταλάβω ότι έχω έλλειψη τεστοστερόνης;  thumbnail

Πώς θα καταλάβω ότι έχω έλλειψη τεστοστερόνης;

Εάν ένας άνδρας παραπονεθεί στον ιατρό του για τη μείωση της ενέργειας του και της σεξουαλικής του ορμής, είναι πολύ πιθανό ο ιατρός να συστήσει μια εξέταση αίματος για την ανίχνευση των επίπεδων τεστοστερόνης.


Από την επιστημονική ομάδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών 

www.andrologia.gr


Πολύ συχνά οι άνδρες αναρωτιούνται πως μπορούν να γνωρίζουν εάν χρειάζονται θεραπεία με τεστοστερόνη. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η χορήγηση τεστοστερόνης πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάρχει κλινική ένδειξη για αυτό, όταν δηλαδή υπάρχουν τα κλινικά σημεία και χαμηλές εργαστηριακές τιμές. Επισημαίνουν μάλιστα, ότι οι απορίες των ανδρών σχετικά με τη τεστοστερόνη κατευθύνονται εν πολλοίς από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις τα επίπεδα της τεστοστερόνης των ανδρών που έχουν τη σχετική ανησυχία είναι φυσιολογικά. Πολλές φορές λοιπόν, η λύση δεν είναι η θεραπεία υποκατάστασης της τεστοστερόνης, η οποία μάλιστα σε καμία περίπτωση δεν συνιστά πανάκεια. 

Ένα πολύ σημαντικό ερώτημα αναφέρεται στο ενδεχόμενο παρενεργειών από την πρόσληψη τεστοστερόνης. Η αλήθεια είναι πως η λήψη τεστοστερόνης μπορεί να προκαλέσει έναν αριθμό παρενεργειών μεταξύ των οποίων είναι η υπογονιμότητα και η αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μπορεί να οδηγήσει σε υπερπηκτικότητα του αίματος. Παράλληλα συστήνεται να μη λαμβάνεται τεστοστερόνη από τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. Μπορεί η σωστή πρόσληψη της τεστοστερόνης να μην έχει βρεθεί πως προκαλεί καρκίνο του προστάτη, είναι πιθανό όμως να έχει αρνητικές επιπτώσεις στους προστατικούς καρκίνους που δε βρίσκονται υπό θεραπεία. Ταυτόχρονα, στους άνδρες που έχουν ιστορικό προστατικού καρκίνου η χορήγηση της τεστοστερόνης θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή.

Ποια είναι όμως τα αποτελέσματα που μπορεί να περιμένει ένας άνδρας αν λάβει τεστοστερόνη.

Τα αποτελέσματα της πρόσληψης τεστοστερόνης ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Αν και κάποια άτομα βιώνουν αυξημένη σεξουαλική ορμή και περισσότερη ενέργεια, τα αποτελέσματα αυτά δεν έχουν καθολικό χαρακτήρα.

Οι ασθενείς είναι σημαντικό να παρατηρούν και να σημειώνουν τις αλλαγές στο σώμα τους, χωρίς να έχουν συγκεκριμένες προσδοκίες από τη θεραπεία με τεστοστερόνη.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X