Βρετανικά… πυρά κατά του Μουντιάλ μέσω Μέρντοχ

Η πρώτη έκκληση από υψηλά ιστάμενο Βρετανό πολιτικό προς τη Ρωσία έτσι ώστε να μην διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους της Μαλαισίας στην Ουκρανία, έγινε από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Νικ Κλέγκ και προφανώς δεν αποτελεί έκπληξη, ότι αυτό έγινε σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times του Rupert Murdoch.
Υπήρχε μια παρόμοια έκκληση την περασμένη εβδομάδα από το Γερμανό, Michael Fuchs, γεγονός που οδήγησε τη FIFA να εκδώσει μια δήλωση ότι δεν τίθεται θέμα μη διοργάνωσης από τη Ρωσία του τουρνουά το 2018. Η Ομοσπονδία προχώρησε στην επανέκδοση της συγκεκριμένης δήλωσης μετά τα όσα είπε ο Βρετανός πολιτικός.
Συγκεκριμένα, ο Κλεγκ υποστήριξε ότι η συμπεριφορά του Ρώσου προέδρου είχε φθάσει στο «απροχώρητο», τονίζοντας ότι «η αποτυχία να απαγορευθεί η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τη Ρωσία θα κάνει τον κόσμο να δείχνει αδύναμος και τόσο ανειλικρινής».
Ο Κλεγκ πρότεινε η Αγγλία που ήταν η χαμένη της διαδικασίας υποβολής προσφορών για το 2018 να διοργανώσει το μεγάλο τουρνουά. Μια θέση δηλαδή ανάλογη με αυτή των ΗΠΑ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.
Πάντως ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έσπευσε να αποστασιοποιηθεί από τις παρατηρήσεις του αναπληρωτή του. Εκπρόσωπός του δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός δεν πιστεύει ότι θα πρέπει να φτάσουμε στο μποϊκοτάζ, αλλά δεν θα ήταν έκπληξη κάτι τέτιο, καθώς με τη συγκεκριμένη ρωσική πολιτική από κάποοιους τίθεται τέτοιο θέμα».
Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνησή της Βρετανίας, αν δεν υπάρξει σοβαρή αλλαγή της συμπεριφοράς της Ρωσίας,  συζητά το ενδεχόμενο οικονομικών κυρώσεεων κάτι που προφανώς θα έχει πολύ μεγαλύτερο και άμεσο αντίκτυπο στη ρωσική κοινή γνώμη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στη Βρετανία είναι πολύ πιθανότερο να συμβεί κάτι τέτοιο και να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Την Παρασκευή η FIFA στη δήλωση τόνιζε ότι το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως η λύση σε όλα τα πολιτικά προβλήματα του κόσμου, ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρό είναι το άθλημα και πόσο δημοφιλές παραμένει στο παγκόσμιο κοινό.
“Η FIFA αποδοκιμάζει κάθε μορφή βίας και θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα τουρνουά της για την προώθηση του διαλόγου, της κατανόησης και της ειρήνης μεταξύ των λαών», ανέφερε η δήλωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κλεγκ είναι ο ηγέτης του κόμματος των Φιλελευθέρων και ουσιαστικά ο πιο αδύναμο εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού με το συντηρητικό κόμμα του Κάμερον. Το γεγονός ότι οι θέσεις του προβλήθηκαν από μια εφημερίδα ιδιαοκτησίας του Murdoch δεν αποτελεί έκπληξη καθώς τα ΜΜΕ του συγκεκριμένου είναι αυτά που ηγούνται της «σταυροφορίας» κατά της διαφθοράς στη FIFA κατά τους τελευταίους μήνες και συγκεκριμένα με αφορμή την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ.

Σχετικά άρθρα