Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Φροντίδα: Ο ρόλος του μπαμπά από τον πρώτο χρόνο!
Φροντίδα: Ο ρόλος του μπαμπά από τον πρώτο χρόνο!  thumbnail

Φροντίδα: Ο ρόλος του μπαμπά από τον πρώτο χρόνο!

Η πρώτη επαφή του νέου μπαμπά με το βρέφος γίνεται λίγο μετά τη γέννηση και σηματοδοτεί χωρίς αμφιβολία την έναρξη μιας ξεχωριστής σχέσης, πολύ διαφορετικής από εκείνης με τη μαμά.


Γράφει ο Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής Στέλιος Μαντούδης. (www.mandou.gr)


Μαντούδης Στέλιος


Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει για την ανάπτυξη του παιδιού, η συμμετοχή του μπαμπά στη φροντίδα του παιδιού συμβάλλει σημαντικά στη φυσιολογική πορεία της ανάπτυξής του. Με την ουσιαστική λοιπόν συμμετοχή του μπαμπά σύμφωνα με τους Ειδικούς, το παιδί:
• Είναι το ενδιάμεσο πρόσωπο ανάμεσα την σχέση μητέρας παιδιού
• Δημιουργεί καταλυτικό ρόλο γιατί μπορεί με την παρουσία του να  επαναφέρει την ηρεμία όταν υπάρχει ένταση ανάμεσα στην σχέση μητέρας παιδιού. Η ένταση της μητέρας μπορεί να δημιουργηθεί λόγω της κούρασης και του άγχους σχετικά με την ανάπτυξη του παιδιού.
• Βοηθά σε δουλειές που αφορούν την καθημερινή  φροντίδα του βρέφους και πρέπει να γίνουν σε σύντομο χρόνο και συντονισμένα πχ ετοιμάζει το γάλα την ώρα που η μητέρα αλλάζει την πάνα.
• Δημιουργείται η τριγωνική σχέση που είναι η βάση της παραδοσιακής οικογένειας
Ο ρόλος του πάτερα στην σχέση με το παιδί σε μεγαλύτερες ηλικίες:
• Μαθαίνει να αγαπά την κίνηση και τα παιχνίδια δράσης, περιπέτειας αλλά και εκείνα που απαιτούν περισσότερη και πολύπλοκη σκέψη
• Έχει αποδειχθεί πως οι δραστηριότητες με το μπαμπά συμβάλλουν στη γρηγορότερη κατάκτηση των δεξιοτήτων
• Έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει έξυπνο, κοινωνικό, δημοφιλές στο σχολείο και να δημιουργεί πετυχημένες σχέσεις με τους συνομηλίκους του

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X