«Ραντεβού στους… Ευρωπαϊκούς Αγώνες»

Για την επιτυχία της Εθνική μας στο European League με την κατάκτηση της 2ης θέσης, αλλά και την επόμενη μέρα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και του ελληνικού βόλεϊ μίλησε ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Αχιλλέας Μαυρομάτης.
Οι δηλώσεις του Αχιλλέα Μαυρομάτη στον Art Fm 90.6:
Για την πορεία της Εθνικής μας ομάδας στο European League: «Το τρένο της Εθνικής μας ομάδας έκανε μεγαλύτερη διαδρομή από ότι ήταν αρχικά προγραμματισμένη και αυτό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο. Ήταν από τα ευχάριστα θέματα που είχαμε. Εδώ που φθάσαμε και με τον τρόπο που κερδίσαμε την Σλοβενία, μέσα μας όλοι θέλαμε να πάρουμε το χρυσό μετάλλιο και θεωρούσαμε πως αυτό ήταν εφικτό. Αποδείχθηκε πως η απόσταση των δύο ομάδων (Ελλάδας και Μαυροβουνίου) δεν ήταν μεγάλη, καθώς η Εθνική μας πάλεψε και τα δύο παιχνίδια. Ωστόσο η 2η θέση από μόνη της είναι μια επιτυχία και αυτό μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή. Θα πρέπει να βλέπουμε στο μέλλον διαφορετικά τα πράγματα στο ελληνικό βόλεϊ και τα θέματα εθνικών ομάδων. Θα πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια των παιδιών, γιατί πραγματικά έδειξαν πως δεν λείπει το ταλέντο από την Ελλάδα, αλλά μας λείπει η οργανωμένη προσπάθεια και το ενδιαφέρον».
Για το ταλέντο και την προσπάθεια των διεθνών που ξεπέρασαν τα όποια προβλήματα υπήρξαν: «Να ξέρετε πως τα προβλήματα ήταν πολλά στην πορεία. Υπήρξαν πολλές δύσκολες στιγμές, κυρίως οικονομικές, λόγω της δυσπραγίας που υπάρχει στα πράγματα και είναι ορατό σε ολόκληρο τον κόσμο… Εμείς πιστέψαμε και πιστεύουμε σε αυτήν την ομάδα. Όταν αποτύχαμε να προκριθούμε στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος είπαμε πως αναθεωρούμε την συμμετοχή μας στο European League. Είπαμε πως είναι μια ευκαιρία για τα νέα παιδιά. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αθλητές σταμάτησαν έχοντας προσφέρει πολλά. Με την ανανέωση που έγινε δώσαμε την ευκαιρία στα νέα παιδιά να γίνουν μια ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Να σταθούν και να συμμετάσχουν σε μια διαδρομή 2 μηνών όπως ήταν το European League. Δεν είναι εύκολο να συμμετέχει κανείς σε αγώνες για 2 κοντά μήνες. Μακριά από τις οικογένειές τους οι παίκτες και κάθε Σαββατοκύριακα να δίνουν αγώνες. Το καλό όμως είναι πως σε αυτά τα παιδιά χτίστηκε μια ομάδα. Απέκτησαν μια ομαδικότητα, γνώρισε ο ένας τον άλλον. Μπόρεσαν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Έκαναν μια εμφάνιση στην Σλοβενία που νομίζω ήταν από τις καλύτερες από ότι θυμάμαι για Εθνική μας ομάδα τα τελευταία χρόνια».
Για την συνέχεια της Εθνικής μας ομάδας και την επόμενη ημέρα: «Είναι πρώτη φορά που αισθάνομαι ότι η επένδυση που έγινε τη φετινή χρονιά στην Εθνική ομάδα είναι συνέχεια των επενδύσεων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως στις αναπτυξιακές εθνικές ομάδες Παίδων-Εφήβων. Στην ανδρική ομάδα είχαμε 4-5 παίκτες από την ομάδα που συμμετείχε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αργεντινής και είναι πολύ σημαντικό. Αυτή η ομάδα μας έχει δώσει την ικανοποίηση και εγώ το αισθάνομαι προσωπικά, ότι ήμαστε πιο κοντά με τα παιδιά αυτά. Είχαμε κοινούς στόχους αυτή τη φορά. Είχαμε αν θέλετε μια καλή διάθεση να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα (βγήκαν αρκετά στην πορεία) και αυτή είναι η βάση στην οποία θα συνεχίσουμε. Ήδη υπάρχει επόμενη μέρα. Δεν είναι ένας κύκλος που έκλεισε και πάει. Ίσα –ίσα που τώρα ξεκινάμε. Του χρόνου είναι μια παράξενη χρονιά. Ναι μεν δεν καταφέραμε να προκριθούμε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και στο World League, αλλά θα υπάρξουν οι πρώτοι Ευρωπαϊκοί Αγώνες που θα αντικαταστήσουν μόνο για την επόμενη χρονιά το European League. Στην διοργάνωση αυτή θα μετέχουν ομάδες που δεν θα παίζουν στο World League. Μεταξύ των υπολοίπων ομάδων η Εθνική μας μπορεί να ξεκινήσει με στόχο την διάκριση. Σε ένα τουρνουά μάλιστα που προσομοιάζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα συμμετάσχουν 12 ομάδες και θα είναι διοργάνωση που θα φιλοξενηθεί για 15 ημέρες στο Αζερμπαϊτζάν. Θα διεξαχθούν παιχνίδια Ομίλων και στη συνέχεια με αγώνες χιαστή μέχρι τον τελικό. Είναι μια νέα διοργάνωση στην οποία εμείς ως Ομοσπονδία έχουμε αποφασίσει να στηρίξουμε την συμμετοχή της Εθνικής μας ομάδας και γιατί όχι να πάμε να διακριθούμε».
Για το αν είναι πλέον στόχος της Εθνικής μας οι επιτυχίες προκειμένου να ανέβει και το ελληνικό βόλεϊ: «Ηλικιακά οι διεθνείς μας είναι με Μ.Ο τουλάχιστον δύο χρόνια κάτω από τις υπόλοιπες ομάδες. Νομίζω πως όταν έρθει η ώρα να αλλάξουν και παίκτες οι αντίπαλες ομάδες, η δική μας θα έχει ένα προτεραιότητα. Σιγά-σιγά με την εμπειρία τους μας δίνουν ελπίδα ότι στο μέλλον κάποια στιγμή θα έρθει και η μεγάλη διάκριση. Είναι μια Εθνική ομάδα που μπορούμε να την υπολογίζουμε για πολλά χρόνια. Είναι όλα νέα παιδιά».
Για το κέρδος του ελληνικού βόλεϊ από το ενδιαφέρον του κόσμου που γέμισε τον Εύοσμο: «Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο κέρδος της Εθνική μας ακόμη και από την 2η θέση. Στο άθλημά μας είχαμε πολύ καιρό να δούμε τόσο κόσμο σε γήπεδο για την Εθνική μας. Με τόσο εντυπωσιακό παλμό και δυναμική. Η συμμετοχή του κόσμου και η ατμόσφαιρα στον Εύοσμο ήταν μοναδική».
Για τα οικονομικά προβλήματα: «Προσπαθήσαμε φέτος και είπαμε «Παιδιά δεν έχουμε πολλές δυνατότητες. Αυτό μπορούμε, αυτό κάνουμε. Αυτά που υποσχεθήκαμε τα κάναμε. Ήταν λίγα. Πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που ζήτησαν ή με αυτά που έπρεπε να έχει μια Εθνική ομάδα. Είναι σημαντικό ότι τα παιδιά ξέρουν πως η Ομοσπονδία, που δεν έχει μεγάλες δυνατότητες, ότι μπορεί να τους υποσχεθεί τα υλοποιεί. Είναι δύσκολη η κατάσταση που βιώνουμε και μέσα στα σπίτια μας. Είναι δύσκολο να βρούμε την δύναμη να επενδύσουμε. Το κάναμε όμως. Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που δεν είναι λίγοι και βοήθησαν σε αυτήν την προσπάθεια. Αυτό που ελπίζουμε με αυτήν την επιτυχία είναι να βγάλουμε από όλους περισσότερο μεράκι για αυτό που κάνουμε».

Σχετικά άρθρα