Πέτριτς και Μπεργκ είχαν αλώσει την Λιέγη (vd)

Μετά από σχεδόν 600 μέρες (591 για την ακρίβεια), ο Παναθηναϊκός επιστρέφει για την 47η Ευρωπαϊκή του συμμετοχή με ένα εξαιρετικά διαφορετικό πρόσωπο που δεν θυμίζει παρά μέσω έξι μόνο προσώπων την αμέσως προηγούμενη παρουσία του, το 2012.

Ο Γιάννης Αναστασίου κάνει και αυτός το Ευρωπαϊκό του ντεμπούτο ως πρώτος προπονητής έχοντας πάντως 17 αγώνες ως ποδοσφαιριστής με ΟΦΗ, Ρόντα και Άγιαξ αλλά και ως συνεργάτης του Χενκ Τεν Κάτε στον Παναθηναϊκό τις περιόδους 2008-09 και 2009-10.

Είκοσι παίκτες πήρε μαζί του στη Λιέγη ο 41χρονος τεχνικός και είναι χαρακτηριστικό ότι οι εννέα από αυτούς μετέχουν για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκή αποστολή!

Πρόκειται για τους Στιλ, Κότσαρη, Ατζαγκούν, Νάνο, Κουτρουμπή, Καρέλη, Ντίνα, Σπυρόπουλο και Δώνη.

Ο Νάνο μάλιστα κατάφερε τρεις μήνες πριν συμπληρώσει τα 30 του χρόνια (τα κλείνει στις 27/10) να κάνει επιτέλους Ευρωπαϊκή συμμετοχή ενώ κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Στιλ (συμπληρώνει τα 30 τον Σεπτέμβριο) έστω και αν δεν θα είναι στο βασικό σχήμα.

Από τους υπόλοιπους έντεκα, μόνο πέντε έχουν φορέσει την πράσινη φανέλα στην Ευρώπη με τον Ζέκα να έχει 12 παρουσίες.
Ο Κοτσόλης έχει μόνο μία (κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβιβ το 2011 στο ΟΑΚΑ) αλλά έχει και άλλες εννέα με Λάρισα και Ομόνοια.

Δώδεκα λεπτά είναι όλος και όλος ο χρόνος συμμετοχής του Τάσου Λαγού (με την Λάτσιο στο Ολύμπικο).

Ο Τριανταφυλλόπουλος έπαιξε και στα δύο ματς με την Τότεναμ στον όμιλο του Γιουρόπα ενώ ο Χουχούμης έχει ένα 90λεπτο με την Τότεναμ στο ΟΑΚΑ και 59 λεπτά με την Λάτσιο στη Ρώμη.

Παρουσία έχει και ο Κλωναρίδης που μόλις προχθές (28/7) γιόρτασε την 22η επέτειο των γενεθλίων του. Ο γεννημένος στο Σερέν του Βελγίου (πολύ κοντά στη Λιέγη) είχε τρεις συμμετοχές με την ΑΕΚ την σεζόν 2011-12 στο Γιουρόπα Λιγκ (δύο με την Στουρμ και μία με την Άντερλεχτ) έχοντας μάλιστα σκοράρει στο ματς της Αυστρίας στην νίκη της  Ένωσης με 3-1.

Δίδυμο Μπεργκ-Πέτριτς και η γκολάρα του Κροάτη

Από εκεί και μετά μετρά η πείρα. Οι τρεις Κροάτες μαζί με τους Μπεργκ και Μέντες έχουν συνολικά 213 αγώνες! Σε αυτούς τους 213 μπορούμε να προσθέσουμε και τους 33 του απόντα Μπαϊράμι.  Οι τρείς από τους υπόλοιπους τέσσερις (Πέτριτς, Μπεργκ, Μέντες) έχουν μάλιστα βρεθεί ξανά στο Σλεσέν και έχουν αντιμετωπίσει την Σταντάρ!

Το εντυπωσιακό είναι ότι στις 8 Απριλίου του 2010, Πέτριτς και Μπεργκ είχαν βρεθεί και τότε μαζί, συμπαίκτες και στο Αμβούργο και μάλιστα είχαν αγωνιστεί στο γήπεδο της Σταντάρ σε επαναληπτικό προημιτελικό του Γιουρόπα Λιγκ!!!

Ο Πέτριτς είχε κλέψει την παράσταση όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο. Είχε πετύχει δύο γκολ, το πρώτο με κεφαλιά και το δεύτερο με εντυπωσιακό ανάποδο ψαλίδι και είχε συμβάλει τα μέγιστα στην νίκη-πρόκριση του Αμβούργου με 3-1.


Standard de Liege v Hamburger SV 

 

 

Ο Κροάτης είχε ξεκινήσει και στα δύο ματς. Στη Γερμανία είχε γίνει αλλαγή στο 72’ από τον…Μπεργκ και στη Λιέγη στο 67’. Ο Μπεργκ είχε μπεί αλλαγή και στο Βέλγιο αντικαταστώντας τον Φαν Νιστελρόϊ στο 89’.

Ο Πέτριτς είχε σκοράρει με πέναλτι και στο πρώτο ματς στο (2-1 το Αμβούργο).

Για την ιστορία το Αμβούργο είχε αποκλειστεί στα ημιτελικά από την μετέπειτα ομάδα του Πέτριτς, την Φούλαμ!

Συνολικά ο Πέτριτς έχει 71 συμμετοχές στην Ευρώπη και ο Μπεργκ 28.

Ο Μέντες

Ο Ντέιβιντ Μέντες έχει καταγράψει 31 Ευρωπαϊκούς αγώνες με την Άλκμααρ και την Σάλτσμπουργκ.
Το 2007 έπαιξε μάλιστα αντίπαλος του Κοτσόλη και του Νταμπίζα όταν η Άλκμααρ αντιμετώπισε στον όμιλο του Γιουρόπα την Λάρισα!
Με την Ολλανδική ομάδα είχε βρεθεί την σεζόν 2009-10 στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ (με Ολυμπιακό και Άρσεναλ) και στην τελευταία αγωνιστική είχε παίξει στη Λιέγη (1-1).

Ο Γκόρντον Σίλντελφεντ με τις λιγότερες από όλους (27) έχει μάλιστα αγωνιστεί και εναντίον του Παναθηναϊκού, όταν την σεζόν 2009-10 φορούσε την φανέλα της Στουρμ και είχε βρεθεί απέναντι στον σημερινό προπονητή του Γιάννη Αναστασίου που ήταν στον πάγκο των πρασίνων δίπλα στον Τεν Κάτε.

* Μόνο ο …Μουντιαλικός Πράνιτς παρά τις 56 Ευρωπαϊκές του συμμετοχές με Μπάγερν, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Χέρενφεν και Σπόρτινγκ δεν έχει βρεθεί αντίπαλος των Βέλγων.

 

Σχετικά άρθρα