Αρχική / More / Εργασιακά / Ο πατέρας μου έχει πεθάνει το 2010. Mπορεί να πάρει σύνταξη χηρείας η μητέρα μου;
Ο πατέρας μου έχει πεθάνει το 2010. Mπορεί να πάρει σύνταξη χηρείας η μητέρα μου; thumbnail

Ο πατέρας μου έχει πεθάνει το 2010. Mπορεί να πάρει σύνταξη χηρείας η μητέρα μου;

Αναγνώστης μας ρώτησε: Ο πατέρας μου έχει πεθάνει το 2010 η μητέρα μου δεν παίρνει καμία σύνταξη απο πουθενά ούτε έχει άλλους πόρους να ζήσει αν έχει 4500 χιλιάδες ένσημα ο πατέρας μου μπορεί να πάρει σύνταξη χηρείας η μητέρα μου είναι 71 χρόνων


Στο ερώτημά σας, σας απάντησε ο Μουσελίμης Δημήτρης Εργατολόγος- Ειδικός σε θέματα κοινωνικοασφαλιστικού δικαίου. (www.e-syntaxi.grΠρέπει να μας αναφέρετε τους λόγους για τους οποίους δεν είχατε καταθέσει αίτηση για σύνταξη λόγω θανάτου από το 2010.Σε κάθε περίπτωση οι προϋποθέσεις για λήψη σύνταξης λόγω θανάτου από την επιζούσα σύζυγο είναι οι εξής:

Η/ο σύζυγος θανόντος ασφαλισμένου/-ης ή συνταξιούχου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δικαιούται σύνταξη λόγω θανάτου εφόσον:  • Ο θανών/-ούσα (ασφαλισμένος/-η) είχε συμπληρώσει τις κατά περίπτωση νόμιμες προϋποθέσεις ημερών ασφάλισης (4.500 ή 1.500 εκ των οποίων 300 την τελευταία πενταετία πριν από το θάνατο).

  • ο γάμος τους (θρησκευτικός ή πολιτικός) είναι έγκυρος και δεν είχε ακυρωθεί ή λυθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση μέχρι την ημερομηνία θανάτου.

  • έχει συμπληρωθεί από την ημερομηνία τέλεσης του γάμου μέχρι την ημερομηνία θανάτου (αν ο θάνατος συνέβη από 15/7/2010 και μετά) 3ετία (για ασφαλισμένο) ή 5ετία (για συνταξιούχο), εκτός αν:

    1. ο θάνατος οφείλεται σε ατύχημα ή είναι αιφνίδιος

    2. γεννήθηκε από το γάμο παιδί ή με το γάμο αναγνωρίστηκε ή νομιμοποιήθηκε ή υιοθετήθηκε παιδί.

    3. η χήρα ήταν έγκυος κατά το χρόνο του θανάτου (εφόσον διαπιστωθεί και η γνησιότητα του κυοφορούμενου σύμφωνα με τον Α.Κ.) και γεννήθηκε ζών τέκνο.  Διευκρινίζεται ότι εάν ο θάνατος έχει συμβεί πριν από την 15/7/2010, η διάρκεια του γάμου είναι 6 μήνες (για ασφαλισμένο) και 2 έτη (για συνταξιούχο).


 
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X