Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Γάμος: Όταν η γυναίκα είναι πιο μορφωμένη από τον άνδρα;
Γάμος: Όταν η γυναίκα είναι πιο μορφωμένη από τον άνδρα; thumbnail

Γάμος: Όταν η γυναίκα είναι πιο μορφωμένη από τον άνδρα;

Πολλά έχουν αλλάξει, προφανώς, με την πάροδο του χρόνου. Όσον αφορά, δε, στον γάμο έχουν υπάρξει τεράστιες αλλαγές.Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν την αγάπη χωρίς να παντρευτούν και πολλοί γάμοι χάνουν την αγάπη και βρίσκουν την επιθετικότητα, καθώς ανεβαίνουν τα ποσοστά των διαζυγίων. Η ανατροφή παιδιών από έναν γονέα είναι πλέον συνηθισμένη και η κοινωνία γίνεται ολοένα πιο άνετη με τις διάφορες μορφές συγκατοίκησης.


Από την επιστημονική ομάδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών www.andrologia.gr


 


Οι πολλές κοινωνικές, οικονομικές, ψυχολογικές και πνευματικές διακλαδώσεις αυτών των τεράστιων αλλαγών έχουν υπάρξει το θέμα πολλών συζητήσεων και διαλόγου και θα ακολουθήσουν πολλά περισσότερα. Χωρίς να βουτήξουμε στα βαθιά νερά όμως, είναι χρήσιμο να αναρωτηθούμε πώς ο γάμος ο ίδιος επηρεάζει την ανδρική υγεία. Ας δούμε, λοιπόν, πώς συσχετίζονται οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο γάμος.


 


Αν ο γάμος προστατεύει την υγεία, η καρδιά επωφελείται περισσότερο. Ιάπωνες επιστήμονες ανέφεραν πως οι ανύπαντροι άνδρες ήταν τρεις φορές πιθανότερο να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με τους παντρεμένους. Άλλοι αναφέρουν πως ο γάμος πραγματικά «ζεσταίνει» την καρδιά. Επιστήμονες αξιολόγησαν 3.682 ενήλικες σε περίοδο 10 ετών. Ακόμα κι όταν έλαβαν υπ’ όψιν τους σημαντικά επικίνδυνους καρδιαγγειακούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το πάχος, το κάπνισμα, η πίεση, ο διαβήτης και η χοληστερίνη, οι παντρεμένοι άνδρες είχαν 46% χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από τους ανύπαντρους.


 


Η ευτυχία στην έγγαμη ζωή δεν έδειχνε να επηρεάζει το γενικά προστατευτικό αποτέλεσμα του γάμου. Όμως, σε άλλες έρευνες, η έλλειψη οικογενειακής ευτυχίας και το στρες έχουν συνδεθεί με σημαντικά καρδιακά προβλήματα, όπως η υπέρταση. Με τον καιρό, το στρες στον γάμο έχει όντως συνδεθεί με την πάχυνση του κυρίου θαλάμου άντλησης της καρδιάς, αλλά το εργασιακό στρες δεν κάνει το ίδιο στην καρδιά.


 


Η στεφανιαία νόσος και η υπέρταση είναι τα κυριότερα αίτια της καρδιακής ανεπάρκειας, μιας χρόνιας πάθησης που εμφανίζεται όταν ο αδύναμος καρδιακός μυς δεν μπορεί να αντλήσει όλο το αίμα που χρειάζονται οι ιστοί. Όμως, ακόμα κι όταν αυτό το σοβαρό πρόβλημα παρουσιαστεί, ένας υποστηρικτικός γάμος συνδέεται με καλύτερη επιβίωση.


 


Είναι οι μορφωμένες σύζυγοι «επικίνδυνες»;


 


Στη δεκαετία του ’80, πολλές έρευνες ανέφεραν πως οι άνδρες των οποίων οι γυναίκες ήταν πιο μορφωμένες από τους ίδιους ήταν πιθανότερο να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο απ’ ό,τι οι άνδρες με λιγότερο μορφωμένες συζύγους.


 


Καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες αποκτούν υψηλότατη μόρφωση, αυτό μπορεί να σταματά τους ανύπαντρους άνδρες κάπως. Όμως, μία έρευνα αποκάλυψε πως όσο πιο μορφωμένη είναι η σύζυγος κάποιου, τόσο λιγότερος ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου και ο κίνδυνος από προβλήματα, όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερίνη, το κάπνισμα και η έλλειψη άσκησης. Παράλληλα, μία έρευνα του 2009 ανέφερε πως οι άνδρες που είναι παντρεμένοι με πιο μορφωμένες γυναίκες είχαν επίσης χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από τους παντρεμένους με γυναίκες λιγότερο μορφωμένες. Στον σύγχρονο κόσμο, οι έξυπνες γυναίκες κάνουν τις υγιείς καρδιές.

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X