Επιτέλους στη Γ.Γ.Α. οι άδειες

Τέλος στα προβλήματα που δημιουργούνταν με τη μη έγκυρη αδειοδότηση ορισμένων αθλητικών εγκαταστάσεων έβαλε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στην ομιλία του σήμερα στη Βουλή, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός αποκάλυψε πως απο εδώ και στο εξής οι άδειες λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, του ΣΕΦ, του Καυταντζογλείου και του Αγίου Κοσμά θα εκδίδονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και όχι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση που γινόταν μέχρι σήμερα. 
Το Δελτίο Τύπου: 
«Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός μίλησε σήμερα στη Βουλή για την  διάταξη σύμφωνα με την οποία η άδεια λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, του ΣΕΦ, του Καυταντζόγλειου και του Αγίου Κοσμά θα εκδίδεται στο εξής από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και όχι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών – Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας».
Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση επιλύονται σημαντικά προβλήματα που είχαν ανακύψει ως προς την πλήρη αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Υπενθυμίζεται χαρακτηριστικά ότι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οι πανελλήνιοι αγώνες κολύμβησης στις κατηγορίες παίδων – κορασίδων και εφήβων – νεανίδων διεξήχθησαν στο Ιλίσιο Κολυμβητήριο ακριβώς γιατί δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί λόγω της διαδικασίας αδειοδότησης το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο στο ΟΑΚΑ.
Ο κ. Ανδριανός κατά την ομιλία του είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τα όσα είπε πριν από λίγο η κυρία συνάδελφος που κατέβηκε από το βήμα, επιβεβαιώνει πως ό,τι λέμε το κάνουμε πράξη. Αυτά που είπα στις δηλώσεις μου, τα κάνουμε πράξη.
Στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, περιλαμβάνεται διάταξη στο άρθρο 29 που λύνει ένα σημαντικό πρόβλημα που αφορά την αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Η άδεια για τις αναγκαίες προϋποθέσεις ασφαλείας για αθλούμενους και θεατές είναι υποχρεωτική για τη λειτουργία οποιουδήποτε αγωνιστικού χώρου ή χώρου άθλησης, χορηγείται στη διοίκηση της αθλητικής εγκατάστασης ή στον φορέα στον οποίο αυτή ανήκει από τον Γενικό Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Για τέσσερις όμως αθλητικές εγκαταστάσεις ειδικής σημασίας – για το ΟΑΚΑ, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το Καυταντζόγλειο και τον Άγιο Κοσμά, που θα τον έχουμε, μετά τη συμφωνία που θα έχει επιτευχθεί και θα υπογράψω με την Ελληνικό ΑΕ, μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2015 – η άδεια λειτουργίας θα εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Και δεν μπορώ να καταλάβω τη διαφωνία σας σ’ αυτό το σημείο. Γιατί όπως πιστεύω γνωρίζετε, καθώς έχετε περάσει και έχετε εικόνα από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού γιατί είχατε υπηρετήσει εκεί, η Γενική Γραμματεία έχει το επιστημονικό προσωπικό, έχει το κατάλληλο προσωπικό στις Τεχνικές Υπηρεσίες, έχει αξιόλογα στελέχη ικανά να ελέγξουν αυτές τις εγκαταστάσεις και να δώσουν τις άδειες λειτουργίας.
Έτσι, επιλύονται προβλήματα που έχουν ανακύψει, όπως για παράδειγμα με τα κολυμβητήρια του ΟΑΚΑ.
Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι την Κυριακή που μας πέρασε έγιναν πανελλήνιοι αγώνες κολύμβησης στις κατηγορίες παίδων – κορασίδων και εφήβων – νεανίδων οι οποίοι διεξήχθησαν στο Ιλίσιο Κολυμβητήριο, όπου εκεί – πήγα ο ίδιος κιόλας – είδα να στριμώχνονται χιλιάδες αθλητές και θεατές, γιατί ακριβώς δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε λόγω αδειοδότησης το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο στο ΟΑΚΑ.
Πλέον, με την ρύθμιση αυτή που εισάγεται στο νομοσχέδιο, διασφαλίζουμε ότι δεν θα επαναληφθεί αυτή η κατάσταση και θα μπορούμε στο εξής να αξιοποιούμε πλήρως τις αθλητικές μας εγκαταστάσεις.
Και θέλω, από το βήμα αυτό, να επαναλάβω πως η παράταση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των αθλητικών εγκαταστάσεων ευθύνης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης λήγει σε ένα μήνα, στις 31 Αυγούστου. Με έγγραφό μου που απέστειλα πριν από λίγες μέρες στις περιφέρειες και τους δήμους, τους υπενθυμίζω την προθεσμία και τους καλώ να ολοκληρώσουν την σχετική διαδικασία προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν οι αθλούμενοι – πολίτες, αθλητές και σωματεία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το ζήτημα που επιλύει η ρύθμιση στην οποία αναφέρθηκα παραπάνω, είναι ένα μόνο από τα πολλά και περίπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητικές μας εγκαταστάσεις, αλλά και ευρύτερα, το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον ελληνικό αθλητισμό.
Υπενθυμίζω χαρακτηριστικά ότι ακόμα και εμβληματικές ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όπως για παράδειγμα τα στέγαστρα Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, ήταν αυθαίρετες κατασκευές. Κι αυτό είχε ως συνέπεια να μην μπορούν να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης και επισκευής. 
Έτσι, αυτές οι αναγκαίες εργασίες δεν είχαν εκτελεστεί από το 2004 μέχρι σήμερα, κατάσταση που αφορά και άλλα έργα συντήρησης, όπως το προπονητήριο του ΟΑΚΑ που, όπως γνωρίζετε, με απόφασή μου δόθηκαν επιπλέον 600.000 ευρώ  για να γίνουν οι απαραίτητες συντηρήσεις ώστε να μη δούμε εικόνες όπως αυτές που είχαμε δει πριν από καιρό, να τρέχουν τα νερά από τη στέγη.
Αυτά λοιπόν τα συσσωρευμένα προβλήματα πλέον τα επιλύουμε με δύο βήματα:
-Πρώτον διασφαλίζουμε τις θεσμικές προϋποθέσεις για την επίλυση τους. Αυτό το νόημα έχει η διάταξη που συζητάμε σήμερα. Αυτό το νόημα είχε και η διάταξη που περιελάβαμε μαζί με τον κ. Καλαφάτη σε νόμο που ήδη ψηφίστηκε, για την τακτοποίηση των αυθαίρετων αθλητικών εγκαταστάσεων.
-Και δεύτερον, αξιοποιούμε κάθε πόρο που μπορούμε να διασφαλίσουμε σ’ αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία, με υπευθυνότητα και ιεράρχηση των αναγκών.
Βούλησή μας είναι να αναζητούμε και να θέτουμε σε εφαρμογή τις λύσεις που επιτρέπουν την καλύτερη αξιοποίηση των αθλητικών μας εγκαταστάσεων, την πιο αποτελεσματική διασφάλιση του κοινωνικού αγαθού του αθλητισμού για όλους τους Έλληνες.
Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο υπέγραψα μαζί με τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου της Κρήτης την προγραμματική σύμβαση για την παραχώρηση στο Πολυτεχνείο του εκεί Κολυμβητηρίου, που, όπως πιστεύω έχετε πληροφορηθεί, είναι μια σύγχρονη εγκατάσταση που επί χρόνια ρήμαζε. Ενώ κατασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε το 2009 δεν λειτούργησε ποτέ καθώς κανείς από τους φορείς δεν την είχε παραλάβει, με αποτέλεσμα να γίνουν εκτεταμένες καταστροφές από λεηλασία επιτηδείων.
Πλέον, με τη λύση που δώσαμε, διασφαλίζουμε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο λειτουργίας, με το Πολυτεχνείο να αναλαμβάνει την αποκατάσταση των ζημιών και την ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου με τη χρήση πράσινης ενέργειας καθώς και την ευθύνη της λειτουργίας του, με πρόσβαση τόσο για την ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και για τους πολίτες και τον σωματειακό αθλητισμό των Χανίων.
Δίνουμε λοιπόν λύσεις. Ξεμπλέκουμε κουβάρια δεκαετιών. Αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο τις αθλητικές μας εγκαταστάσεις. Κανένας δεν αρνείται ότι υπάρχουν προβλήματα. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν πολλά χρόνια να συντηρηθούν. Και βεβαίως δημιουργούμε το νέο πλαίσιο για τον αθλητισμό μας προχωρώντας τις αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις».»
 

Σχετικά άρθρα