Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Νιώθω μοναξιά, δεν έχω κανέναν: Πώς θα βρω φίλες;
Νιώθω μοναξιά, δεν έχω κανέναν: Πώς θα βρω φίλες; thumbnail

Μαρία., 68 ετών

Νιώθω μοναξιά, δεν έχω κανέναν: Πώς θα βρω φίλες;

Αναγνώστριά μας ζητά τη συμβουλή των ειδικών μας: 


’Ονομάζομαι Μαρία. Εῑμαι 68 ἐτῶν με δύο παιδιά και τρία ἐγγονια. Εἶμαι συνταξιουχος τοῦ δημοσίου ἀλλά ἐπειδή ἡ συνταξή μου δεν βγῆκε ἀκόμη ἀναγκάζομαι να δουλεύω. Για λόγους ἀνεξάρτητους ταῆς θελήσεως μου ἔχω μείνει μόνη. Κι ὅταν λέμε μόνη ἐννοοῦμε ὅτι το τηλέφωνο μου χτυπάει σπάνια ἀπό μιἀ δυό φίλες να δοῦν τι κάνω γιατί κι αὐτές ἔχουν τις οἰκογένειές τους και τις ὑποχρεώσεις τους. Τά παιδιά μου ἔχουν τίς ιδικές τους οἰκογένειες και ὅπως εἴθισται τά τελευταία χρόνια η τρίτη ἡλικία εἶναι βάρος καί στο περιθώριο. Ψυχολογικά λοιπόν χάλια γιατί όταν κάνεις δυό παιδιά καί στο τέλος δεν ἀκοῦς τη φωνή τους παρά σπάνια και ὅταν σε ἔχουν ἀνάγκη και μένεις σ’ ἕνα σπιτι ὁλομόναχη χωρίς να ἀκούγεται τίποτα παρά μόνο το ραδιόφωνο τότε πιός λόγος ὑπάρχει να ζεῖ κανείς? Ναί, ἔχω τη δουλειά μου, ναί εἶμαι γερή κατά κάποιο τρόπο ἀλλά μετά τι? Ἕνας ἄνθρωπος? Μια φωνή, μια ἐπικοινωνία? Τίποτα. Μοναξιά και μόνο. Βέβαια και τά οἰκονομικά μου δέν εἶναι και στην καλύτερη κατάσταση γιάα να ζῶ με ἄνεση ὅμως ἕνας καφές, ἕνας κινηματογράφος μια ταβέρνα μια ἐκδρομή μια βόλτα ἔστω είναι στις δυνατότητές μου. Ἀλλά με ποιόν? Γι’ αὐτό ἀπευθύνομαι σε σᾶς πού παρακολουθώντας ἐδῶ και χρόνια τις ἐκπομπές σας νομιζω ὅτι θα καταλάβετε πολύ καλά το πρόβλημα και ἐπειδή ξέρω ὅτι ὑπάρχουν πολλές μόνες κυρίες γιατί ἐννοεῖται ὅτι δεν ἐπιθυμῶ γνωριμίες ἄλλου εἴδους παρέα θέλω και μόνο. Να ἀκούω τη φωνή ἑνός ἀνθρώπου πού κι αὐτός θαναι μόνος και θα καταλαβαίνει τη μοναξιά, ἤ εστω μια λέσχη κυριῶν -δεν ξέρω βέβαια ἄν ὑπάρχουν τέτοιες, ἤ ἐθελόντρια κάπου πού να προσφέρω κάτι ἐννοεῖται χωρίς χρήματα. Ἄνθρωπους μόνους ἀλλά με ἐνδιαφέροντα καί περιεχόμενο αὐτό ψάχνω. Ἐλπιζω σε σᾶς γιατί ὅπου μοῦ εἶπαν να ἀπευθυνθῶ ἦταν κάτι κλαμπς μέ ἀνθρώπους τις ἡλικίας μου κυρίες και κυρίους χαζοχαρούμενους πού ἔψαχναν ταίρι. Πῆγα καί σέ ΚΑΠΗ δυστυχῶς και κεῖ ἀτύχησα. Ἥδη ὅλοι γνωριζόντουσαν μεταξύ τους και γώ ἤμουν πάντα ἡ ξένη που προσπαθοῦσαν να καταλάβουν τι θέλω. Βέβαια ἐγώ πρωινά ἐργάζομαι 8- 4 ἀπό κεῖ καί μετά εἶμαι ἐλεύθερη ὅπως και τά φρικτά σαββατοκύριακα. Εἶστε λοιπον ἡ τελευταία ἐλπίδα. Μπορεῖτε να κάνετε κάτι για μένα? Εmail δεν ξέρω καλά ὅπως καιface book. Οἱ δυνατότητες μου φτάνουν να ρίχχνω e mail να μπαίνω σε site ἐνημερωτικά και μέχρι ἐκεῖ. Η κόρη μου μοῦ ἔκανε ἕνα face book για να κάνω φίλους δεν ξέρω ὅμως να το χειρίζομαι και το βρίσκω και λίγο σαχλό. Ἴσως γιατί δεν ξέρω τη χρήση του σωστά. Περιμένω λοιπόν την ὅποια ἀπάντησή σας στο ε mail μου. Εύχαριστῶ.


Απευθύναμε το ερώτημά σας στην  Μαρία Μπερή 


Ψυχολόγος – Λογοθεραπεύτρια


Msc Ψυχολογία και ΜΜΕ


Υποψήφια Διδάκτωρ Ψυχολογίας των Διαπροσωπικών Σχέσεων –


Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.Αγαπητή κα Μαρία,


Τα συναισθήματά μου διαβάζοντας το σχόλιό σας ήταν ανάμικτα. Αφενός κατανοώ απόλυτα το αίσθημα μοναξιάς που βιώνετε και την ανάγκη σας για επικοινωνία και αμοιβαιότητα. Είναι οδυνηρό για έναν άνθρωπο που έχει ζήσει στιγμές οικογενειακής ευτυχίας να βρίσκεται μόνος –και όχι από επιλογή, όπως τονίσατε. Η απομόνωση αποτελεί πλέον ένα συχνό φαινόμενο σε άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων καθώς η ανεργία, η οικονομική δυσχέρεια, το άγχος και η μελαγχολία των τελευταίων ετών δεν ευνοεί το "άνοιγμα" στον άλλο, τη συνύπαρξη. Επομένως, έχετε κατά νου ότι παρότι νιώθετε μόνη, δεν είστε η μόνη! Υπάρχουν πολλοί μη κατ’ επιλογήν μοναχικοί που η συνάντηση μαζί τους θα τους έδινε εξίσου μεγάλη χαρά και πληρότητα. 


Αφετέρου, από τα γραφόμενά σας είναι κατανοητό ότι είστε ένας άνθρωπος υγιής, αυτάρκης, πρόθυμος να επεκτείνει τους ορίζοντές του, πνευματικούς και κοινωνικούς. Διατηρώντας αυτά τα στοιχεία και υιοθετώντας μια πιο θετική στάση στους νέους κύκλους γνωριμιών που θα συναντήσετε, είναι περισσότερο από πιθανό ότι θα βρείτε τους φίλους και τις δραστηριότητες που θα ομορφύνουν τις ελεύθερες ώρες σας. Οι προηγούμενες εμπειρίες σας, παρότι δεν είχαν την ιδανική για εσάς έκβαση, σας βοήθησαν να κατανοήσετε καλύτερα τι είναι αυτό που θέλετε και τι θα ήταν καλό να αποφύγετε. Βρίσκεστε ήδη πιο κοντά λοιπόν, στο στόχο σας.


Αναφορικά με τον εθελοντισμό στον οποίο αναφερθήκατε, υπάρχουν πολλοί οργανισμοί στους οποίους η βοήθειά σας θα ήταν χρήσιμη, ενώ παράλληλα θα είχατε την ευκαιρία να γνωρίσετε ανθρώπους πιο κοντά στη δική σας φιλοσοφία. Ενδεικτικά μπορούν να σημειωθούν οι : "Χαμόγελο του Παιδιού", "Πράξις", "Αποστολή", "Μαζί για το Παιδί" κλπ. Προσδιορίζοντας το αντικείμενο με το οποίο θα επιθυμούσατε να ασχοληθείτε, θα καταλήξετε πιο εύκολα στον κατάλληλο για εσάς οργανισμό.


Επιπλέον, μπορείτε να στραφείτε σε δημιουργικές δραστηριότητες και να βρείτε είτε μέσω ιστοσελίδων και facebook, είτε μέσω του δήμου που ανήκετε, ομάδες και συλλόγους που να ασχολούνται με αυτές. Για παράδειγμα, υπάρχουν ερασιτεχνικές χορωδίες, ομάδες ραπτικής – πλεκτικής, ομάδες που διοργανώνουν αναγνώσεις  ποίησης και λογοτεχνίας, χορευτικοί σύλλογοι, λέσχες με ενδιαφέρον στην μαγειρική και πολλές ακόμη επιλογές. Υπάρχουν επίσης ταξιδιωτικά γραφεία που οργανώνουν ημερήσιες εκδρομές τα σαββατοκύριακα, συνήθως εντός Αττικής ή σε κοντινούς προορισμούς, με πολύ μικρό κόστος. Εκεί θα βρείτε ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, με όρεξη για καλή παρέα. Ακόμη, μια τυχόν αρνητική εμπειρία ας μη σας αποτρέψει από την εγγραφή σε μία άλλη λέσχη φιλίας.


Όποια και αν είναι η επιλογή σας, φροντίστε να παραμερίσετε λίγο τον όποιο αρχικό σκεπτικισμό σας και να εξερευνήσετε το καινούριο, επιτρέποντας και στους νέους γνώριμούς σας να κάνουν το ίδιο.


 Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X