Αρχική / Ψυχολογία / Κατάθλιψη / Αντικαταθλιπτικά φάρμακα: Όλα όσα πρέπει να προσέχετε
Αντικαταθλιπτικά φάρμακα: Όλα όσα πρέπει να προσέχετε  thumbnail

Αντικαταθλιπτικά φάρμακα: Όλα όσα πρέπει να προσέχετε

Από τον Επίκουρο Καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κύριο Πέτρο Σκαπινάκη.


 


Εάν πάσχετε από κατάθλιψη, η ποσότητα ουσιών που βοηθούν στη μεταβίβαση σημάτων  (νευροδιαβιβαστές) μειώνεται στον εγκέφαλό σας. Οι πιο σημαντικοί νευροδιαβιβαστές είναι:


Σεροτονίνη


Νοραδρεναλίνη


Ντοπαμίνη


Όταν αντιμετωπίζουμε την κατάθλιψη με αντικαταθλιπτικά, η ποσότητα των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο αυξάνει και έτσι, η διάθεσή σας επιστρέφει στο φυσιολογικό.


Κατά τα τελευταία 40 έτη, παρατηρείται μια ταχεία εξέλιξη στην φαρμακευτική θεραπεία της κατάθλιψης. Πολλοί τύποι αντικαταθλιπτικών έχουν αναπτυχθεί, τα οποία είναι όλα αποτελεσματικά. Εάν πάρετε το εν λόγω φάρμακο σωστά, μπορείτε σχεδόν πάντα να βελτιώσετε την κατάστασή σας μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.


Η θεραπεία της κατάθλιψης υπήρξε συχνά κατά το παρελθόν υπόθεση ενός ειδικού ψυχιάτρου. Σήμερα, πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη λαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία και από τον οικογενειακό τους ιατρό, καθώς διαθέτουμε πλέον διαφορετικούς τύπους νεότερων αντικαταθλιπτικών. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών είναι ότι


Είναι αποτελεσματικά κατά της κατάθλιψης


Είναι αποτελεσματικά μετά από σχετικά μικρό χρονικό διάστημα


Έχουν συχνά ελάχιστες ή βραχυπρόθεσμες και αυτοπεριοριζόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες


Δεν είναι εθιστικά


Δεν είναι τοξικά ακόμα και σε περίπτωση υπερδοσολογίας


Δεν απαιτούν τακτικούς ελέγχους με αιματολογικές εξετάσεις, κτλ.


Η θεραπεία με αντικαταθλιπτικά πρέπει να συνδυάζεται πάντα με τακτικές συζητήσεις με το γιατρό. Κατά τις συζητήσεις αυτές, ο γιατρός θα σας δώσει λεπτομερείς πληροφορίες για την ασθένεια, καθώς και για τα πιθανά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα (ανεπιθύμητες ενέργειες) της θεραπείας.


Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού


Ο σκοπός της θεραπείας της κατάθλιψης είναι η απομάκρυνση των συμπτωμάτων σας κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο η ινσουλίνη απομακρύνει τα συμπτώματα του διαβήτη. Το πιο σημαντικό πράγμα προκειμένου να λειτουργήσει μια αντικαταθλιπτική θεραπεία είναι να πάρετε το φάρμακο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Είναι πολύ κακή ιδέα να μειώσετε την ποσότητα του φαρμάκου που λαμβάνετε ή να μην παίρνετε το φάρμακο κάθε μέρα. Υπάρχουν πράγματι πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι παίρνουν μικρότερη ποσότητα φαρμάκου από αυτή που θα έπρεπε. 


Θα θέλαμε να τονίσουμε την αντίδρασή μας σε αυτή την τάση. Το κάνουμε ενημερώνοντας σας για το σκοπό της θεραπείας, την επίδρασή της και τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν. Όταν είστε καλά ενημερωμένοι, θα γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι να παίρνετε το φάρμακο όπως σας έχει πει ο γιατρός ή ο ψυχίατρός σας.


Τακτικοί έλεγχοι    


Όλοι όσοι λαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία πρέπει να επισκέπτονται το γιατρό τους για τακτικούς ελέγχους. Είναι σημαντικό να παρακολουθείται με ακρίβεια η πορεία της θεραπείας, και να εξετάζεται πότε θα αρχίσετε να νοιώθετε και πάλι καλά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με τη θεραπεία. Θα γίνετε και πάλι καλά με το φάρμακο που σας συστήνει ο γιατρός σας. Θα περάσουν δύο με τρεις εβδομάδες προτού αρχίσετε να παρατηρείτε την δραση του φαρμάκου. Είναι, συνεπώς, πολύ σύνηθες να μη νοιώσετε καλά έως ότου περάσουν τέσσερις με έξι εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας.


 


Σε σπάνιες περιπτώσεις, το φάρμακο και η δόση που θα σας συστήσει ο γιατρός δε θα είναι αποτελεσματικά. Ευτυχώς, ο γιατρός ή ο ψυχίατρος σας έχει πολλές δυνατότητες βελτίωσης της θεραπείας σας επιλέγοντας


 


Να τονίσει πόσο σημαντικό είναι να θυμάστε να παίρνετε το φάρμακο σωστά


Να συνεχίσει τη θεραπεία για λίγο ακόμα χωρίς καμία αλλαγή


Να χορηγήσει μεγαλύτερη δόση του ιδίου φαρμάκου


Να αλλάξει το φάρμακο σε άλλο αντικαταθλιπτικό


Να συνδυάσει αντικαταθλιπτικά με άλλες μορφές φαρμάκων


Να συνδυάσει αντικαταθλιπτικά και ψυχοθεραπεία


Να συνδυάσει αντικαταθλιπτικά και ΗΣΘ (ηλεκτροσπασμοθεραπεία) 


Εξετάσεις αίματος


Εάν παίρνετε ένα από τα νεότερα αντικαταθλιπτικά (SSRIs– εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης), δεν είναι απαραίτητο να παρακολουθήστε κατά τη διάρκεια της θεραπείας με εξετάσεις αίματος. Εάν, όμως, λαμβάνετε Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά,  η ποσότητα του φαρμάκου στο αίμα πρέπει να μετρείται. Αυτό γίνεται κάνοντας εξέταση αίματος οκτώ ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας. Η εξέταση αίματος πρέπει να γίνει 12 ώρες μετά τη λήψη της τελευταίας δόσης και έπειτα, η δόση θα ρυθμιστεί ανάλογα με τα αποτελέσματα της εξέτασης. Η ποσότητα του τρικυκλικού φαρμάκου στο αίμα πρέπει να ελέγχεται τακτικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X